Керемедчиев: Няма опасност, ако спре АЕЦ-а, да останем без ток

Украинската и руската армии са с изравнени сили, това ще доведе до преговори, смята експертът
17 фев 2023 23:09, Анисия Иванова
131
Керемедчиев: Няма опасност, ако спре АЕЦ-а, да останем без ток
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Санкциите по закона "Магнитски" са финансово особено жестоки, имайки предвид силата на щатския долар, а вече и на британския паунд. Банка, която реши да обслужва лица в списъка, ще попадне под удара на санкциите. Няма банка в света, която да пристъпи това и да постави под риск възможността да извършва трансакции за милиарди само и само да защити един клиент. Това е много по-тежко от присъда и много трудно може да се докаже невинността на хората, които са в този списък. Нещо повече – законът "Магнитски" се разпространява като финансов Covid – фирми и финансови лица, които имат достъп до икономически и финансови трансакции с лица в този списък, също ще попаднат в него. Тук говорим не толкова за присъда или за правно становище, а за действие, което трудно може да бъде оборено или свалено с някаква присъда. Това заяви Милен Керемедчиев, бивш външен зам.-министър, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Керемедчиев коментира и предизвикателствата пред България в енергийната сфера. Според него основният проблем пред България е депонирането на ядрените отпадъци, което до момента правехме в Русия. "От 2024 г. обаче Русия ще наложи вето и ограничения на това ние да изнасяме ядрени отпадъци към нея – ще трябва да търсим друго решение, а България такова депо няма", посочи той.

"В момента няма сериозна опасност върху нашата ядрена енергетика. Няма опасност, ако спре АЕЦ „Козлодуй“, да останем без ток. Има възможности, просто ние за пореден път тупаме топката до последния момент. Бъркаме за пореден път".

В международен план Керемедчиев коментира оставката на премиера на Шотландия Никола Стърджън. По негови думи тя до голяма степен се дължи на решението на Върховния съд на Великобритания, който отхвърли възможността за провеждане на втори референдум за отделяне на Шотландия.

"Това е много силен удар. В момента за пореден път настроенията са 50 на 50 с лек превес за отделяне“, обясни Керемедчиев. И добави, че Шотландия приема много тежко загубата на свободна търговия с ЕС.

По думите му партията на Стърджън е в задънена улица и тя решава да напусне кораба, преди той да се разбие тежко.

Във Великобритания премиерът Риши Сунак е изправен е пред огромни разходи за здравни и социални услуги, които трябва да бъдат повишени, стана ясно от разговора.

"Великобритания е в тежка икономическа ситуация, може би една от най-тежките, след като взе решение за Brexit“, каза още той.

Керемедчиев коментира и темата за войната в Украйна. Според него след доставките на въоръжение и оборудване към Украйна двете армии – украинската и руската, са с изравнени сили и това ще доведе до преговори за прекратяване на войната.

Според Керемедчиев преговори ще има през втората половина на годината. Те ще започнат веднага след изборите в Турция и спечелването на (настоящия президент Реджеп) Ердоган.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
9
 
3
 
! Отговори
Честита Ви ВОЙНА преди 1 година
Сбъднатия червен военен офицерски сталинистки ред дойде докаран от ФК"Олимпик"от село Галата,Гриша Ганчев,Слави Трифонов,Ценко Чоков,Христо Стоичков..............Още на документални кадри от срещата в Техеран се вижда цивилния Рузвелт,цивилния Чърчил и ВОЕННИЯТ ЧЕРВЕН ОФИЦЕР Йосиф Сталин в униформа на Генералимус и като умрял е 8 години при Ленин в мавзолея..........Забременелият СТАЛИН роди ЦСКА от София на 5 май 1948.......... Че то просто няма кой друг да е родителя на военна червена ЦСКА сф
60
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя военен експерт и ядрен инженер в едно ли е
59
0
 
24
 
! Отговори
Николай Стоименов преди 1 година
Кремедчиев всички знаем че си *** не е нужно да ни го натякваш
58
0
 
34
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 1 година
Тоя пенкилер и от ток ли разбира? Май още прескача трамвайните релси да не го хване тока?
57
20
 
