Тръмп това, Тръмп онова... Македонска афера на изборите в САЩ

Стотици сайтове от Велес разпространяват съдържание за Доналд Тръмп
4 ное 2016 20:03,
22
Тръмп това, Тръмп онова... Македонска афера на изборите в САЩ
Снимка: USAnewsflash.com

"Новината на хилядолетието" започва статия в сайта worldpoliticus.com. Позовавайки се на неназовани източници от ФБР сайта твърди, че през 2017 г. ще бъде внесен обвинителен акт срещу Хилари Клинтън. "Молитвите ви са чути" е заглавието на статията.

Поне това е случаят с поддръжниците на Доналд Тръмп. Именно те са хората, благодарение на които статията е споделена 140 000 пъти във Facebook, получила е и хиляди реакции и коментари във Facebook.

На 10 000 км от Доналд Тръмп в малък македонски град, млад мъж потрива ръце, докато вижда как акаунта му в Google AdSense се пълни с пари.

През последната година град Велес в Македония става нещо като долината на златото, поне що се отнася до сайтове, подкрепящи Доналд Тръмп. Сайтовете са с американско звучащи домейни - WorldPoliticus.com, TrumpVision365.com, USConservativeToday.com, DonaldTrumpNews.co и USADailyPolitics.com. Публикуват почти само статии, които са агресивно проТръмп и са насочени към консервативните гласоподаватели на републиканците в САЩ.

Но македонците, които стоят зад тези сайтове, твърдят че не им пука за Доналд Тръмп. Имат чисто икономически ползи от действията си. Както неведнъж е ставало ясно от докладите на Facebook – потребител от САЩ струва 4 пъти повече от потребител извън Америка. Т.е. във Велес пенитата, които получават македонците за 1 клик от страна на някой американец, струват много повече, отколкото в Тексас.

Тръмп това, Тръмп онова... Македонска афера на изборите в САЩ
Снимка: BuzzFeed.com

С шепата македонци, които управляват тези сайтове, се свързва BuzzFeed. Те обясняват, че най-лесният начин да генерират трафик е да си докарат достатъчно споделяния във Facebook. А най-лесно да се постигне тази цел е чрез сензационно и доста често фалшиво съдържание, което е предназначено за феновете на Доналд Тръмп.

И така онова, което изглежда като странна групичка от подкрепящи Тръмп в Македония, сега се оказва, че играе основна роля в пропаганда от партизански страници. Подобни сайтове отварят прозорец към възможностите за възползване от огромния рекламен пазар, който представлява Facebook.

"Да, информацията в блоговете е грешна, фалшива и подреждаща, но мотива зад публикуването е, че ако кара хората да кликнат и да се ангажират с това - по-добре да го използваш", обяснява един от македонците пред BuzzFeed.

Оказва се, че в момента има над 100 подобни активни сайта. Всичките - от Велес, Македония. А преди година са били 140, но 40-ина са преустановили дейността си. Някой страници имат Facebook акаунти с хиляди последователи.

Повечето от съдържанието в сайтовете е взаимствано от крайнодесни американски сайтове, просто македонците разкрасяват информацията. После следва бомбастично заглавие, пускане във Facebook... и чакане на парите.

Впрочем, преди година македонците са опитали да разработят и нова "пазарна ниша" със сайтове, които подкрепят Бърни Сандърс. Излишно е да се казва, че експериментът е неуспешен.

16-годишен младеж, който стои зад сайта www.bvanews.com обяснява, че американците предпочитат да четат новини за Доналд Тръмп. Разследването потвърждава думите му и показва, че всъщност най-четените статии са тези с фалшиво съдържание.

Една от най-успешните статии на тези сайтове е "Хилари Клинтън през 2013 г.: Бих искала да видя хора като Доналд Тръмп да се кандидатират за президент, те са честни и не могат да бъдат подкупени". Публикувана е в therightists.com, сайт, който си признава, че публикува и фалшиво, и истинско съдържание. Всъщност, преди три години Хилари Клинтън споменава в реч пред Goldman Sachs, че би искала да види повече успешни бизнесмени да се кандидатират. Но не е посочвала Доналд Тръмп.

Постът във Facebook с тази статия е от преди седмица и е събрал 480 000 споделяния, реакции и коментари в мрежата. За сравнение ексклузивната статия на New York Times за това, че Доналд Тръмп е декларирал загуба от $916 млн. през 1995 г. е събрала малко над 175 000 реакции за над месец.

