Съвременните хора с по-малки мозъци от прародителите си

Най-много сиво вещество имали кроманьонците
Обновена: 13 юни 2011 22:06 | 13 юни 2011 22:06,
319
Съвременните хора с по-малки мозъци от прародителите си
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Учени от Великобритания и САЩ са установили, че съвременните хора са с десет процента по-малки мозъци, както и с по-нисък ръст от предшествениците си, живели в общества на ловци и събирачи, съобщи "Дейли мейл".

Свиването на мозъка е настъпило през последните 10 000 години, отбелязват авторите на проучването.

Откритието противоречи на широко разпространеното схващане, че в хода на еволюцията хората са станали по-едри и по-високи.

"Преди 200 000 години първите хора от вида Хомо сапиенс са били високи и мускулести. Фосилизираните доказателства за следващите 190 000 години са оскъдни, но показват, че хората са останали високи и здрави до около преди 10 000 години. Тогава при много популации е наблюдавано намаляване на ръста и свиване на мозъка", казва Марта Лар от Кембриджкия университет.

Откритието е направено при систематични изследвания на фосилизирани човешки останки, в това число и черепи, открити в Африка, Европа и Азия. Най-ранните от тях са на около 200 000 години.

Авторите на проучването смятат, че промяната в ръста на човека е свързана с развитието на земеделието, възникнало преди около 9000 години. Тази промяна е наблюдавана при 19 от 21 общества, които са преминали от лов и събиране към земеделие.

Преходът е бил свързан и с повишаването на процента на заболяванията.

Аманда Мъмерт от университета "Еймъри" в Атланта, САЩ, свързва тази промяна с недостига на микронутриенти - въпреки че калориите са били в изобилие, витамините и минералите, необходими за растежа, са били в неадекватни количества.

Ако със земеделието може да се обясни промяната в ръста, то авторите на проучването не могат да кажат с точност на какво се дължи свиването на мозъка.

Представителите на вида Хомо сапиенс с най-голям мозък - кроманьонците - са живели в Европа преди между 20 000 и 30 000 години. Средният обем на мъжкия мозък при тях е бил 1500 кубически сантиметра. Сега той е около 1350 кубически см.

Пропорциите на намаляване на обема на женския мозък са приблизително същите.

Марта Лар смята, че намаляването на мозъчния обем отчасти е настъпило, за да се пести енергия, необходима за поддържането на по-голям мозък.

