Украйна призова Русия веднага да им върне 24-те моряци

Киев удвои едностранно териториалните си води до 24 мили
6 дек 2018 22:52,
260
Украйна призова Русия веднага да им върне 24-те моряци
Снимка: Reuters

Външният министър на Украйна Павло Климкин отново призова днес за освобождаване и благополучно завръщане на 24-те украински моряци, задържани от руските въоръжени сили в Черно море, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Климкин заяви пред Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), че макар анексирането на Крим от Русия през 2014 г. да заема водещо място в дневния ред на организацията през последните пет години, Москва "не се отдръпва". По думите му Русия разширява операциите си в Черно море, Азовско море и Керченския проток.

В статия във в. "Ню Йорк таймс" украинският президент Петро Порошенко отправи призив към Запада да отговори на руската агресия, като наложи допълнителни санкции на Москва. "Нашата обща задача е да не позволим на Русия да разшири агресията си в Азовско море", заяви той. "Докато Западът говори, г-н Путин действа. Време е за отговор", посочи Порошенко.

Украинският парламент прие с огромно мнозинство законопроект, който едностранно удвоява обхвата на териториалните води на Украйна до 24 мили. Според Киев това ще позволи на бреговата охрана и военноморските сили да бъдат по-ефективни при патрулирането в района, за да предотвратяват военни заплахи и контрабанда, посочва Асошиейтед прес.

"Законът ще разшири контролираната морска територия с 12 морски мили (до 24 мили), ще създаде основа за значително съкращаване на контрабандния трафик в Черно море, ще предупреждава за случаи на нарушаване на държавните граници, ще има положително влияние върху сигурността в региона и ще гарантира икономическия суверенитет на Украйна", се казва в пояснителна бележка към документа, отбелязва ТАСС.

Авторите на законопроекта обръщат внимание, че "прилежащата зона не е нито зона на суверенитет, нито зона на юрисдикция".

"Тази зона представлява участък от морското пространство, където крайбрежната държава може да осъществява ограничен контрол за предотвратяване на нарушения или за наказване за нарушаване на определени правила (митнически, фискални, имиграционни и санитарни), а също има права и задължения да търси потънали археологически и исторически предмети", се казва в текста.

Канада заяви, че ще отдели 24 милиона долара за организирането на президентските избори в Украйна, планирани за 31 март догодина. "Решението за отделяне на 24 милиона долара ще подкрепи по-голямо участие на гражданското общество и жените в изборите в Украйна", каза канадската външна министърка Кристия Фриланд на среща на външните министри на страните от ОССЕ в Милано.

По думите й тези средства ще "помогнат на правителството на Украйна, гражданското общество и независимите медии да противодействат на дезинформацията" по време на предизборния процес.

/ БТА /

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
2
 
! Отговори
Ганди преди 5 години
До Бай ПеткоПо писанията ти хич не ми се вярва да си българин. По-скоро жертва на смесен брак, лижеща подметките на Вова.
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай ПеткоБългария е членка на ЕС и НАТО. Въпроса е приключен.
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-н Путин е капитан на геополитиката и най-влиятелен в света.
65
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 75И какво обидно има в това господин русофил, че то и в римската империя е имало много роби които са се издигнали до управители на цели държави поробени от римляните. Голям русофилски довод Ернрот бил финландец и защото станал губернатор на Задунайка значи не е бил роб на руския цар. Хайде бегай да чистиш кeнeфите в руското посолство.
64
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЗащо? Финландците малко ли ви трeпаха през ВСВ?
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В проблемите в очите на 90% Путин вижда възможности и ще изтъргува тези моряци за руски разузнавателни активи в плен.
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай ПеткоБрат ти е руснака защото си от смесен брак. На мен никакъв не ми е, ок?
61
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 67Иди кажи на финландците ,даже и на други народи от Руската империя,че са били роби на руснаците ,да ти обяснят някой неща!Между другото първият премиер на България е ,,робът финландец"Ернрот!
60
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега какво излиза, руските пyтешарници ще трябва да обикалят с гемиите си някъде около центъра на Черно море. То винаги така става с крепостниците *** като не искат да целуват ръка ще целуват *** на тях това им се отдава много добре.
59
4
 
1
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Само ГЕРБ.
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 57Нищо не е приключило и затворено,даже е много отворено и вее силен северен вятър ,и Украйна преди 4година започна и продължава ,да се смалява !Ще си остане само със спомена за размерите на Франция ,и с населението на Испания!
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
подаръка на Хрушчов се оказа че може да скара братски народи, да не кажа ленински народи
56
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Воеата сам си простреля крака с Крим.Още влачи санкции и не им се вижда края. За 30% спад на икономиката през 2015 удобно забравихте, но той е ФАКТ. За 20% инфлация вече четвърта година забравихте. За 15% лихви пак се правите на разсеяни - при нас отдавна са 3-4%. Та кое му беше умното на Кримнаш? Превърнаха го в плацдарм да се зъбят на Европа, и какво от това? *** с Крим е като май муна с банан - не ще да го пусне, не може и да си извади ръката от капана. Ще мре от глад.
55
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 59Наистина ли някой смята, че Руската Империя, поробила над 70 народа, идва на Балканите за да освободи България?Личи си съветското образование на кoпейкаджиите!
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 59 Напротив ,в Сан Стефанския договор не един път е споменато България и българи!Тая лъжа е изтъркана,измислете някоя друга,все пак идва ново поколение може да пласирате идеята,че САЩ са ни освободили от турците!Изфабрикувайте нови факти,в това сте силни!
53
2
 
9
 
! Отговори
Бай Петко преди 5 години
Феновете на меките Китки пак са се назобали с пуканки и кола и бълват гущери и змии срещу братюшките
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ама Крим е руски. Пък САЩ само толкова може да помогне - да подскача и да се пени.
51
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ помага, колкото може.САЩ не е Господ.Когато има удобен момент, ще махнат главата на Путин.Ако и други помагаха, щеше да е по-лесно. Моряците са заловени в международни води, били са извън 12-милната зона на Крим. Още повече, че Крим юридически е Украйна.
50
3
 
8
 
! Отговори
Боли, а? преди 5 години
Крим е руски. Скоро и Донецк и Луганск ще обявят независимост. Украйна ще се разпадне като държава. Боли, а?
49
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43Господин копейкаджия, съветвам те да четеш повече история и да не повтаряш като папагал русофилски мантри. Пъвото място където се споменава името България по-точно Княжество България това е на Берлинския конгрес. Преди това нито в прокламацията на Александър втори за обявяване на война на Турция нито в Санстефанския договор са споменати думите България, българи или български. Защо? Ами много просто защото за Русия това си е завоевателна война за отнемане на територия от Турция.