Лавров: ЕС се опитва да изгони Русия от Централна Азия

Блокът, според него, се проваля
12 ное 2023 20:30, Нели Христова
80
Лавров: ЕС се опитва да изгони Русия от Централна Азия
Снимка: БГНЕС

Външният министър Сергей Лавров обвини Евросъюза, че се опитва да изгони Русия от Централна Азия, но блокът се проваля, предаде АФП.

Влиянието на Москва върху региона, който смята за своя сфера на влияние, намаля след офанзивата в Украйна. В същото време освен Русия за влияние в Централна Азия се борят Европа, Турция, Иран и Китай.

"Европейският съюз не крие намеренията си по всякакъв начин да ограничи (Русия) и да я изтласка от Централна Азия и Южен Кавказ", посочи Лавров в интервю, излъчено в неделя. "Тези опити са безполезни. Ние исторически сме присъствали там и няма да изчезнем", каза той.

Лавров даде интервю в кулоарите на посещението си в Казахстан тази седмица, по време на което руският президент Владимир Путин се срещна с казахстанския си колега Касим-Жомарт Токаев.

Посещението на руското ръководство в Казахстан дойде седмица след отделно посещение в Казахстан на френския президент Еманюел Макрон. Френският лидер похвали страната, "която отказва да бъде в дъното на подчинението на няколко сили", което бе възприето като намек за Русия.

Лавров отговори, че изявленията на Макрон са „доста нагли за дипломатическия език“. Президентският говорител Дмитрий Песков изтъкна, че западните страни инвестират в Централна Азия, за да изтласкат Русия.

Бившите съветски републики в Централна Азия, които се стремят да диверсифицират международните си партньорства, станаха арена и свидетели на бурна дипломатическа активност тази седмица, включително посещението на турски и ирански лидери в Узбекистан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Пътят е УСА там ви е преди 6 месеца
Ами тряба да се мисли къде,ще заселим запада и щатите?Може би на Марс.Защо вече някой ни казва къде да ходим и къде да живеем?!Много страно..Само вече чакам някой да ми звънне на вратата и ми каже,че е време да се застрелям!!!Кой да те да ни казват!!!??Явно нещо силно богу помазани трябва да са.Патките свършиха...не го ли разбраха тия хора!!!
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пак ли лошият запад нещо тормози Русия , ех ех горките руснаци .
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руският президент Владимир Путин посети Казахстан и се срещна с Касим-Жомарт Токаев.
54
4
 
8
 
! Отговори
Инж+ преди 6 месеца
Всъщност болшевишката върхушка, от която и Лавров е част, съсипва РФ и я води към разпад. Както доведе до разпад СССР и СИВ. Тоя филм сме го гледали.
53
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
И за къф *** реве срещу "партньорите" си? САЩ що не реват?
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 59 анонимеН.... есср 2 наистина ще се разпадне заради окрайна, защото дава безконтролно милиарди евро и оръжия, вместо да ги влага в икономиката...
51
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Държавите сами ще определят къде искат да бъдат. Фактите обаче показват, че всички бягат от рускат акочииина
50
8
 
11
 
! Отговори
Off преди 6 месеца
руското квичене ще се увеличава.
49
8
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
СССР ФАЛИРА ЗАРАДИ УКРАЙНА И ЗА ТОВА СЕ РАЗПАДНА! ОПЕРАЦИЯТА ПО ОБЕЗОПАСЯВАНЕТО НА ЧЕРНОБИЛ БИЛА ТОЛКОВА СКЪПА , ЧЕ НАПРАВО СЕ СКАПАЛ СЪЮЗА КОЙТО БИЛ В ЛОШ ФИНАНСОВ МОМЕНТ ТОГАВА! СЕГА ПАК ЗАРАДИ УКРАЙНА ЩЕ СЕ СКАПЕ СССР2 И ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ ОТНОВО! 2024-ТА И 2025-ТА ЩЕ СА МНОГО ТЕЖКИ ГОДИНИ ЗА СССР2 И ИЗОБЩО НЕ ВИЗИРАМ РЕЖИМА НА ФАЛШИВИТЕ ПУТИНУКУКУВЦИ ТОЗИ РЕЖИМ ПРИКЛЮЧИ СЕГА СМЕ НА ЕТАП ЩЕ ИМА ЛИ РАЗПАД НА СССР2
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
*** спри се, написал си десетина коментара, почини си, това няма да промени нищо в полза на работодателя ти фермер.
47
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има информация в немски медии, че в Мексико има огромни протести против удължаване на концесията на медодобивна фирма, собственик на Канада. Имало е блокиране на пътища и един мнаваш с колата си американски профсор е убил двама от екоактивистите. Има и друга информация, пак в немски медии, че производството на кобалтв Мароко за нуждите на електромобилите на БМВ е свързано с огромни щети за околната среда. Западът, както преди, третира всички други като източник на суровина евтина работна сила.
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Дано успее, стискаме палци!
45
8
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 6 месеца
РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СЕ ОБЕЗЛИЧИ ПРЕД СВЕТА! МЕДВЕДЕВ ТРОЛАВРОВ И ПЕСКОВ СА ВЕЧЕ НИКОЙ! ОСТАНАХА САМО ФАЛШИВИТЕ ПУТИНУВЦИ ЗА ЛИКВИДИРАНЕ ! А МАРИЯ ЗАХАРОВА Е ГОВОРИТЕЛ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ КОЕТО Я ПРАВИ ТОТАЛНО СМЕШНА! РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Е НАПЪЛНО ОБЕЗЛИЧЕНА ВЕЧЕ!
44
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руснаците сами се изгониха от цял свят с тази брутална война за надмощие над съседа си. Сами накараха света да мрази Русия. Тепърва ще берат горчивите плодове на самоизолацията си.
43
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе кво стана със специалните Африкански операции?? Нали щяха да приемат мама Расия, pycopoбите почнаха да играят танци Уака Уака тука ставаха африканци.. нещо не хавана дикиш там, ся почнаха с Ислямския свят . и там ще ударят греда съвсем скоро, pycopoбите нека не бързат да стават джихадисти
42
6
 
14
 
! Отговори
Ако на Казахстан им преди 6 месеца
Се даде свободен избор без заплаха руската армия да нахлуе дали ще изберат Русия или запада ?
41
9
 
17
 
! Отговори
р преди 6 месеца
Туй уродливото на снимката ще лети ли до Македония или и там не го искат?
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До МхмТо пък Турция като им предложи 90% та си инфлация и маанета на всяка капачка ще цъфнат и вържат. Виж какво и к предложи в Сирия и Либия.
39
7
 
24
 
! Отговори
Пълно падение преди 6 месеца
Сега остава бай Медвед да си допие петата бутилка водка и да започне отново да плаши целия свят с ядрен апокалипсис и картинката ще бъде пълна.
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
тука да се сърдят на китайците и на себе си