Хиляди присвоени от Дом за стари хора с деменция в Княжево

Директорката и счетоводителката на дома си въртели далаверите
Обновена: 10 яну 2012 13:26 | 10 яну 2012 13:23,
126
Хиляди присвоени от Дом за стари хора с деменция в Княжево
Снимка: архив Булфото

213 хиляди и 790 лева са присвоени от Дома за стари хора с деменция в столичния квартал Княжево, става ясно от проверка на звеното за вътрешен контрол към Столичната община.

"Директорът на дома Параскева Бърнева и главен счетоводител Снежана Стоенчева са успели да присвоят парите чрез злоупотреби от 2007 г. насам", съобщи шефът на звеното Ботьо Ботев.

При годишен бюджет на социалното заведение от около 90 хиляди лева двете дами са успявали да присвоят над 80% от тях.

Настанените в дома хора са живели в отвратителни санитарни и битови условия, е установила още проверката.

"Схемата всъщност е изключително проста, общината превежда парите по банков път, Стоенчева и Бърнева ги теглят с предварително подготвени документи. Една огромна част от тези тегления изобщо не са отразени в касовата книга", обясни Ботев.

През 2009 г. двете дами дори организирали мнима кражба на метална каса, в която били финансовите документи, за да прикрият злоупотребите.

"Цялото счетоводство е абсолютен хаос. Това най-вероятно също е правено умишлено, за да се потули присвояването", заявиха още от общинското звено за вътрешен контрол.

"Това е едно изключително нагло престъпление", коментира и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя поясни, че директорът на дома Параскева Бърнева вече е освободена, а по случая е образувана преписка в прокуратурата.

Проверка на Пета градска болница също е открила липса на огромни суми, обяви още кметът.

"Проверката там е заради изчезнали 180 хиляди лева от страна на бившия главен счетоводител на болницата", допълни Фандъкова, без да се впуска в подробности.

Вследствие на тези разкрити нарушения общината е възложила проверка на всички 44 звена за социални услуги.

"Не поставяме чадъри над никого, независимо за кой период и кое управление става въпрос", отсече тя.

Йорданка Фандъкова отказа да коментара случая със скандалните разкрития около шефа на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов, свързани с офертите по проекта за административното обслужване по електронен път на Столична община.

"Ще говоря по въпроса, когато имаме решения, в момента обсъждаме само предположения", заяви кметът.

Тя отказа да коментира и писанията в  медиите, че ще застане начело на столичната структура на ГЕРБ, ако Иванов се оттегли или бъде сменен довечера на заседание на Изпълнителната комисия на партията.

"Вече веднъж съм отказвала поста, имам много работа като градоначалник. Все пак сега отказвам да коментирам каквито и да било слухове", завърши Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
1
 
! Отговори
bn преди 12 години
Da ne se okaje posle che v obshtinata sa golemi *** i kato ostanalata chast ot vlast osujdat bez sud i prisuda.AKO SME NORMALNA DURJAVA I AZ SUM SCHETOVODITLKATA I NE SUM VZEL EDIN LEV, SHTE GI OSUDIA TAKA CHE SVIAT DA I SE ZAVIE NA DANCHETO FANDUKOVA.VSICHKO E SAMO PR, ZA DA NE PITAME ZA ANDREI IVANOV I T.N.
110
2
 
4
 
! Отговори
свидетел преди 12 години
Това,което е откраднато в Дома за стари хора в Княжево е малка част от това,което краде Зоя Маркова-директор на Дома за стари хора в кв.Дървеница.Тя краде заедно с мъжа си Димитър Марков,който ежедневно пребивава в кабинета й.Крадат всичко,което си харесат-храна,вещи и т.н.Откраднатото изнасят през кафенето на Дома и товарят в частната кола на сем.Маркови.Необходимо е НЕЗАБАВНО И БЕЗПРИСТРАСТНО РАЗСЛЕДВАНЕ !!!
109
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Краде се и в детските заведения,но тях никой не ги проверява.
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
може би не точно по темата но благодарение на "умния персонал"в дома умря дядо ми и за малко не си отидоха още четири човека с него. Само ще кажа че това се случи преди година и преди да умре беше закаран в болницата в бухово с измръзване 3 степен/м.септември/. Искам да напомня на всички българи че това са хората които са ги дарили с живот защото това което видях там е по вина и на нас техните деца,внуци и близки
107
0
 
3
 
! Отговори
ХА, ХА преди 12 години
ОТ 2007 ДО 2012 ГОДИНА ТВЪРДЕ ДЪЛЪГ ПЕРИОД. КАКВО СА ПРАВИЛИ КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ-НИМА НЕ СА ГИ ПРОВЕРЯВАЛИ ПРЕЗ ТЕЗИ ГОДИНИ???ПРЕДЛАГАМСЪС ЗАКОН ДА СЕ ЗАБРАНИ ДЕЙНОСТТА НА СЧЕТОВОДНИТЕ КЪЩИ И СЛУЖБИТЕ ПО ТРУДОВА МЕДИЦИНА. ОСВЕН, ЧЕ НЕ ВЪРШАТ НИКАКВА РАБОТА, АМИ НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ УЧАТ ОСТАНАЛИТЕ КАК ДА ПРАВЯТ ЗЛОУПОТРЕБИ И ДА НАРУШАВАТ ПО ЗАОБИКОЛЕН НАЧИН ЗАКОНИТЕ В СТРАНАТА НИ.
106
0
 
