Защо айфонът ни снима по-добре от "Curiosity"?

Снимките от Марс не трябва да са с голяма резолюция, за да не претоварват робота
13 авг 2012 16:10,
166
Защо айфонът ни снима по-добре от "Curiosity"?
Снимка: Reuters

Първите снимки, които струващият 2,5 млрд. долара марсоход "Curiosity" изпрати след кацането си на Марс, се оказаха не много качествени. Неговите камери са 2 мегапикселови, докато тези на нашите айфони без проблем достигат 8 мегапиксела и повече. Защо се получи така?, пита в."Дейли мейл".

Как такъв скъп космически апарат се оказва снабден с толкова нискотехнологични камери? Две са причините. Първо, снимките не трябва да са с много голяма резолюция, за да не претоварват компютърната памет на робота.

Второ, при предаването им на Земята при по-тежки файлове и при разстояние от милиони километри свалянето им би отнело много време. Малкият 2 мегапикселов обем на снимките ще даде възможност на "Curiosity" да направи много повече кадри по време на планирания си 2-годишен престой.

Камерите за "Curiosity" били разработени още през 2004 година. Веднъж одобрени от НАСА, те не трябвало да променят параметрите си. А през 2004 година 2 мегапиксела се смятаха за добро постижение за една камера.

Освен това междупланетните комуникации са много сложни. "Curiosity" първо изпраща данните си на спътниците, кръжащи около Марс, които от своя страна ги препредават към Земята.

Трансферът върви със скорост 128 Кbs, която е доста бавна в сравнение с бързия интернет, който ползваме вкъщи. А към нашата планета може да бъде предавана информация от Марс в обем само от 250 мегабайта дневно. Така че 2 мегабайтовите камери са напълно оправдани.

(БTA)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: камераМарсснимкиCuriosity
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
5
 
! Отговори
KDK преди 11 години
Актуализирайте по-често раздел технологии. pls
118
0
 
4
 
! Отговори
Мнение преди 11 години
Много подвеждащо заглавие. Сравни две снимки на далечни обекти и ще разбереш разликата.За Марс е необходимо надежност и икономичност. На Земята всичко може.Е със здраве.
117
0
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 11 години
Кажи му журналист и не го обиждай повече.... Абе няма ли поне една грамотно написана статия в тоя днес....
116
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и стотици техн. персонал.Сега мащабите са други - "една третокачествена страна със свръхдържавни амбиции на велика сила".("Икономика на тайгата"Газета.ру 26082011, gazeta.ruments/2011/08/25_e_3744501.shtml) но резултатите са подобни........Фобос-Грунт" започна да се разпада...
115
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо против руската космическа техника.Просто крайно време е да преминат на чисто научни релси и да се откажат от политико-пропагандни проекти в стил: "много сме изостанали но с един скок ще излезем напред"(15год. не е изстрелвана руска междупланетна станция).По същата методика през 1968 в едно отчаяно намерение "да се изпреварят американците" беше направен безумен опит с една "дървена" ракета-носител да се тества още "по-дървен" лунен кораб.Тогава загина маршал Неделин, десетки генерали
114
1
 
5
 
! Отговори
няма значение преди 11 години
Абе!!! Автора.... Много ми е интересно да видя оригинала на статията.Тук или става въпрос за някакво подобие на реклама на Apple или вие верно си пишете каквото ви дойде и хич не ви бърка. Автора, я погледни оригиналната статия и виж дали наистина са написали "айфони" ... или пише нещо от рода на "smartphones". А и само да отбележа... аз нямам айфон ама имам смартфон и камерата ми е над 8.1 Мpx...обаче за iPhone с камера над 8 Мpx не съм чувал..., но вие може би вече имате спецификацията на 5
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Просто камерите не са най-важното на този робот.Много по важни са инструментите за анализ на материали, сондиране, отчитане на радиацията, метеорологични инструменти и други.Като цяло Марс не е най-важната цел пред космическата индустрия, а технологиите за икономически обосновано качване и сваляне на товари от ниска земна орбита. Сегашните постижения по 50 млн. за полет са твърде скъпи. Необходимо е цената да е поне 50-100 пъти по ниска за да се стигне до бързо развитие в космоса
112
0
 
12
 
! Отговори
ЕИМ преди 11 години
Хахахахх тука мегапиксели, мегабайти пълна анархия. С колко кг/ч върви голфчето? Или пък на колко метра ставаш до година?
111
1
 