"Това, че имаме по-малки мозъци от ранните хора обаче не означава, че сме по-нискоинтелигентни", казва Лар. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
0
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
Хахахахахахаха
266
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
ето - пак си излъган - не е имало такова нещо като каменна ера - а относно убиването - няма убийство без причина.
265
1
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
Не ми трябва да чета несериозни глупости от каменната ера. За разлика от тебе аз чета истинска научна литература а не само религиозна пропаганда и глупави дивашки книги които заповядват да убиваш хора с камъни без никаква причина.
264
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
типично мнение на заблуден човек - не му трябвало да чете - пък коментира? Това не е ли глупост - все едно аз да не те познавам и да каза, че си дивак. Това не е глупава книжка - а най-популярната книга за всички времена.
263
1
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
Не ми трябва да саъм прочел и една страница от глупавата ти книжка. Не забравяй че това все пак е просто книга писана от невежи фанатизирани диваци. Ти нямамш никакви аргументи и единственото което правиш е да даваш откъси от тази дивашка книга сякаш това иманякакво значение.
262
1
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
явно като няма какво да кажеш и като не си прочел и 2 страници от "тази книга" решаваш да:1. наречеш вярващ-фанатик.2. наречеш Библията "дивашка книга" - жалко за теб - щом и до сега големите учени продължават да изследват тая книга и да търсят тайни. Да, Библията противоречи на съвременната "наука", която слугува на корпорации и залива хората с лъжи - същата наука, която създава оръжия с невероятна сила, всевъзможни отрови, болести като спин, птичи грип, свински грип, климатични оръжия и т.н.
261
1
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
Ти си просто безнадежедн случай. Фанатично си се вкопчил в тази дивашка книга с приказки въпреки че е грешна от началото до края и си противоречи на всяка страница, а отхвърляш цялата съвременна наука.
260
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Ясно е казано - ще има много от "католическата църква" - който ще бъдат осъдени - ще има много и от православната църква и от всяка деноминация, които ще бъдат осъдени - ще има и такива, които ще им бъде простено - но на кой какво ще бъде отсъдено - не може да реши който и да било човек.
259
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Матей 25:32-4632 И ще се съберат пред Него всичките народи; и ще ги отлъчи един от други, както овчарят отлъчва овцете от козите; 33 и ще постави овцете от дясната Си страна, а козите от лявата. 34 Тогава царят ще рече на тия, които са от дясната Му страна: Дойдете вие благословени от Отца Ми, наследете царството, приготвено за вас от създанието на света. 35 Защото огладнях и Ме нахранихте; ожаднях и Ме напоихте; странник бях и Ме прибрахте; 36 гол бях и Ме облякохте; болен бях и Ме посетихте; в тъмница бях и Ме споходихте.37 Тогава праведните в отговор ще Му кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, и Те нахранихме; или жаден, и Те напоихме? 38 И кога Те видяхме странник, и Те прибрахме, или гол и Те облякохме? 39 И кога Те видяхме болен или в тъмница и Те споходихме? 40 А Царят в отговор ще им рече: Истина ви казвам: Понеже сте направили това на един от тия най-скромни Мои братя, на Мене сте го направили.41 Тогава ще рече и на тия, които са от лявата Му страна: Идете си от Мене, вие проклети, във вечния огън, приготвен за дявола и за неговите ангели. 42 Защото огладнях и не Ме нахранихте; ожаднях и не Ме напоихте; 43 странник бях, и не Ме облякохте; болен и в тъмница бях, и не Ме посетихте. 44 Тогава и те в отговор ще кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, или жаден, или странник, или гол, или болен, или в тъмница и не Ти послужихме? 45 Тогава в отговор ще им рече: Истина ви казвам: Понеже не сте направили това на ни един от тия най-скромните, нито на Мене сте го направили. 46 И тия ще отидат във вечно наказание, а праведните във вечен живот.
258
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Матей 7:21-2721 Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата.22 В онзи ден мнозина ще Ми рекат: Господи! Господи! не в Твоето ли име пророкувахме, не в Твоето ли име бесове изгонвахме, и не в Твоето ли име направихме много велики дела?23 Но тогава ще им заявя: Аз никога не съм ви познавал; махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие.24 И тъй, всеки, който чуе тия Мои думи и ги изпълнява, ще се оприличи на разумен човек, който е построил къщата си на канара;25 и заваля дъждът, придойдоха реките, духнаха ветровете, и устремиха се върху тая къща; но тя не падна, защото бе основана на канара.26 И всеки, който чуе тези Мои думи и не ги изпълнява, ще се оприличи на неразумен човек, който построи къщата си на пясък;27 и заваля дъждът, придойдоха реките и духнаха ветровете, и устремиха се върху тая къща; и тя падна, и падането й бе голямо.Лука 13:24-2824 Подвизавайте се да влезете през тесните врата; защото ви казвам, мнозина ще се стараят да влязат, и не ще могат,25 след като стане домакинът и затвори вратата, и вие като останете вън, почнете да хлопате на вратата и да казвате: Господи отвори; а Той в отговор ви каже: Не ви зная откъде сте.26 Тогава ще почнете да казвате: Ядохме и пихме пред Тебе; и в нашите улици си поучавал.27 А Той ще рече: Казвам ви, не зная откъде сте; махнете се от Мене всички вие, които вършите неправда.28 Там ще бъде плач и скърцане със зъби, когато видите Авраама, Исаака, Якова и всички пророци в Божието царство, а себе си, изпъдени вън.
257
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
това, че католическата църква е отлъчила някой или не е отлъчила - няма никакво значение - кой ще е в рая се ОПРЕДЕЛЯ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ БОГ - не от някой човек - не от някой католик, не от някой православен - не от папа или от който и да било - католическата църква и православната църква са много изопачени.
256
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
vitalius църквата е много различно нещо от това, което ти представят често и православието и католицизма - ясно е казано в Библията какво е - но мнозина не четат Божието Слово и се опитват да разберат какво пише в Библията от 2 реда
255
0
 
