Дете нарисува как руски ракети удрят украинско семейство, арестуваха баща му

Момиченцето може да бъде изпратено в сиропиталище
3 мар 2023 13:20, Нели Христова
203
Дете нарисува как руски ракети удрят украинско семейство, арестуваха баща му
Снимка: БГНЕС

Руснак беше задържан за антивоенни изявления, а 12-годишната му дъщеря беше временно взета под грижите на държавата, след като семейството беше изправено пред натиск от властите за рисунки, които момичето е направило в училище, изобразяващи Русия, бомбардираща семейство в Украйна.

Алексей Москальов, самотен родител от град Ефремов, на 250 км южно от Москва, е арестуван за антивоенни изявления в Odnoklassniki, руска социална мрежа. Той беше задържан в сряда, къщата му беше претърсена, а дъщеря му настанена в държавен приют, докато баща й бъде освободен или бъде намерен друг настойник, каза адвокат на Москальов.

"Тя ще бъде под опеката на държавата, докато се реши съдбата на баща й", каза Владимир Билиенко, адвокат на Москальов. Запитан какво може да се случи, ако бъде осъден, той каза, че ако не може да се намери близък роднина, тогава "ще остане единствен вариант: сиропиталище".

"Това би било удар за момиче, което е живяло с баща си през целия си живот", каза той пред The Guardian. "Така че утре ще направим всичко възможно баща й да остане на свобода. И за да може тя да живее у дома с него."

Семейството каза, че е било подложено на натиск от страна на полицията от миналия април, когато шестокласничката Мария отказала да участва в патриотичен час в училището си и направила няколко рисунки, показващи изстрелване на ракети по семейство, стоящо под украински флаг, и друга, с надпис "Слава на Украйна!".

Училищните служители извикали полиция, която разпитала момичето и заплашила баща му. Впоследствие Москальов е глобен с около £350 за публикация онлайн, в която характеризира руската армия като "изнасилвачи". Забележките дойдоха след разкритията за предполагаеми военни престъпления, извършени срещу цивилни в Буча в Украйна.

По-късно същия месец на Москальов е казано, че агенти от руската служба за сигурност на ФСБ са дошли в училището и разпитват дъщеря му. Когато пристигнал, разказва той пред ОВД-Инфо, бил заплашен, че тя ще му бъде отведена.

"В продължение на три часа и половина ми казаха, че възпитавам детето си неправилно: казаха, че ще ми я отнемат и ще ме вкарат в затвора", споделя Москальов в интервю за ОВД-Инфо

"Ние наистина смятаме, че рисунката е основният фактор, който привлече вниманието на полицията към бащата и поради това те са разгледали социалните му мрежи", каза Мария Кузнецова, говорител на OVD-Info, пред The Guardian.

"Важно е да се разбере, че случаят с Москальов е част от по-голяма ужасяваща тенденция – като част от по-широка репресия по време на война, режимът рутинно преследва антивоенни непълнолетни и техните семейства, като същевременно притиска руската младеж към силно милитаризирана култура", каза Кузнецова.

"Според нашите данни най-малко 544 непълнолетни са били задържани в антивоенни протести през изминалата година, а седем непълнолетни в момента са криминално преследвани за техните антивоенни позиции. Най-малко 19 антивоенни учители бяха уволнени. По-специално непълнолетни са насочени за споделяне на публикации или коментари за антивоенни митинги, листовки срещу мобилизация, провеждане на самостоятелни демонстрации, изразяване на антивоенни възгледи по време на училищни събития, демонстриране на антивоенно облекло, правене на антивоенни надписи", обяснява тя.

В случая с Москальови агентите на ФСБ предложиха на дъщеря му "да ръководи някакъв младежки отбор в подкрепа на руските войски, но аз деликатно отказах – тя има много класове и клубове, не остава време", каза бащата. От миналата година Русия нареди основен ремонт на патриотичното образование, включително въвеждането на "разговори по важни теми" в училище, които се възприемат като средства за индоктриниране на учениците.

Училището в Ефремов, малък град, беше домакин на други събития в подкрепа на руската армия, включително "празнично събитие в подкрепа на специална военна операция", наречено "За мира, за Русия, за президента". Училището многократно използва латинската буква "Z", символ на войната.

Москальов е изправен пред три години затвор. Той е задържан в службите на Следствената комисия в града и в четвъртък ще бъде изпратен в ареста за временно задържане, докато чака обвинение.