11
 
! Отговори
АЕЦ Козлодуй преди 1 година
продава навън целия ток, който произхожда в момента ... Прав е, че няма да останем без ток...
56
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма опасност да останем без ток. A има ли опасност 1 киловатчас електроенергия да започне да струва 2 лева? Има. И как тази перспектива се съчетава с масовото навлизане на електричките? На каква цена ще гоним зелената сделка?
55
0
 
40
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Защо се дава думата постоянно на такива краварски утепляци... ===)))
54
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко ти платиха, че да го кажеш това нещо?
53
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такъв експерт се нарича "африкански либертарианец". Няма място в Европа със съветите си. Никой в Западна Европа не следва либертарианските съвети. Предлагаха ги на нас, за да ни завладеят пазара след падането на социализма.
52
0
 
17
 
! Отговори
Точно. преди 1 година
До БеноЕдна голяма гьостерица по тая балкя ***.
51
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те от такива "експерти" сме на това дередже.
50
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците са си напазарували купища медийни "експерти", журналисти и политици, които в такива случаи ще налазят всички телевизии да водят пропаганда в тяхна полза и да залъгват българите. Толкова пъти сме го виждали, че вече едва ли и пред най-елементарния българин този номер може да мине. Сега е Козлодуй, утре ще е за шистовия газ и затриването на Добруджа, преди беше за газа и цената му, а още по-рано беше за самолетите на чертеж. Чакам след тоя да се появи Ленчето Поптодорова и ония от ДБ.
49
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без газ, без Павец, без АЕЦ - какво си мисли този хубавец? Счупи ли се керемидата, от тавана почне ли да тече, къщата, страната загиват.
48
1
 
41
 
! Отговори
Бено преди 1 година
Керемедчиев е всезнайко и капацитет по всичко- войната, вътрешната и външната политикс, енергетиката, икономиката. И той говори срещу яко заплащане и плаче за едно дебело дърво..
47
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България била произвеждала ток повече, отколкото консумирала. Ами дайте да закрием всичко, дето произвеждаме повече отколкото консумираме - производството на зърно, например. Да сте видели Германия да затвори заводите за автомобили, щото произвеждали повече, отколкото Германия консумирала? Или да сте видели САЩ да си закрият оръжейното производство, щото произвеждали повече, отколкото консумирали?
46
2
 
31
 
! Отговори
До България преди 1 година
2 пъти повече произвеждаме. Въпросът е кой произвежда, и на каква цена? И защо АЕЦ -а и Държавната ТЕЦ 2, са с тройно по-евтини цени от "вецове, перки, фотоволтаици"? И като няма базови мощности за ВЪТРЕШЕН пазар, защото ЕС е решил, че трябва да си изнасяме евтината енергия, икономиката загива, ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ЗАГИВАТ, след 2024 няма да има и КЕВР, което значи със СТОТИЦИ ПРОЦЕНТИ увеличение на ток, вода, парно. Бизнесът знае. Платете ни сметките за ток, парно, води нЕма ви се сърдим, обещаваме.
45
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И с газа нямаше опасност. Вижте сега цените по магазините...
44
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом такива се появяват по студията да ни казват "няма опасност", значи съдбата на Козлодуй вече е решена. Тече подготовката на обществото за закриването. Тези са американските протежета, които са командировани из медиите да ни убеждават, че всичко е наред.
43
2
 
31
 
! Отговори
Хи хи преди 1 година
Спира базова мощност, и нямало опасност за потребители и бизнес? Време е за Булекзит, и всичките НПО-та извън закона, както и национализация на обекти от стратегическа важност. Господинът да бъде така добър да ми плати сметката за ток, парно, води. Не е много, на месец - 500 лева. Видно е богат човек, може да дари.
42
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато закриха първите четири блока на Колзодуй бяха същите лъжи - няма опасност тока да поскъпне и... тока поскъпна. Важното е да лъжат, докато направят каквото са си наумили, после поставят хората пред свършени факти. С такива обещания "няма опасност", разрушиха всичко, което беше построено преди 89-та година.