Украйна ще стане за Русия втори Афганистан

Опитват се да въвлекат Русия в дългосрочен пряк военен конфликт
Обновена: 30 юли 2014 07:29 | 29 юли 2014 22:52, Елка Василева
502
Украйна ще стане за Русия втори Афганистан
Снимка: БТА

Разбиването на малайзийския Боинг се превърна в преломна точка в украинската криза, твърдят експерти. От този момент Русия въпреки волята си се превръща в един от основните участници в съдбоносни събития, разгръщащи се в самото сърце на европейския континент. И от това в каква посока ще се развие „украинският бренд“ ще зависи и собствената й съдба. Прогнозата си за това дава руският политолог Сергей Караганов пред „Ведомости“.

„Непредвидената катастрофа, унищожаването на малайзийския Боинг, който и да го е свалил, може да стане поредното стъпало по пътя на задълбочаване на международно-политическата криза около Украйна. Но може да стане и тласък за изход от нея“, посочва Караганов. Той разглежда ситуацията преди и след катастрофата.

По думите му Русия е спечелила първия етап от кризата, продължил някъде до април тази година. Тя е успяла да преведе конкуренцията със Запада от вяло информационно-пропагандиско противопоставяне в областта на твърдата сила и воля.

„Присъединяването на Крим е голям успех“, констатира Караганов. Лишавайки се от част от своята територия, Украйна не може да претендира за членство в НАТО. По такъв начин Русия можа да сформира своеобразен санитарен кордон по пътя на разширяването на Алианса, не позволявайки му да се приближи плътно до нейните граници.

Не по-малко значение по думите на Караганов има и морално-психологическият ефект, предизвикан от присъединяването на Крим. Обединяването на Крим с Русия предизвика вълна от ентусиазъм и остро дефицитната преди това гордост за страната. Рязко скочи популярността на президента.

Дотук обаче свършва позитивното, отстъпвайки място на нарастващите тревожни очаквания, смята Караганов. Според него главната опасност от настоящата ситуация се състои в това, че прикривайки се зад кризата и страстно обсъждайки икономическите санкции, руското ръководство и елитът на страната така и не издигнаха никаква програма за развитие. Междувременно руската икономика сдава позиции.

На този фон Караганов излага своята версия в какво може да се превърне настоящият украински конфликт за Русия, в който волю-неволю тя е участник.

„Опитват се да въвлекат нашата страна в дългосрочен пряк военен конфликт в Украйна. По същество, втори Афганистан. Първият, ще припомня, изигра важна роля за разпадането на СССР – посочва експертът. - Нямам преки доказателства, че САЩ се опитват да ни устроят Афганистан-2. Косвените обаче не са малко“.

Главните печеливши от това според Караганов са Западът като цяло и САЩ по-специално. Експертът прави аналогия със 70-те години на 20 век, когато на фона на ръста на антиамериканизма елитът в САЩ умело въвлече СССР в афганистанската война. Сега според него стремежът за усмиряване на Русия е насочен не само срещу нея самата, но и срещу все по-често побеждаващите в световната конкуренция нови страни. Преди всичко – Китай. Ролята на Афганистан-2 днес може да изпълни намиращата се в хаос Украйна.

Според Караганов от задълбочаване на войната може да са заинтересовани и бунтовниците, и силите, заложили на тях в Русия. Точно те пуснаха в информационното пространство идеята за необходимост от масирано нахлуване на руски сили в Украйна и разчитаха на проруското мнозинство в украинския югоизток.

„След унищожаването на Боинга пред бунтовниците и силите, заложили на тях, може да се появи изборът: или да се изчезнат, или да постигнат ексалация на конфликта, правейки положението на руското ръководство още по-трудно“, посочва експертът.

Според него междинните резултати от разпалващия се конфликт засега не са в полза на Русия. Малката й победоносна геополитическа акция явно не успя. САЩ и Европа успяват да прехвърлят отношенията от изгодното за Русия краткосрочно съревнование на твърдата сила и волята в сферата на икономическото и информационното противопоставяне. Където Западът засега е по-силен.

Караганов посочва възможни модели за поведение на Русия във връзка с това как трябва да приключи настоящото противопоставяне.

Единият от тях е статуквото. В основата му е поддържане на вяло протичащия конфликт в Украйна с негова възможна „афганизация“.

Друг вариант е Афганистан-2. Ескалация на конфликта, масирано вкарване на войски с надеждата Киев да бъде поставен на колене и/или разцепване на Украйна. Според Караганов този вариант е толкова опасен, че е просто неприемлив.

Още един вариант – характеризира се като най-сложния, но и най-изгодния за Русия. Неговият основен смисъл е „да се регистрира победа“. „Русия постигна изпълнение на програмата минимум. НАТО няма да се разширява. Крим е наш. Целта сега е да не се допусне въвличане на Русия в голяма война – обяснява Караганов. - Украйна трябва да се научи да се издържа сама, без субсидии. Ще видим как ще успеят Киев и сегашните му стопани“.

