Ген. Попов: Войната е в по-тежък етап, САЩ и ЕС не действаха правилно

Вторите самолети F-16 няма да бъдат гласувани в срок, смята той
13 окт 2022 18:00, Анисия Иванова
58

Украинската контраофанзива напредва в южните части на страната и продължава да нанася поражения на руските сили. Според президента на САЩ опасността от "ядрен армагедон" е на най-високото си равнище.

Заплахата е реална. Трябва да се върнем малко по-назад във времето и да слушаме какво казва Путин. Той прояви сериозна решителност, очевидно не успя, но неговата решителност не е сломена. САЩ и ЕС не действаха правилно, защото не постигнаха целите - войната продължава и става все по-кървава. Това заяви бившият началник на отбраната на България ген. Константин Попов в ефира на предаването "Брюксел 1".

По думите му Съединените щати и Европа трябва да проявят своята решителност.

Още по темата

"Трябва да се вземат изпреварващи мерки на полето на дипломацията и икономиката, включително и за доставяне на оръжие за Украйна", поясни той.

Според ген. Попов войната вече е преминала към по-тежък етап след обявяването на четирите украински области като част от Русия.

"Трябва да се прояви смелост и да се поставят твърди условия. Европейските и българските лидери не бяха подготвени за това. Като че ли започва да се налага тезата, че новите времена изискват нови лидери", твърди той.

Бившият началник на отбраната смята, че изказването на украинския президент Володимир Зеленски - ЕС да нанесе удар на Русия преди да е използвала ядрено оръжие, е политическо послание, че това, "което прави Западът, не е достатъчно".

"България се занимава с всичко друго, но не и да погледне в бъдещето, което далеч не е толкова розово. Когато има тежка ситуация, трябва да се върви към обединение, а не чертаене на дебели червени линии", констатира Попов по отношение на програмите на партиите, влизащи в 48-ото Народно събрание.

В ефира на Bulgaria ON AIR той коментира и доставките на изтребители за България, които да осигурят защитата на небето ни.

"Една от грешките на служебното правителство е, че не успява да обясни какво точно иска. Притеснявам се, че нямаме ясни приоритети и накрая ще останем с осем F-16 и някакви други самолети. Това ще е много тежка ситуация, трудно е да се поддържат два вида самолети. За да имаме "air policing" трябва да разполагаме с поне 16 самолета", разясни ген. Попов.

Бившият началник на отбраната изрази и опасенията си, че вторите самолети F-16 няма да могат да бъдат гласувани до 15 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Спеца преди 1 година
На тоя генерал не му ли е ясно , че България няма вина за това , че мошенниците от САЩ са излъгали раболепния Бойко Борисов и останахме без самолети?Служебното правителство ли е виновно , че политическата ни класа е корумпирана и безотговорна?Уж генерал , а разсъждава като *** кашик!
52
1
 
0
 
! Отговори
Нефелници преди 1 година
Всичките ни евроатлантически офицери и геверали са доказани във военната си служба нефелници - нито са командвали хора,нито по тревоги са търчали,нито по полигони и учения са мръзнали. Все на скътана служба. Справка - Шаламанов,Тагарев,Налбантов,Данов,Съби Саблята и тоя хубавец дето стана за смях,че дори не знае да марширува.
51
1
 
3
 
! Отговори
Тон преди 1 година
Смених ме руският ботуш с американски!Шю
50
1
 
2
 
! Отговори
И каква работа преди 1 година
имат НАТО в Украйна. Нали Украйна не е натовска държава, нито Русия. И каква работа имат САЩ в Европа? Що не си стоят на континента, а правят навсякъде бази. Постоянно ръчкат без да им е работа,но ще си намерят майстора накрая.
49
1
 
3
 
! Отговори
Дончо преди 1 година
Както и да свърши войната в Украйна, Европа ще го отнесе и особено ние.
48
0
 
5
 
! Отговори
Дари преди 1 година
Българофили няма ли в нашата държава ?Кога ще има обединени българи които да мислят за родината си ?Стига с тази Русия и САЩ!Няма ли да бъдем българи в България и в Европа?
47
5
 
8
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Не знам кой не си е взел поуки, но подобни нагли озказвания от генерали говорят само една-някой наистина не само не си е взел поука, но и продължава да живее в измислен свят, в който Украйна побеждава Русия. Вземете си поуми генерале! Война се решава не на бойно поле, а на масата за преговори! Типичен пример Афганистан.20години се биха, накрая избягаха. На там отиват работите и със САЩ в Украйна. Ще избягат по някое време, това е сигурно.
46
2
 
8
 
! Отговори
забележете преди 1 година
Истински Исполини-Попов, Шаламанов, Паси, Плевналиев цяла Америка и НАТО треперят под мощните им снаги.
45
2
 
7
 
! Отговори
Защо преди 1 година
Американско протеже. Ти къде даде клетва? В България или отвъд океана?
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гееерал Попов , можете да идете да помагате на вашия идол - гномчо ! И без това му поизмряха генералите ! Нали там действат правилно и решително ?!?!? *** с пагони !
43
12
 
7
 
! Отговори
хаха преди 1 година
вънка тогава генерале. Отивай в русия да даваш стратегически указания, да те... боклика
42
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя кво да го коментирам?Комунист!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
41
7
 
23
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Генерал, който дори неможе да маршерува, камо ли да управлява, тръгнал акъл да дава. Срам за ВВС и цялата армия. Да се огледа какво е останало от армията ни, а след това да слугува за мизерни доларчета на американците.
40
3
 
15
 
! Отговори
Наполеончик преди 1 година
С "генерали" като този паркетен пудел по-добре да не влизаме в какъвто и да било конфликт. Глупостите, които ръси, или са в резултат на тотално неразбиране на ситуацията и целите на противниците, или (което е по-вероятно, но говори още по-зле за този Швейк), е Буратино с пружинка, който след като му я навият започва да се кланя и пелтечи каквото са го програмирали.
39
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вие американските ккукли вече си иската белята от русия с крим мост имате проблеми и сега тоя генерал иска бомбите на русия да ги пробва питаи зеленски много са вкусни били тези рус бомби мислиш че сащ ще ви защитава ли бе генерале колко воини са спечелили сащ започват воините и сащ ги изоставя сащ се бие с чужди ръце в чужда държава ясно ли ти е макарончо да ви м..........та
38
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, чорапа съдейства за всичко това, само и само да се бавят нещата.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това историята я учи, като беше наяден с хапове ли?
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Осама Бин Ладен от Сараево,Рига,Талин,Вилнюс направил пробив в Европа организира 11.09.2001...................Османската империя още от 14 век иска излаз на Балтийско море за да постави в абсолютна обсада Християнска Европа чак до Гиблартар.........Тогава Земята била още плоска........Осама Бин Ладен е АРИСТОКРАТ и Петролен ШЕЙХ и посмъртно може да спре петролното кранче на Лондон,Вашингтон........та ясно
35
26
 
9
 
! Отговори
Worrier преди 1 година
Гответе се за ТСВ. Вси русофили да бъдат изпратени в Рассия, защото там ще е 100% сигурно, че никой и нищо няма да оцелее, а ние атлатниците ще си останем на европейска територия just in case.
34
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Aбcoлютно npaв e! CAЩ и EC koлoниитe мy, нe caмo, чe нe paбoтexa зa миpa, aми pъчkaxa oщe cъчkи в irъня нa вoйнaтa...