Студентските общежития може да останат без топла вода

Алма матер дължи за отопление над 800 хиляди лева
8 авг 2010 21:24,
116
Студентските общежития може да останат без топла вода
Снимка: Булфото

От 10 август общежитията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в Студентския град може да останат без топла вода. Причината е огромно задължение, което Алма Матер има към „Топлофикация” София, съобщи bTV.

От „Топлофикация” уточниха, че Софийският университет им дължи за отопление на общежитията над 800 хиляди лева. През юни бил сключен договор за разсрочване на плащането с първа вноска на 12 юли. Тя и досега не е внесена.

От Алма Матер обясниха, че са в изключително тежко финансово състояние заради орязаната държавна субсидия. До края на работната седмица не са получили парите за август, с част от които смятали да се разплатят.

„Като всяко държавно висше учебно заведение ние всеки месец в началото получаваме 1/12 от бюджета ни, което е за цялата година. За съжаление от години ние 100% не получаваме, получаваме по-малко – около 90, а от януари месец насам стигали сме и до 65%”, казва проф. Иван Петков, зам.-ректор на СУ "Св. Климент Охридски".

Част от сметката за парно и топла вода е калкулирана в наема на студентите, не е отделно както е при тока и студената вода.

„В момента Студентски град е полупразен. И понеже университетът има една сметка, всички постъпления, включително и постъпленията от бюджета, постъпват в сметката. От нея се тегли за стипендии, за заплати, за разплащания с фирми и така нататък”, обясни професор Петков.

Софийският университет трябва да плати на „Топлофикация” над милион и 400 хиляди за всичките си сгради. Дължи още 500 хиляди за охрана, почти милион за данък сгради и смет към Столичната община, около милион на строителни фирми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
Shifter преди 13 години
И, най-важното:Жалко е, че се наглеждате на студентите и ги обиждате толкова злобно. Всички уж милеят за образование, за поколение, което да дърпа напред, а при една новина, която трябва да предизвиква съжаление, отново се нароиха наивниците, които да се обиждат на София-провинция и да търсят проблема в чалготеките в Студград. Ами търсете го, за съжаление нещата рядко се оправят с плюнки из и-нет форумите.
112
0
 
0
 
! Отговори
Shifter преди 13 години
3) Както вие плащате парно за по 300лв., така и моите родители си го плащат. Само че освен това плащат моите консумативи и наем тук, както и въобще преживяването ми в София, където едно прилично хранене е 10лв. И тия пари ги оставям в джобовете на тукашните търговци, не си нося селския потник и джапанките от Горно Дряново (примерно).
111
0
 
0
 
! Отговори
Shifter преди 13 години
Здравейте,да си кажа думата и аз, като студент в СУ "Св. Климент Охридски":1) Консумативите за общежитието се плащат. Заедно с наема идват между 50-60лв., а сме трима души в стая. Тоест, нашите 15-20 квадрата излизат минимум 150лв. на месец, през зимата - със сигурност повече. 2) "Софиянци" в затруднено финансово положение или като деца от многодетно (три или повече деца) семейство ИМАТ право на общежитие. Иначе се предполага, че столичани имат жилище (както всички мои колеги от София). ->
110
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Изплюскани или не, аз сега си топля вода на котлона, за да мога да се изкъпя. Нямам нито една неплатена сметка. Справедливо ли е?
109
1
 
0
 
! Отговори
до N.100 преди 13 години
И аз съм учил в ПИС-а преди 14-15г. Вярно е че и студенти от София могат да са в общежитията (тогава и бяха и трите блока).Но не това е важното.Всеки трябва да си плаща сметките,било то студент,университет,парламент и т.н.Сигурно в бюджета на СУ парите за сметки са били включени,но понеже няма сила,която да застави някой да си плати парното,тези пари са изплюскани от преподавателите!Затова справедливостта изисква който не си плаща да няма топла вода и парно.И да си плати старите задължения!
108
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 13 години
Имаме магазин и продаваме обувки на тези студенти,леля ми е лекар и ги лекува в Студентска поликлиника,съседът ми работи в транспорта и ги вози до родните места,имам близки в енергото и топлофикация,братовчед ми държи супурмаркет в Студентски.С една дума-цяла България си харчи парите в София.Та родителите пращат всичко,което спечелят на децата си.
107
0
 
0
 
! Отговори
До : Student преди 13 години
И къде се къпете при тия условия?? ??
106
0
 