Главният извод от ситуацията около Украйна, който експертът извежда като своя препоръка, е, че не бива да се пропускат възможностите, създадени от Крим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


502
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статия на Руски страхливец .. Ако не можеш да защитиш своите кой ще иска да бъде приятел и съюзник.. Единствения изход за Русия е да унищожи Фашисткия Режим.. Ако САЩ мъркат да ги заплаши с ядрена война.. Войната на ръба глобална е единствения изход за Русия.. Иначе положените за руснаците ще става нетърпимо..
37
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лимонадата се изстудява, пиците цвърчат.Копейкаджиите вилнеят, лигите им текат.
36
1
 
24
 
! Отговори
чичо Бил преди 9 години
Що пък да не стане? Нали чичо Бил, иска целият свят да му положи глава и да бъде смирен!?? Само, Путин се опъва нещо! За чичо Бил не беше проблем да взриви и тук ( Сарафаво), да се размине с няколко жертви, за да ни вкара в плана си..Що сега, чичо Бил е против южен поток? Пари? Не ги дава той! Чичо Бил, иска да игнорира единственият президент, който нее-бава за никой, за да клекне и иска да си запази териториите е Путин. На чичо не му харесва! Той не е, като нашите г-ейтаци. Бил взриви самолета!
35
12
 
3
 
! Отговори
Sasho преди 9 години
HAHAHA Експертът прави аналогия със 70-те години на 20 век, когато на фона на ръста на антиамериканизма елитът в САЩ умело въвлече СССР в афганистанската война. DA BE, USA DADOHA ZAPOVED NA 2 RUSKI DESANTNI DIVIZII DA VLEZNAT V KABUL......MOJE BI AMERIKANCITE SA VINOVNI ZA NAHLUVANETO NA RUSKITE VARVARI V BUDAPESHTA 56 I PRAGA 68 ??
34
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм расист, от къде на къде?! Обонго обаче не е човек!
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен А бе ***, не знаеш как да си пуснеш кирилица, не знаеш английски правопис, що се напъваш да се изказваш?
32
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На руските войски са им нужни 2 часа за да унищожат фашистите в Новорусия, тоя политолог за какъв Афганистан говори?
31
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алфа днес навършва 40 години. Слава!
30
0
 
39
 
! Отговори
kiki преди 9 години
Нищо няма да стане. Крим е Руски и най-губещия ще се окаже Украйна.Употребени срещу Русия и разорени. Европа е затънала в дългове както и САЩ и пари на Украинците няма да дават. Ще загубят Украинците Руския пазар и чао. Няма ГАЗ няма НЕФТ няма ПАРИ. Европейците вместо да им купуват стоките ще се мъчат да им продават техните и ще им фалират фабриките които ся продавали в Украйна и Русия. Те си мислят че стават европейци с 2000 евро заплати. Ха ха ха наивници наивници...........
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От Алфа да арестуват Обонго и да го въдворят в Сибир, да се очовечи малко!
28
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственият губещ от тази война ще е Русия, вече губи стотици милиарди, скоро ще станат трилиони, ще изгуби и репутация, влияние и престиж! Сред войниците ще има жертви, но разходите са като разходи за учение, незначителни!
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кръвта на героите и мъчениците на Новорусия задължава Русия да я признае и да помогне на обикновените хора дето фашагите ги избиват с ГРАД! Смърт на фашизма и американския империализъм!
26
2
 
21
 
! Отговори
1 преди 9 години
Украйна ще стане втори Виентам за сащ и нека се надяваме, че този път няма да могат да се съвземат.
25
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
самолета е свален съвсем съзнателно от украина или сащ за да въвлекат русия в воина
24
0
 
16
 
! Отговори
ОФ преди 9 години
Защо и е на Русия да влиза в Украйна достатъчно е само да признае Новорусия. Досега Путин изчакваше и се надяваше Германия и ЕС да не подкрепят САЩ в свой ущърб, но след днешното решение според мен следва признаване и помощ.
23
2
 
21
 
! Отговори
АРХАНГЕЛ преди 9 години
Караганов е виден предател и представлява в Русия т.нар. Пета колона- вътрешните врагове на Путин! Фактът, че е жив и здрав показва, че Рф не е диктатура, а е по-свободна от повечето страни, апологети на демокрацията! Колкото до сравненията- не виждам само украинските талибани къде са:)))
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, кво става в Либия, освен че нае*аха американския посланик? Ами с Ирак и Афганистан?
21
0
 
5
 
! Отговори
До sdv преди 9 години
Чудя се как на тази земя още ходят такива прости и кухи ***, безчовечни и абсолютно изкукуригали немислещи същества като тебе?
20
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до ХулиоЗа Китай не бъди сигурен, те са вълк единак и биха нападнали по слабия в случая РФ, а и половината си стоки Китай продава в Европа, не би искал да си изгуби пазарите, а валутният им резерв е в долари!От където и да го погледнеш в критична ситуация Китай няма да застане срещу Запада, поне няма да е в близките 40 години, има доста по слаби и атрактивни плячки!
19
1
 
25
 
! Отговори
Леле че народ преди 9 години
Оня ден са дезертирали 41 Вчера са дезертирали 54 укр. десантчики А и излезе документ прихванат от Кибер-Беркут,че има 150 дезертъора,даже има списък с имената им И това отделно от тия 41 и 54 Скоро дезертъорите ще са хиляди,както ми се струва