Земното ядро е спряло да се върти?

Това се е случвало и преди, не било причина за тревога
25 яну 2023 11:16, Нели Христова
173
Земното ядро е спряло да се върти?
Снимка: Pixabay/AlexAntropov86

Изследване на учените от Пекинския университет И Янг и Сяодун Сонг, публикувано в списание Nature Geoscience, съобщава, че земното ядро е спряло да се върти, но това не е причина за тревога. Янг и Сонг информират, че спирането е част от продължителен модел.

Данните от изследването показват, че земното ядро, по-конкретно твърдото му вътрешно ядро, е спирало да се върти и преди. Смята се, че вътрешното ядро преминава през цикъл на забавяне и ускоряване и дори обръщане на посоката на въртене приблизително на всеки 60-70 години, като последното такова е станало в началото на 70-те години на миналия век. Смята се, че това колебание е резултат както от гравитационното равновесие, така и от колебанията в магнитното поле на планетата.

Вътрешното ядро и мантията са донякъде гравитационно заключени. Според теорията флуктуациите (случайните отклонения от средното равновесие – бел. ред.) в планетата карат земното ядро да се движи към гравитационно равновесие. Това движение варира в зависимост от условията в Земята.

Друг фактор може да бъде магнитното поле на Земята. Магнитното поле се генерира в земното ядро и предизвиква движение на течното външно ядро, а следователно и на вътрешното ядро. Тъй като магнитното поле се колебае с течение на времето, се променя и движението на земното ядро. Теорията би могла да обясни редица други явления извън земното ядро. Според Янг и Сонг това, което се случва дълбоко в планетата, може да повлияе на света на повърхността. По-нататъшните изследвания биха могли да предложат прозрения за промените в температурата и други климатични модели, включително промяната на морското равнище.

Природата реагира озадачаващо на променящия се климат в света. Новите открития за влиянието на вътрешността на планетата върху нейната повърхност могат да помогнат на света да разбере по-добре и да се подготви за последиците от изменението на климата.

Янг и Сонг изобщо не разглеждат спирането като проблем, а по-скоро като естествена част от цикъл в рамките на планетата.

Пълният обхват на последиците от спирането на земното ядро и потенциалната смяна на посоката все още не е известен, но откриването на въздействието, което то може да окаже върху климата на планетата, може да промени правилата на играта за кръстоносците на климата по целия свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да ви разбера вас с плоската ви земя. Какво от това, ако земята е плоска или се носи върху 3 костенурки и 5 слона. Какво е значението, че само дрънкате че била плоска. Само заради едното хаха ли
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въртенето на ядрото съставено от разтопено желязо,генерира магнитното поле на земята кието ни пази от слънцето и неговата радиация която иначе би проникнала безпрепяствено на земята и ще унищожи живота за часове!Тоест ако това беше вярно,вече щяхме да сме мъртви.Изключително смехотворна,статия!
69
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи вече като си бъркате джибрите или претакате зелето, да внимавате да е само по часовниковата стрелка, че да не противодействате на импулса на ядрото.
68
13
 
10
 
! Отговори
Луната преди 1 година
Луната е куха. Доказано. Луната е извънземно космическо тяло, докарано на Земята. Луната е на точното място и се върти с точната скорост и посока, така че направи живота на Земята възможен. Вътре в Луната се намира космическа цивилизация от хора, които контролират човечеството. Има много инфо в нета, образовайте се.
67
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ха,как ще спре ха ха,магнитното поле на земята също ще спре ха ха.Кога е спряло,щото вече радиацията и слънчевия вятър вече да са ни унищожили!Какви са тия,веселяци!!!
66
2
 
12
 
! Отговори
Плоскочел Философ преди 1 година
Това се е получило защото много автомобили автобуси и самолети са тръгнали на Запад. Получил се е кинетично-механичен импулс, който е противодействал на въртенето на земята, ядрото се е забавило за да компенсира импулса, когато обаче превозните средства са спрели ядрото не е успяло да възвърне предишната си скорост затова е спряло. С две думи Путин е виновен
65
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия професори как са станали професри като такива прости явления не могат да обяснят. Явно са с купени дипломи и не разбират но само вземат заплати.
64
2
 
3
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Няма какво да я търсиш, тук съм ..на линия!Досега таквоз нещо не съм завъртал, аме че се пробвам!Много успешно завъртам шамари, що да не се оправя с някакво си ядро, ама я!На промация че го завъртя, даже!
63
2
 
6
 
! Отговори
Толупа, Слави и Доги преди 1 година
Видехте ли до къде ни докараха ПП-тата и Кирца и Кокорца? Видехте ли!!? Ние ви казахме, но вие не ни слушахте. Сега ще трябва да ви спасим. Ще е много, мнооого трудно, но ще се справим, защото сме най-можещите - доказали сме го 30 години.
62
7
 
6
 
! Отговори
Фи-зи-к преди 1 година
Ако беше спряло да се върти, сега нямаше да има гравитация на планетата.
61
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как ядрото да спре. Това означава че и земята ще спре да се върти. Доколкото виждам земята все още се върти и няма намерение да спира.
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-вероятно ще изригне в САЩ. Затишие пред геобуря както унишожава динозаврите.
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Природата реагира озадачаващо на променящия се климат в света." Гледам я тая природа, че нещо не и е в ред и се чудех какво й е, а то било, че тя било ОЗАДАЧЕНА! Най-сетне я разбрах значи тази природа! ОЗАДАЧЕНА била ей хора, т`ва не е шега работа!
58
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очаквам Грета Тунберг, Клаус Шваб и Бил Гейтс да ни призоват да почваме да се въртим за да завъртим наново ядрото.
57
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментарите са балканска трагикомедия...
56
0
 
6
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До БИОМАСА Точно в целта, има обвързаност между вярващите в летящия с висока скорост тестис в космоса (да не забравяме, че вярват, че се возят на него), проф. Витанов, ковид-изкълченяците, психо-диспансерите, маските, вирусите и the ваксините. Веднага се сещам, че ивнаги подценяваме броя на тAпaцитe които са между нас.
55
0
 
18
 
! Отговори
Шаман преди 1 година
Земята се е разсърдила. Трябва да принесем в жертва тези, които искат да ни хранят с буболечки и ще се успокои.
54
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аман от глупости. То даже няма доказателства ,че има ядро и кво представлява то
53
1
 
10
 
! Отговори
БИОМАСА преди 1 година
До Космонавт аз вярвам само на проф.Витанов той е новия Бог и Вожд на всички нас от Психо-диспансера в Карлуково.Космонавт как са ейцата.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще скочи радияцията от слънцето и космоса.