2
 
! Отговори
George преди 13 години
Двама студенти си говорят:-"Искаш ли да си вземем някакво животно да гледаме, прасе например"?-"Много е мръсно и мирише гадно".-"Нищо бе бързо ще свикне".
105
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 13 години
Ще престанете ли да се дърлите, ***?800 000лв е една напълно резонна сметка за базата , която има СУ !!!Въпроса е защо Мутрата има 140 млн евро да увеличи *** помощи , но няма 800 000лв висше учебно заведение? Приоритети
104
0
 
8
 
! Отговори
xax преди 13 години
Аз предлагам да се съди я рекрор, я някой друг шеф. Аз отивам и плащам наем, ток, вода и т.н. Има неква сметка която реално не е толкова малка, като се има предвид че живеят 3ма човека в една скапана стая, дето на пазара и 20 лева няма да струва. А сега нямало пари - моите пари къде отидоха ?????
103
0
 
4
 
! Отговори
xax преди 13 години
"Не лъжи. Софиянец няма право да отиде на общежитие. "Имаш право на общежитие. Отиди в Пловдив, Варна, Благоевград и си вземи 3 общежития ако искаш :)
102
0
 
3
 
! Отговори
bla преди 13 години
до: 95 А студентите, които не са от София и не са на общежитие? На тях колко пари трябва да дават, след като не стига, че не си живеят при мама и татко, а на квартира и плащат същите сметки като вас? Осъзнайте се малко, сигурна съм че родителите на малко софиянци, които са студенти в София ще искат детето има да отиде на общежитие, защото за тях това е допълнителен разход, освен домакинските,които така или иначе си ги имат.
101
0
 
4
 
! Отговори
Контрашоп преди 13 години
Дървен сувенир с три букви - що е то? Шоп естествено. Да се обяснява на дървена глава, че в студенстките общежития не се разрешава поставянето на бойлери е немислимо. То такава глава няма увиране камо ли разбиране. Покажо си родословното дърво, като се праскаш толкова, че си софиянец. Защо не посочиш мама и тати и баба и дядо от кои села са а? Защото не ти изнася.
100
0
 
4
 
! Отговори
Провинциалист преди 13 години
Ами отиди и ти да живееш на общежитие и ще ползваш тази субсидия, щом си опрял до нея, ето ти решението. А колко си софиянец си личи, че София в петък упостява. Всички " софиянци " си заминават по родните села на две туби бензин и един куршум растояние.
99
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абсолютно
98
8
 
1
 
! Отговори
Шопа преди 13 години
Екстра, да плащат тъпите селяци и да не се обаждат много. Като няма топла вода и не им харесва в София да си купят бойлери или да напускат града.
97
0
 
4
 
! Отговори
Maraba преди 13 години
А и дълговете се увеличават!Пак тече ремонт във фоаето на СУ,така че колеги-зимъска с ватенки,ама на новичко!
96
3
 
17
 
! Отговори
Student преди 13 години
***! Живея в бл.61, Студентски град! Преди няколко дена бяха лепнали весела бележка на входа - "Няма да има топла вода от 1 до 15 август, изивянваме се за неудобството!", а платих 80 лв. наем за юли, 'ко 'щеш.За капак на всичко, тази сутрин изобщо нямаше вода. Ех, Българийо как да не те обича българският студент. Та ти всячески се опитваш да го задържиш при себе си ...
95
1
 
5
 
! Отговори
gfdsg преди 13 години
Искам само да спомена нещо, защото се начетох на глупости. Студент съм в Колеж по телекомуникации и пощи, който се намира в Студ.град. Има два блока с общежития. Всички студенти в колежа, които са редовно обучение имат право на общежитие, ако желаят такова, независимо дали са от Ямбол, Видин или София. Да, ако си от София също можеш да ползваш общежитие при нас. Може би е така, защото остават свободни легла. също така знам, че в нашите общежития има студенти от УНСС и съвсем малко от СУ.
94
3
 
15
 
! Отговори
VERGASER преди 13 години
Тази държава като няма възможност да издържа толкова ВУЗ-ове и да ги държи на ниво просто да им намали броя! Винаги ще има частни училища на ниво. То вече куцо и сакато има диплома, която вече никой не цени. А този бардак наречен "Студентски град" е крайно време да се промени със законови мерки! Това чудо никъде го няма!