Украйна е пред фалит? Кредитният ѝ рейтинг беше понижен от Standard & Poor's

Страната поиска да отложи плащанията по външния си дълг
30 юли 2022 22:28, Анисия Иванова
185
Украйна е пред фалит? Кредитният ѝ рейтинг беше понижен от Standard & Poor's
Снимка: БГНЕС

Кредитният рейтинг на Украйна беше намален от S&P Global Ratings, след като опустошената от войната страна поиска разрешение от чуждестранните кредитори да отложи плащанията по външния си дълг след нахлуването на Русия, предава Bloomberg.

В петък рейтингът на страната беше понижен до CC от от предишната оценка CCC+, което запази негативна перспектива предвид голямата вероятност служителите да продължат с плановете си за преструктуриране на външния дълг. Рейтингът може да бъде намален отново от S&P до ниво „фалит“, ако правителството в Киев накара притежателите на облигации да се съгласят на двугодишно замразяване на плащанията и промени така наречени БВП варанти в купоните си до средата на следващия месец.

„Смятаме, че е почти сигурно, че украинското правителство ще спре плащанията по поне част от външния дълг, според това, което е документирано в момента“, каза S&P в изявлението си.

Украйна може да изпадне в неизпълнение и ако не успее да извърши плащанията по дълга си в чуждестранна валута в рамките на приложимите гратисни периоди - нещо, което S&P заяви, че е вероятно.

Украйна подаде официалното искане за забавяне на плащанията по облигациите по-рано през юли, а Министерството на финансите заяви, че е „получило изрични индикации за подкрепа“ за плана от избрана група от най-големите си кредитори, включително BlackRock Inc., Fidelity International, Amia Capital и Gemsstock Ltd. Парижкият клуб също подкрепи плановете за спиране на обслужването на дълга.

Миналата седмица оценката на Украйна беше понижена от Fitch Ratings до C от предишна CCC, като компанията каза, че искането на правителството представлява „процес, подобен на фалит“. Украйна получи рейтинг Caa3 от Moody’s Investors Service.

Въпреки че способността на правителството да посрещне дълговите задължения в гривни е по-висока, индикациите, че усилията за преструктуриране ще обхванат и местния дълг, могат да предизвикат понижаване и на рейтингите в местна валута, каза S&P.

„Смятаме, че държавният дълг на Украйна, деноминиран в гривни, е по-малко уязвим“, каза S&P в съобщението, цитирано от Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: Bloomberg TV Bulgaria
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А къде са парите от продаденото оръжие? С тях спокойно щяха да си покрият плащанията.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Паха ми та фалира аке миналата седмица бре! Много назад сте с новините..
40
2
 
27
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Наистина е просто невероятно,как има немалко хора които очакват нещо различно от пълен разгром на украйна.Най интересното е че същите се имат за интелигентни индивиди.
39
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Зеленски превземе Кремъл, тогава кредитния рейтинг ще се опрай. Гадатели посочват точната дата - 30.10.5048г.
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До FAKE NEWSКо ко праят уранацистите?Крият се като мишки ли?Нормално само че ти си вземай хапчетата и си лягай че пишеш глупости!
37
13
 
3
 
! Отговори
ми май преди 1 година
Русия е пред фалит, а?Е пак ше си говориме май...
36
15
 
3
 
! Отговори
Toни преди 1 година
До анализаторНе си струва да обясняваш на рашките във форума-лишени са от аналитичен ум.Само си губиш жизненото време и пространство да им обясняваш че Путин е една п....тка
35
29
 
3
 
! Отговори
FAKE NEWS преди 1 година
Мдааа. Украинската армия вече е в контранастъпление, както на юг, към Херсон, така и на изток, към Донбас! Западните демократични държави оказват всякаква помощ на Украйна.Така че мисълта за някакъв "фалит" е абсурдна, безсмислена, даже налудничава!!! Кой ненормалник го е измислил???
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеления не е фалирал. Снима се за "ВОГ" със цена си. Ама не знам колко си е платил за снимките.
33
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички са на фронта и се млатат.Кой да произвежда за да има икономика и износ.А и всичко е срутено и унищожено.Краварите свършиха добра работа.
32
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Падне ли в Киев майданската власт, Standarts & Poor's има да се озъртат като обрани евреи... Щото мошетата дето им плащат ще си върнат парите чак га е цъфтежа на налъмите.
31
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми то да наливаш в укростан е като да наливаш в къртичина.
30
7
 
22
 
! Отговори
ВъZраждане на СССР преди 1 година
Украйна??!? Може би редакторите имат в предвид Киевска Русия?
29
3
 
28
 
! Отговори
Смех преди 1 година
да се напечатат долари и да пращат на хохлите. Зеленски им каза : Какво ме интересува инфлацията в САЩ? Мега нарком.анче излезе тоя зеления ба.цил. Укрите са срам за славянството.
28
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ау, толкова помощи, демек заеми им дадоха. Мче как така? Войните се финансират от няколко фамилии, те са много големи филантропи. Хахха
27
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рейтинга и пада от ССС+ на СССР.
26
15
 
1
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Не ми стигнаха буквите да добавя, а е важно: "От такава война американците напуснаха Виетнам и Сомалия, съветските войски - Афганистан".Генерал Александър Лебед е съветски и руски генерал, участник във войната в Афганистан.Истински генерал от армията, а не кравар като Сергей Шойгу, тувинеца, любимец на Путин!Не е случайно че Путин го уби чрез инсценираната катастрофа с хеликоптера през 2002 година!
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СпокоНяма.
24
0
 
14
 
! Отговори
Магнитски преди 1 година
ЕС какво чака та не изпраща пари за укрите.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДжоБаецаНищо подобно Ако беше така досега трябваше да е станало,но не стана и няма да стане. САЩ взе да търси диалог с Русия именно поради факта че трябва да компенсира загубите които държавите търпят от войната и най - вече голямата работа Украйна която като нищо ще фалира. А не й се иска да компенсира защото самата тя няма достатъчно петрол. А забравих Байгън отиде да се ръкува със богатите саудитци. Що бе?