2
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Исус е Господ и много добре знае, кога е наближило царството небесно - за Господ 2000 години са като 2 дни - за Бог време няма - Той забавя края на тоя свят, за да дойдат повече хора към покаяние - но това забавяне няма да е вечно. Да, този свят е много зле - за каква безпрецедентна възраст говориш? - някога хората са живеели по 900 години? Чувал ли си това?Моята прабаба живя 93 години - кой днес живее 93 години - от всякъде сме заобиколени с неща, които са вредни и ни скъсяват живота преди няколко дни си купих маска за заваряване с автоматично потъмняване на стъклото реших да погледна към лампата и видях как стъклото потъмня лампа с нажежаема жичка и луминисцентна лампа дали тия лъжи са безвредни едва ли? От ден на ден храната, която ядеш става все по-голям *** пълен с консерванти и всякакви химикали., въздухът става все по-мръсен, дори и водата, която пиеш се замърсява всеки ден. Всяка година в света се губят над 100 милиона декара плодородна земя по данни на университета Корнел според други данни доста повече. Всеки ден те пръскат с химикали. Вече се използват унищожителни климатични оръжия всеки ден млади хора убиват преди няколко дни за грим 15 годинишно момиче наръга други, 15 годишно дете скоро пак наръга 7 или 8 годишно дете преди това момиче беше убито за 10 грама злато и това е ежедневие и хората свикват с това. Всеки прави с*.е.*кс с всяка има много болести спин, птичи грип, свински грип, много вредни ваксини и още много гадости в тоя съвременен свят на мода е пошлостта на мода са гадни и извратени неща колкото по-гадно е едно нещо е по-харесвано и ти ми говориш, че нашата вяра не била свързана с реалността ето това е реалността. Реалността е, че скоро тоя свят ще бъде унищожен.
254
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Не за всички грехове е платено с кръвта на Христос - платено е за тези, хора, които призоват Господ и помолят греховете им да бъдат простени - тези хора, които са се закоравили и упорито хулят Бог, които до края на живота си продължават да живеят в грях - тези хора които не са повярвали в Бог - те сами ще си плащат за греховете цяла вечност.
253
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
и продължаваш да говориш глупости - в какво вярвал хитлер - Христос не е убил никой човек и ясно е казал да не убиваме - разбери най-накрая, че не ти определяш кой е в рая и кой не. Спрете с тези дребнави човешки опити да се казва на Бог кой може да е в рая и кой не - ако хитлер искрено се е покаял в последните си мигове и е помолил Бог е възможно да у е простено - но ти не знаеш дали не е умрял без да се обърне към Бог - няма от къде да знаеш - стига си говорил глупости
252
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Няма нищо случайно при Бог - или несправедливо - делата на човека са важни - и то много важни. Сами по себе си добрите дела на никой човек не са достатъчни за да се спаси човек - но са необходими. Нещо като необходимо, но недостатъчно условие - има го в математиката -ако човек вярва - добрите му дела са задължителни Тит 2:7Във всичко показвай себе си пример на добри дела; в поучението си показвай искреност, сериозност,Матей 5:16 Също така нека свети вашата виделина пред човеците, за да виждат добрите ви дела, и да прославят вашия Отец, Който е на небесата.Йоан 14:12 Истина, истина ви казвам, който вярва в Мене, делата, които върша Аз, и той ще ги върши; защото Аз отивам при Отца.Това са думи на Христос делата на Исус са явни ясно е казано какви трябва да бъдат Християните и какво трябва да правят.
251
0
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Яков 2:14-2014 Каква полза, братя мои, ако някой казва, че има вяра, а няма дела? Може ли такава вяра да го спаси? 15 Ако някой брат или някоя сестра са голи и останали без ежедневна храна, 16 и някой от вас им рече: Идете си с мир, дано бъдете стоплени и нахранени, а не им дадете потребното за тялото, каква полза? 17 Така и вярата, ако няма дела, сама по себе си е мъртва. 18 Но ще рече някой: Ти имаш вяра, а пък аз имам дела; ако можеш, покажи ми вярата си без дела, и аз ще ти покажа вярата си от моите дела. 19 Ти вярваш, че има само един Бог, добре правиш; и бесовете вярват и треперят. 20 Обаче искаш ли да познаеш, о суетни човече, че вяра без дела е безплодна?Йоан 5:29 и ще излязат; ония, които са вършили добро, ще възкръснат за живот, а които са вършили зло, ще възкръснат за осъждане.
250
1
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
vitalius абе колко пъти да ти казвам да не говориш глупости - вземи прочети целия завет. Лъжеш без да го осъзнаваш вероятно - не знам дали не го правиш нарочно
249
1
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
"От тогава Исус започна да проповядва, казвайки: Покайте се, защото наближи небесното царство."Което е поредното доказателство че библията е грешна. Исус е вярвал че края на света ще настъпи всеки момент, и в продължение на две хиляди години заблудени невежи овце като тебе са смптали че края идва.Самия факт че сега когато качеството и продължителността на живота е безпрецедентно високо хора като тебе смятат че светът е много зле, показва че вярата ви няма никаква връзка с реалността.
248
1
 
0
 
! Отговори
vitalius преди 12 години
До 245Заповедите нямат абсолютно нкакво значение, защото както и ти сам написа за греховете вече е платено с кръвта на христос.Ако твърдиш че заповедите трябва да се изпълняват, това значи че трябва да убиваме хора работещи в събота, и да убиваме деца които не слушат родителите, и всички други извращения с които библията е пълна.