Малко вероятно е дъщеря му да бъде прехвърлена на грижите на майка си, каза Билиенко. Близо 10 други души в общността също са предложили да вземат момичето под тяхна грижа, каза той, и това може да бъде алтернатива на сиропиталище, ако бъде одобрено от съда. "Слава Богу, че има такива хора", каза адвокатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
1
 
! Отговори
Коко преди 1 година
Кат Русия няма втораТъй престъпна на света,Тя е връщане в коптораТя е нашта тъпота.Като не щешПросия,що щеш с Русия? Е,то по престъпления,човеконенавистна диктатура и вероломни нападения верно няма втора,дядо Славейков...Или не,май има-другата като нея с такива тежки престъпления спрямо мира и човечеството,за които няма давност,се е наричала...Хитлерова Германия преди около 80г.Да те обвиняват,че си "русофоб" днес,това е все едно да обвиняват тези,които са осъждали хитлерофашизма в "германофобия.Нито Русия,нито коя да е друга страна не са нито Център на Вселената,нито Госпо
116
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неволно правя паралел с един лозунг на хитлеровите нацисти : "Стани ми приятел или ще ти счупя главата". Май при путиновите рашисти е същото !
115
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Украйна вече щеше да е мъртъв, но важното е Гардиън да рони крокодилски сълзи.
114
1
 
10
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Докато българите плачят как европейците могат да им взимат децата и се възхищават на нравстевените порядки в Русия, то именно там е възможно дъражавата да те вкара в затвоа и да ти открадне детето и то без основателна причина.
113
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошото е,че рсзни Копейковци искат да ни изкарат от ЕС и да направят същото и тук. Няма и да се усетим колко бързо могат да го направят ако някога вземат властта
112
3
 
4
 
! Отговори
Копейкин преди 1 година
Трябва да се разстреля детето , а бащата разпънат на кръст, роднините в концлагер и ВСЕКИ ДЕН ДА ВИКАТ ПО 1000 ПЪТИ слава на Ким Чен Ун и на Путин Първи Къси Отровителят. Zа победата.... а и да не забравя....когато дойдат на почивка в България ще викат слава на Копейкин Първи Продажника.
111
1
 
9
 
! Отговори
youtube. преди 1 година
И някои българи,като се разплюнчат за това колко напреднала и културна била Русия,направо да ти се приплаче за тези сънародници.Истината е,че от поне десетилетие,в Русия има наложен тоталитарен режим.Изпотрепаха маса интелигенция и различно мислещи журналисти и общественици.А за различно мислещи политици,висши военни и олигарси,нямам какво да кажа.Фактите за стотиците и хиляди ,,самоубийства говорят сами.Дори и от световните хуманни организации са вдигнали ръце от толкова явно доказани убийства.
110
3
 
19
 
! Отговори
333 преди 1 година
Който още не е разбрал какво е "Руский мир" - е това е. Или си наведен или си враг , имаш ли мнение - си враг, можеш ли да мислиш - си враг, детето ти рисува - значи си враг.
109
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тва къдравкотопедалче 42 годишния баща на 12 годишната щерка ли е или това точно е 12 годишната дъщеричка на нямащия 40 години баща, че нещо май разписка за фронта му носят. И къде е рисунката
108
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освободители, сър...освобождение по руски.
107
9
 
5
 
! Отговори
Zеленски преди 1 година
Donbaski деца рисуват това вече 9 години .. но на педераскияттттт свят не му дреме нали... и ги нарича сепартисти.
106
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ауууу насълзих се...
105
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я веднаха Холивуд да го направи на филм това. Накрая смелите тюлени ще освободят горкото семейсво и всички щастливо ще робуваме на Америка во век и веков..
104
7
 
1
 
! Отговори
Оруел умрял 47 г. преди 1 година
Джордж Оруел ченге на Скотланд ярд...........ФРАМ животинската ферма на АФРАМ слугата на империалиста Кир Велики създал Юдеизма............Правилният превод на 1984 е Гръцкото Величие и Непобедимост бяха в семейната приемственост и за да я унищожи Османския турчин създаде Енвер ченге изнасилвачите да извършват битов геноцид срещу Християни................Енес в превод от гръцки значи ЕДНО.................Идва Османотурските робовладелски расист и ЕНВЕР е ТУРСКА дума преведено ЗАВРЯН ЗЕТ изнасил
103
1
 
3
 
! Отговори
Да кажа преди 1 година
руското знаме е с тези цветове след падането на комунизма
102
2
 
11
 
! Отговори
Да кажа преди 1 година
самарското знаме няма връзка с руското знаме.
101
0
 
20
 
! Отговори
Да кажа преди 1 година
Самарското знаме е дарено на българското опълчение от монахини от град Самара,не един и двама българи са дали живота си за да не падне то никога в плен.То е българска светиня.
100
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин направо върна комунизма там.
99
6
 
27
 
! Отговори
Морския преди 1 година
Ако бяхте в Русия ,дали ще можете да пишете тези простотии , и какво би се случило с вас ако напишете коментар който да не се хареса на власта ?Свободата е най хубавото нещо на този свят, но тези които я имат не я оценяват!
98
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалшиви новини ама друг път. Отвори руски сайтове като rambler и там я пише тази история. Те охотно публикуват такова като предупреждение какво може да ти се случи ако мислиш неправилно. В случая затвор и отнемане на детето