5
 
! Отговори
дун4о преди 12 години
Предлагам всички директори и счетоводите на държавна служба да имат мандат,като така ще се ограничи времето през което крадат.
105
0
 
1
 
! Отговори
VESKO преди 12 години
MRASNI DOLNI BOKLYCI SHTE SI PLATITE ZA TOVA VSEKI SHTE VI ZAPLYVA
104
1
 
9
 
! Отговори
опарен преди 12 години
По-скоро да проверят и Дома за възрастни в кв.Дървеница,че да видят шефката как без проблеми си краде с продавачката от кафето,и как се изнасят продуктите в колата на мъжа и през задния вход.А когато възрастните се оплачат че храната им е малко им казва че навън и толкова няма да имат.ЕЛАТЕ ПО СКОРО ЧЕ ВЕЧЕ ЯКО СИ ОПЛИТА МРЕЖИТЕ Г-ЖА МАРКОВА.
103
0
 
2
 
! Отговори
:::: преди 12 години
Как не ги е срам !!! Няма какво друго да кажа, все по-чест започвам да се сблъсквам с абсурдите тук... Прав е Дейвид Камерън !!!
102
0
 
14
 
! Отговори
dA преди 12 години
***. Да крадеш най-нагло от дом за възрастни с деменция?! Какво?! Поправете ме ако случайно се бъркам, но това издига "човешката" извратеност до извънредно високо стъпало. Ако тея две жени бяха дори само отчасти човеци, няма начин да са спали спокойно и наносекунда от 2007г. насам. Отврат!
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 110- не забравяй че разликата е голяма и няма място за сравнение.Цецкото ти не е с деменция и не се нуждае от помощ за елементарни неща.ОК! Браво на 113 и 114.Но не забравяйте че всичко се връща.Хората са настанени там защото уж ще получат нужните грижи който в къщи по една или друга причина не може да им се осигурят.
100
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бива ли да са такива ***? Хората цял живот са блъскали за да си починат накрая и да трябва да търпят тази мизерия е просто пълна свинщина.
99
0
 
12
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 12 години
Отвратен съм.Дано сега,когато тези изверги,ограбили нещастниците,получат заслуженото.Алчността им ги е извела от категорията човешки същества!
98
0
 
2
 
! Отговори
тервелчо преди 12 години
чичо ми аспарух
97
0
 
0
 
! Отговори
до тиквичка преди 12 години
и кой предлагаш да дойде
96
4
 
5
 
! Отговори
чичо Тиквичка преди 12 години
до 107. Бъркаш адреса, нямам нищо общо с другарите. Никога не съм им симпатизирал- нито сега, нито преди. Попитах за апартаментите на Цецко, защото неговата злоупотреба е по- голяма от тази на крадците от старческия дом в Княжево. Не ми пука от Цецко, нищо че е министър на вътрешните работи! Ти вероятно си нает от него да защитаваш ГЕРБ. Само след месеци ще се провалят напълно, след като съсипят държавата напълно, помни ми думата.
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до всички тиквари разсъждаващи защо сега защо не тогава това вие си нямате на идея за какво деяние става дума .да държиш болни и недобре психически хора във ситуация на бухенвалд това е за разтрел и то на националният стадион нямам думи какви изверги и на какви постове се подвизават .всички участващи в такива схеми на малтретиране на такива безпомощни хора болест да ги натръшка и тях и роднините им докато свят светува
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
оооо и на мен чак сега ми светна защо вземаха цялата песия когото по закон е 70%.Като питах мрънкат нещо за осигуряване застраховки и др.глупости.Сега гледах по Нова ама тия стаи дето ги показаха са само за предаването де.действителността е много различна.Срамота защото хората там са повечето на легло.То ситурно ще им се върне но страдат хората.Когото отидохме да видим мястото така го обрисуваха че да не ти се тръгва от там.
93
10
 
15
 
! Отговори
до 105 преди 12 години
Чак сега са разкрити злоупотребите, защото единствено ГЕРБ прави нещо по въпроса. Ако бяха твоите любими *** на власт още щяха да си крадат безнаказано и нямаше да ги разследват даже. И както сам казваш, кражбите са започнали 2007 година, тоест *** Серж е имал цели две години да ги хване, но той поради некадърност нищо не е направил и те са крали безнаказано през този период. Едва сега, при ГЕРБ ги хванаха и си намериха майстора, светна ли ти сега как седят нещата, другарю?
92
8
 
5
 
! Отговори
чичо Тиквичка преди 12 години
Защо чак сега са открити злоупотреби, започнати още преди 5-6 години? Станишката ли е пак виновен? Докъде се разплете чорапа с апартаментите на Цецко, сладурчето?