А колко печелят ли? Хора, които са започнали сайтове в началото на 2016 г. генерират най-много печалби, обяснява студент от Велес. Той разкрива, че негов познат печели $5 000 на месец, но ако има "удар" във Facebook може да спечели и $3 000 на ден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
2
 
! Отговори
МММ преди 7 години
До АНАТОЛИИ КОРНИЛОВМдааа а Храста (Bush) затвърди коя е империята за злото....Като кажеш на някой Империя на злото...а познай колко хора ще кажат ФАЩ.
17
3
 
3
 
! Отговори
???? преди 7 години
До Збигнев БжежинскиДаааа и аз съм заложил на това...че ФАЩ ще се разпаднат.
16
1
 
1
 
! Отговори
Хахахах преди 7 години
До ОХРИДСКИЛеко със злобата...Че ще стане ще стане....Wall Street малко пари ли са наляли в нея, а Саудитска Арабия.... да си ги харчи парите със здраве....май ще и трябва много здраве като я гледам....Пък и дори Тръмп да стане президент....ще си го гръмнат ...в Америка поне си имат мноооого опит в тази област.
15
9
 
8
 
! Отговори
руска опора преди 7 години
Русия плаща милиони долари за кампания "Про Тръмп",целяща опозоряването на Клинтън.Македония и Сърбия са руски кочини,в които русите си правят,каквото искат.
14
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, македонците са патологични лъжци: преиначават и фалшифицират не само българската история, сега го правят и с американската. Май думата "македонец" трябва да се замени с "лъжец".
13
6
 
7
 
! Отговори
Китов преди 7 години
До Боряна Павлова: Пише се "заимствам", а не "взаимствам".
12
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия "се разпадала" и впроцеса територията и сеувеличава с доброволноприсъединили се области.
11
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първите щати, които ще се отделят са Калифорния и Тексас.
10
8
 
27
 
! Отговори
Збигнев Бжежински преди 7 години
Само че САЩ ще се разпаднат преди Русия.
9
47
 
9
 
! Отговори
АНАТОЛИИ КОРНИЛОВ преди 7 години
Спрете да се карате. Империята на злото я определи още Роналд Реигън. И историята потвърди тезата му. Само че като всеки хуманист нито тои ,нито баронеса Тачър пожелаха да я сразят окончателно. И затова ние днес ядем путинодската попара. Само че след година руската империя на злото сама ще падне ,защото няма да има финансов и икономически ресурс .Русия се разпада пред очите ни . И никакви жалки русофили не могат да спрат това.
8
28
 
11
 
! Отговори
ДО ХА-ХА-ХА от Охрид преди 7 години
Очевидно в главата ти е голямо блато . И няма как да е по-различно ,защото ти повече от мръсната блатна, застояла вода не можеш до видиш. Знаеш ли нещастнико ,че блатна ,смърдяща вода е превода на любимия ти град Москва , в които живее самодържецът и тиранинът ,лилипутът Путин . А камъкът които Тръмп бил хвърлил сигурно те е ударил по празната глава ,та затова от нея излизат само празни пролетарски клишета с мириз на нафталин .
7
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя Тръмп не го знаме чех ли е, немец ли е по произход, но кефи много яко. Дано го изберат.
6
17
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
до ОХРИДСКИМен Империята на злото САЩ не ме интересува.След като имаха Обонго за президент по-голямо падение от тази държава не очаквам.За Килъри си прав. Тя ще бъде НАЗНАЧЕНА за следващия президент на САЩ. Това го казах още преди 1 година.А, ние русофилите направо ще спим с чорапите, че Тръмп няма да спечели изборите. Човекът си е пич независимо дали ще стане или няма да стане президент.Каза много истини по време на кампанията и хвърли пръв камък в американското блато. Факт !
5
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според последните изследвания Тръмп води на *** съпруга с цели 12 %.
4
53
 
15
 
! Отговори
ОХРИДСКИ преди 7 години
Не бързаи да хахаш ,нещастнико. На 08.11.2016 г ще плачеш ,защото Хилари Клинтън ще бъде следващия американски президент и ти русофилско влечуго ще плезеш език и ще лижеш посрания *** на Путин .И в САЩ и в България руската пета колона ще претърпи катастрофално поражение.
3
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на македонците. Изобретателни пичове. Със здраве да си харчат доларите.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАРК ЦУКЪРБЪРГ Е РАЗСЛЕДВАН В ГЕРМАНИЯ ЗА РАСИЗЪМ И НАСАЖДАНЕ НА ЕТНИЧЕСКА ОМРАЗА.
1
17
 
29
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Тръмп е пич и има милиони симпатизанти по цял свят. Македончетата са надушили това и правят пари. Евала ! Нека правят.За разлика от популярния по света Тръмп неговата опонентка Килъри е суха и безинтересна. Тя е за местна американска консумация.Чиновничка, кукла на конци и рогоноска.Същата като нашата Тетка, но за разлика от герберския крокодил Килъри поне има визия.