Украйна призова Русия веднага да им върне 24-те моряци

Киев удвои едностранно териториалните си води до 24 мили
6 дек 2018 22:52,
260
Украйна призова Русия веднага да им върне 24-те моряци
Снимка: Reuters

Външният министър на Украйна Павло Климкин отново призова днес за освобождаване и благополучно завръщане на 24-те украински моряци, задържани от руските въоръжени сили в Черно море, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Климкин заяви пред Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), че макар анексирането на Крим от Русия през 2014 г. да заема водещо място в дневния ред на организацията през последните пет години, Москва "не се отдръпва". По думите му Русия разширява операциите си в Черно море, Азовско море и Керченския проток.

В статия във в. "Ню Йорк таймс" украинският президент Петро Порошенко отправи призив към Запада да отговори на руската агресия, като наложи допълнителни санкции на Москва. "Нашата обща задача е да не позволим на Русия да разшири агресията си в Азовско море", заяви той. "Докато Западът говори, г-н Путин действа. Време е за отговор", посочи Порошенко.

Украинският парламент прие с огромно мнозинство законопроект, който едностранно удвоява обхвата на териториалните води на Украйна до 24 мили. Според Киев това ще позволи на бреговата охрана и военноморските сили да бъдат по-ефективни при патрулирането в района, за да предотвратяват военни заплахи и контрабанда, посочва Асошиейтед прес.

"Законът ще разшири контролираната морска територия с 12 морски мили (до 24 мили), ще създаде основа за значително съкращаване на контрабандния трафик в Черно море, ще предупреждава за случаи на нарушаване на държавните граници, ще има положително влияние върху сигурността в региона и ще гарантира икономическия суверенитет на Украйна", се казва в пояснителна бележка към документа, отбелязва ТАСС.

Авторите на законопроекта обръщат внимание, че "прилежащата зона не е нито зона на суверенитет, нито зона на юрисдикция".

"Тази зона представлява участък от морското пространство, където крайбрежната държава може да осъществява ограничен контрол за предотвратяване на нарушения или за наказване за нарушаване на определени правила (митнически, фискални, имиграционни и санитарни), а също има права и задължения да търси потънали археологически и исторически предмети", се казва в текста.

Канада заяви, че ще отдели 24 милиона долара за организирането на президентските избори в Украйна, планирани за 31 март догодина. "Решението за отделяне на 24 милиона долара ще подкрепи по-голямо участие на гражданското общество и жените в изборите в Украйна", каза канадската външна министърка Кристия Фриланд на среща на външните министри на страните от ОССЕ в Милано.

По думите й тези средства ще "помогнат на правителството на Украйна, гражданското общество и независимите медии да противодействат на дезинформацията" по време на предизборния процес.

/ БТА /

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33Русия може и на латиница да пише-да пише, кво и пречи! ей на, бащицата да скалъпи една азбука, колко му е ...
27
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Украйна призова...Украйна! *** то има ли още такава държава?-имало я е още във времената, когато мАсква е била "гьол"... разгърни картите
26
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия може и на латиница да пише, но без руските туристи много българи щяха да гладуват или да мият улиците в Германия.
25
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26Русия освобождава България два пъти-с това си е платила патента за ползване на букви, език и религия, дадени векове преди това, при това в аванс! Значи всичко е изчистена и пито-платено! Точка!
24
2
 
14
 
! Отговори
Украйна призова... преди 5 години
Украйна! *** то има ли още такава държава?
23
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До В.ЛевскиДа живее БЪЛГАРИЯ! Най-великата страна. Руснаците трябва всеки ден да ни благодарят, че ги цивилизовахме, дадохме им азбука, християнство, култура, научихме ги че се яде седнал с вилица. Какво ще ми говори онуй джудже невзрачно, че кирилицата идвала от македонските земи. Алооооу! Защо се кланят тук някакви на чужди сили, БЪЛГАРИЯ е по-велика от Русия и от САЩ взети заедно. Точка. Иначе СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ е в днешна Украйна, така че украинците са русифицирани българи.
22
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26Русия освобождава България два пъти.--от какво ? защо?и защо считаш, че това "освобождение" "тогава", трябва да продължава "да тежи" и днес? тогава си е за тогава, сега си е за сега!
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не знам какво ще увеличават само да не останат изцяло без излаз на море , така ги виждам аз нещата
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До психично болния представящ се за В.Левски, абе ти си един от козяшките предатели. Не минуси ами тупаници по празната ти кратуна заслужаваш.
19
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия освобождава България два пъти.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До В.Левскивие сте комунисти и слуги на Русия.-че те комунисти ли са? не виждам нещо да разпределят благата равномерно , че да са "комунисти"? комай олигархични-капиталисти ще да са, дяконе!
17
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мддддаааааааа, мислех че по-т-ъ-п-и от нас няма!!! Но явно съм се лъгал!!!! Ама айде ние пак сме малки и по-далече, ама да се пръкнат 40 милиона от-ка-чени...........явно светът не върви надобре!! Всъщност, като гледам във францията какво става..........
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Порошенко може и 44мили в морето,да премести границата ,само незнам дали Путин ще го има впредвид !Между другото, какво е мнението на външното ни министерство за това нахлуване на Украйна в морето!Или Захариева е без мнение!
15
13
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Не само 24-те моряци, но и Крим да им върне!Веднага! :-D
14
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18Върнете моряците те с какво са виновни, че са им наредили. Много са зли тия руснаци, нали уж са ви братя украинците бе-"бащицата", "властелина на земята и руският мир" да върне моряците след шамара от бай дончо пред цял свят и да получи второ дипламатическо поражение?
13
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върнете моряците те с какво са виновни, че са им наредили. Много са зли тия руснаци, нали уж са ви братя украинците бе
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто ми е жал за украинците. Попаднаха мужду шамарите на големите. Историята се повтаря.
11
3
 
29
 
! Отговори
месара преди 5 години
Украйна - страна прости тутка на Запада. Толкова жалка история...
10
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ще се включи приветсващия от Германия, всъщност от "Козяк", СатаНато, Странджанския бек, Василев измисления агент и още знайни и незнайни гейевроатлантически ***.
9
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро ще усетите мощта на СССР другарки и другари ... и в последните си секунди ще се чудите недоумяващо - ама как така постъпи с нас братска русия.Съдбата на добитъка е нерадостна, но така е справедливо.