Путин: Русия успешно тества ядрената ракета "Буревестник"

Русия не планира да променя ядрената си доктрина
6 окт 2023 09:08, Нели Христова
128
Путин: Русия успешно тества ядрената ракета "Буревестник"
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин твърди, че Русия е провела "последно успешно изпитание" на ракета с ядрен заряд "Буревестник", предаде Би Би Си.

Коментарите на президента дойдоха, след като неговият говорител отхвърли публикация в New York Times, според която изпитанието на оръжието, известно като "Буревестник", е предстоящо.

Експерименталното оръжие, обявено за пръв път през 2018 г., беше приветствано като притежаващо потенциално неограничен обсег.

Но официално се знае малко за възможностите му и има съобщения, че предишни тестове са се провалили.

Казаното от президента Путин не е независимо потвърдено, а от руското министерство на отбраната досега не е имало никаква информация.

Въпреки това, разпространени миналия месец сателитни снимки показват, че Русия наскоро е изградила нови съоръжения на отдалечен арктически остров, където преди това са били провеждани съветски ядрени опити.

Снимките показваха строителни работи на Нова Земя, островен архипелаг в северната част на Баренцово море.

"Вече почти сме приключили работата по съвременните видове стратегическо оръжие, за които говорих и които обявих преди няколко години", заяви г-н Путин на среща в черноморския курорт Сочи в четвъртък, която беше предавана на живо по държавната телевизия.

Той добави: "Беше проведено последното успешно изпитание на "Буревестник" - ракета с ядрен двигател с глобален обсег."

Предполага се, че ракетата с кодовото име "Скайфол", дадено й от НАТО се захранва от ядрен реактор, който трябва да се активира, след като ракетите с твърдо гориво я изстрелят във въздуха.

Но New York Times цитира група за контрол на въоръженията - "Инициативата за ядрена заплаха", според която всички предишни известни 13 теста на системата между 2017 и 2019 г. са били неуспешни.

Путин каза на аудиторията си, че работата по междуконтинентална балистична ракета, наречена "Сармат", е почти завършена.

Въпреки очевидното разкритие на Путин, той заяви, че Русия не планира да променя ядрената си доктрина - политиката, която определя обстоятелствата, при които нейните сили могат да използват ядрени оръжия.

Той добави, че съществуването на руската държава не е застрашено и "никой човек със здрав разум и ясна памет" не би помислил за ядрен удар срещу нея.

Той посочи, че теоретично Русия може да оттегли ратификацията си на Договора за пълна забрана на ядрените опити от 1996 г. Той твърди, че тъй като САЩ са го подписали, но не са го ратифицирали, е възможно Русия да действа по същия начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 1 Други кукувизми няма ли в арсенала ти?
103
0
 
1
 
! Отговори
За кой ли път! преди 7 месеца
За кой ли ***
102
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Браво на В.Путин!
101
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Рано днес 7.10.2023, след 50 години сравнително не съвсем ненормално поведение, палестинската секта Хамаз навлезе в процедура на РИТУАЛНО САМОУБИЙСТВО ! Бедните, те не знаят какво правят ! Не че някога са знаели...
100
1
 
2
 
! Отговори
БУРЕ с барут преди 7 месеца
подпалено с ВЕСТНИК
99
10
 
5
 
! Отговори
Пожелание преди 7 месеца
Пожелавам от сърце на копейковците,радващи се на новите дози ядрена смърт да са последните живи на планетата, и докато им капят месата от радиацията с блеснали от възторг очи да шептят...браво другарю Путин,ние победихме!
98
2
 
2
 
! Отговори
Кога преди 7 месеца
Русия ще тества примерно нов ЯМР...за хората,а не за война. Или хората кучета ги яли.
97
0
 
3
 
! Отговори
ДО 95 преди 7 месеца
И абалугата ли е ...безаналогова
96
0
 
5
 
! Отговори
И БУРЕВЕСТНИК преди 7 месеца
Ли е безаналогов.......
95
8
 
8
 
! Отговори
Kiro преди 7 месеца
Браво !!!
94
7
 
9
 
! Отговори
offff преди 7 месеца
Да е , те скоро и на луната кацнаха, хехе
93
17
 
16
 
! Отговори
Сълза и смях преди 7 месеца
С тия ракети вече дали ще стигне до Киев във следващите 4-5 години.Все пак Русия е втората най-силна армия в Украйна.
92
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен97-Да, ние още гледаме мултфилмчетата, а и вие в украйна явно всяка вечер гледате анимации и илюминации с мултфилмчетата за Кинжали- те например...
91
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мос. филм сега ще трябва да прави анимация на летящ Буревестник, щом Джуджето е обещало - няма как. Само да не пробват 14 път, че накрая ще падне в Кремля и ще има голям резил, как всегда.
90
16
 
13
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
Според Столтенберг Щатите са получили техническите характеристики на "Алабуга" и са били максимално изумени, от което е станало ясно, че това е "неуязвима ракета". "Подобни разработки надхвърлят целия ядрен арсенал на алианса. Държавата, която успее да получи достъп до подобни технологии, получава безспорно военно предимство", възмущава се Столтенберг. Е, щом уплашеният Запад го иска, Русия трябва да спре "незабавно", а щом Русия иска нещо, я се таковайте...(напр. границите на НАТО до 1997г.)!
89
12
 
18
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
САЩ настояват Руската федерация да спре разработването на комплекса Алабуга. Типичното поведение на Запада е, че щом руснаците имат нещо мощно, с което никой не може да се мери, те спешно изискват разработката да бъде спряна. Искаше се Искандерите да бъдат изоставени, Посейдон и Триумф да бъдат предадени на американците. Сега има истерия около Алабуга, комплекс, способен да извади от строя цели армии.НАТО надуши информация за него с помощта на американското разузнаване.
88
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Подобна ракета като Буревестник може да влезе в лунна орбита и в един миг да удари която си иска точка на планетата, без да може да реагира никоя противовъздушна отбрана, вкл. и Железен купол.
87
9
 
16
 
! Отговори
2 преди 7 месеца
"Желанието за мир" е просто красив трик за наивни граждани: всъщност доставката на оръжия за Украйна и заглушаването на несъгласието се извършва под егидата на широко разпространена корупция, рушвети и пълнене на собствените им джобове. Тоест поради същите причини, заради които на режимът в Киев се отказва да бъде допуснат в ЕС.
86
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нов бизнес в Украйна: $10 000 и сте мъртъв... за военните комисари. В тъмната мрежа на укриващите се от мобилизация се предлага да си купят смъртен акт. Продавачите обещават да издадат "официален" сертификат с "покриване във всички бази данни". Ако е необходимо, можете дори да се организира симулативно погребение. Сега на укриващите се от военна служба няма да им се налага да си чупят краката или да се преструват на транссексуални заради сертификат от психиатрична болница. Украинците са готови да "умрат" на лист хартия, само за да не умрат истински в месните атаки за киевската хунта.
85
8
 
11
 
! Отговори
Ами преди 7 месеца
И Хитлер е говорел постоянно за "вундервафето". Това е последната опора на фашистките диктатори.