13
 
! Отговори
stanimir преди 11 години
Така че 2 мегабайтовите камери са напълно оправдани. ???? Какви са тия 2 мегабайтови камери ??? хахах
110
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то ако всички бяха с мислене на крепостни селяни като 154, то още щяхме да сме в каменната ера и даже 154 нямаше да има компютър и интернет от който да ни пише глупости.
109
5
 
8
 
! Отговори
Другофорумец преди 11 години
Когато астрономите обявиха, че Плутон вече няма да се счита за планета, някакъв американец беше възкликнал: И НА КОГО МУ ПУКА?Та така и с живота на Марс.
108
0
 
10
 
! Отговори
Димитър преди 11 години
2 Mpixel е толкова достатъчно, колкото всички да разберем за какво е отишла тази сонда там, стига оптиката да фокусира... А колкото до разликата между 2 мегапиксела и 2 мегабайта... Журналисти! Както се казва в стария виц - не стреляйте по пианиста - толкова си може!!!
107
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Все по-ясно се вижда, че човечеството е обречено на гладна смърт и канибализъм на собствената си планета. Идва краят на света.
106
5
 
8
 
! Отговори
Казуса преди 11 години
Виждаш ли - няма смисъл да се води диалог, с човек, който лепи на опонентите си етикетчета от сорта на "*** колхозни ***" и то при положение, че вероятно тези опоненти са българи, а не "руски ***".Жив и здрав и ходи проповядвай омразата си някъде другаде ;)Аз лично предпочитам да пия по чаша водка или чаша бърбън за здравето на великите руска и американска нации!На здоровье! Cheers!
105
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така са руските *** колхозни ***, нямат факти, нямат аргументи, нямат доказателства. Отпиват водка и като няма за какво да се хванат, почват за граматика, запетайки предполагаеми изсмукани конспиративни теории та чак мотиви за мнения на съфорумци за които нямат никаква информаця. Все са виновни капиталистите извънземните и т.н. Жалки хорица които ниой никъде по света не уважава.
104
3
 
2
 
! Отговори
Казуса преди 11 години
Приятелю жаркий, анонимен 147,няма нужда да пишеш "американска фирма" с главна буква. Отдавна е ясно от какви мотиви са продиктувани компетентните ти мнения )))))По-добре вземи си оправи граматиката, че пунктуацията ти е под всякаква критика. Както американска, така и руска.
103
1
 
9
 
! Отговори
до 147 преди 11 години
Имаш предвид руската картография с молив и компас хахахаХората имат гПС от 30 години, а частна Американска фирма засне целия свят със сателит и даже го предоставя на хората да гледат, улични изгледи триизмерни сради и т.н.Тоя седнал да ми говори за руската картография по 50 годишни технологии.Евала на картографите затова не можаха да намерят Фобоса :))
102
5
 
4
 
! Отговори
Казуса преди 11 години
Драги анонимен 145, малко ти е грешна информацията за руската картография. Тя е една от най-добрите школи ;) Седни си - слаб две!А що се отнася до тези, които питат "и какво като има/няма живот на Марс/във Вселената?", искам да им кажа, че точно това неизчерпаемо човешко желание да се изследва света наоколо, е двигателят, който тласка човечеството в неговата еволюция и точно този двигател то е позволил сега да си стоиш вкъщи пред компютра сит, напоен и без заплаха от вълчо или мечо нападение:)
101
0
 
21
 
! Отговори
Усер преди 11 години
Оптиката е най-важна. 2-мегапиксела при отлична оптика са напълно достатъчни и снимката е много по-качествена от 12-мегапикселова снимка правена с GSM - просто заради стремежа GSM апарата да е по-тънък се слагат многомегапикселови камери с мижава оптика и по-този начин се постигат горе-долу задоволителни като качество снимки.Така, че аз със фотоапарат с обектив и оптика на Цайс на 1-мегапиксел правя много по-качествени снимки от който и да е GSM с 12-мегапикселова камера.
100
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма никакъв казус, руснаците са първи на старта и последни още по средата и на финала. Първи космонавт първа консерва в космоса, и реално нищо постигнато. Нямат почва от луната, нямат никакви междупланетни мисии, изследвания на марс, триизмерни заснемания на венера, на луната и т.н. и т.н. НАСА картографираха Марс, а руснаците още нямат читави карти на руските степи. Напъваха се за луната и се отказаха, че се оказа, че да се наакат не могат да пратят човек там и да го върнат. Кви везни кви пет