Над 40 украински града бяха подложени на руски ракетен обстрел

Украинската авиация е нанесла 32 удара по 25 руски цели
13 окт 2022 13:07, Елка Василева
88
Над 40 украински града бяха подложени на руски ракетен обстрел
Снимка: архив, БГНЕС

Над 40 населени места в Украйна бяха подложени на руски ракетен обстрел, съобщиха представители на властите, малко след като резолюция на Общото събрание на ООН определи като незаконно анексирането на украинска територия от Москва, а съюзниците на Украйна й обещаха допълнителна военна помощ, съобщи Ройтерс.

Още по темата
Русия повтори позицията си, че Западът, помагайки на Украйна, показва, че "е пряк участник в конфликта" и предупреди, че приемането на Украйна в НАТО може да предизвика Трета световна война. "Киев добре осъзнава, че подобна стъпка би означавала гарантирана ескалация до Трета световна война", заяви днес пред ТАСС заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Александър Венедиктов.

Украинският президент Володимир Зеленски в края на миналия месец изненадващо обяви, че страната му иска бързо да бъде приета в НАТО, след като руският президент Владимир Путин организира в Москва церемония, на която четири частично окупирани украински региони бяха обявени за руски.

През изминалото денонощие руски ракети са поразили над 40 населени места, а украинската авиация е нанесла 32 удара по 25 руски цели, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. На практика е разрушена пететажна жилищна сграда. На място работят спасители, каза кметът на град Николаев Александър Сенкевич в публикация в социалните медии и допълни, че южният град е бил подложен на "масиран ракетен обстрел".

Градът - корабостроителен център и пристанище на река Южен Буг, близо до Черно море - е обстрелван през цялата война, отбелязва Ройтерс.

Русия нанесе рано днес и удари по населено място в района на украинската столица Киев, използвайки дронове с експлозиви, съобщи в Телеграм администрацията на региона. Засега няма подробности за жертвите. Губернаторът на Киевска област Олексий Кулеба каза, че по предварителни данни ударите са нанесени с ирански "дронове камикадзе".

Жизненоважни инфраструктурни обекти са били засегнати от дроновете, съобщи Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на президентската канцелария на Зеленски.

Ракети поразиха над 30 многоетажни и частни къщи, газопроводи и електропроводи в град Никопол в Днепропетровска област, а над 2000 семейства останаха без електричество, написа в Telegram губернаторът на Днепропетровск Валентин Резниченко. Ройтерс посочва, че за момента не може да провери информацията чрез независими източници.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
13
 
4
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Украйна ще изхвърли тези убийци от своите земи.
68
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ги удавим в кръв тези украйнци
67
3
 
16
 
! Отговори
Бай Ганю преди 1 година
Удрий!!! От Украйна да остане само гола поляна!!!
66
15
 
1
 
! Отговори
Зиления клоун преди 1 година
Вова!..А като свършат ракетите на пРосия,ко прайм?
65
8
 
3
 
! Отговори
Дали преди 1 година
...правото е на по- силния? Никой никога не е постигнал нищо със сила! Ако пребиеш някого - си го победил само физически и то - само за известно време. Съпротивата остава вътрешна. И точно това събаря империите.
64
4
 
15
 
! Отговори
Е как така преди 1 година
Нали нямаха ракети...нямаха чипове, даже разглобяваха перални и др.битови уреди, за да вземат електрониката им??!! От къде ги взеха тези ракети...?
63
5
 
15
 
! Отговори
аз преди 1 година
Какво стана бе евро *** и дядо байдън нали путин му се бяха привършили боеприпасите явно дори нашето разузнаване е по-добре от вашето ха-ха-ха
62
9
 
29
 
! Отговори
Сова преди 1 година
Кравофилите усетиха на къде духа вятъра и го избиха на история и философия..
61
2
 
1
 
! Отговори
И какво преди 1 година
като са платили?Нима казваш, че цената не си заслужава?
60
3
 
18
 
! Отговори
Дублаж на 53 преди 1 година
Офицери без никакъв боен опит.целта е била България да загуби войната.четете малко и се образовайте че България е пълна с безграмотници дето ходят и са ходели на училище само да ядат банички,да пушат цигари и да пият кафета до училищните барчета.и приемат всяка фалшива информация без да се усъмнят в нея и да помислят има ли някаква логика.отделно вярват че някой много се е загрижил за тях и повтарят всичко написано в жълти сайтове.като това че ни пръскат с бъцили от небето което е смешно
59
4
 
10
 
! Отговори
Дублаж на 53 до 57 преди 1 година
В пълна подкрепа съм на 53.да четете малко българска история и да видите че освобождението е платено на русия.и генерала водел битките в Руско турската война е получил солиден хонорар за победата.изплатен от българската държава.и в годините след освобождението е имало руски офицери на служба в българската армия.на заплата от българската държава да обучават и ръководят бг армия.и при започване на сръбско българската война руския император нарочно ги изтегля.и на фронта биват изпращани офицери
58
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тежко и горко на тия дето вярват че Русия ще ги оправи.
57
10
 
20
 
! Отговори
до 60 преди 1 година
Евроатлантическите последователи хал хабер си нямат от реална икономика, не се хаби излишно..
56
5
 
10
 
! Отговори
До 60 преди 1 година
Майко мила.Много си зле.За нула време ще преструктурират заводи и ще изместят производствата си .То ако Китай не ги беше страх ,отдавна да бяха влезли в Тайван.
55
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 58.Как ще секне кранчето като всичкото производство на САЩ и Европа е в Китай.Къде ще го преместят в Африка ли?Просто си нямаш на идея каква инфлация ще има по света ако си изтеглят заводите от Китай западняците.Такова евтино производство никъде няма да намерят.
54
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали на руснаците още преди 5 дни им бяха свършили боеприпасите? С камъни ли нанасят тия удар? Ха стига с лъжите и слугинажа.
53
11
 
7
 
! Отговори
До 56 преди 1 година
Най голямата търговия Китай има с САЩ и Европа.И ако им секне кранчето от там ,ще обърнат палачинката.Защото благодарение на САЩ и Европа китайската икономика е в разцвет.
52
6
 
8
 
! Отговори
до 53, четящият преди 1 година
Между репетиции и репарации има съвсем тънка разлика, като между компоти и компютри..Явно и ти си плод на насилена от руски войник българка с македонски корени..
51
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е тайна че Китай дава огромни заеми на Русия срещу суровини.Дефакто Путин няма проблем с парите и няма да има.Може да си води операцията колкото иска.Китай има изгода от този конфликт за да се включи в новият световен ред заедно с Русия.САЩ залязват вече а новите играчи са Китай и Русия.
50
20
 
11
 
! Отговори
До 54 преди 1 година
Те американците ги спасиха от мизерия 90та година и им пращаха провизии за да оцелеят.Винаги са им помагали,и през ВСВ са ги бутали с оръжия и техника.За нищо не стават руснаците.