Софиянци на протест: "Дондуков за хората!"

НПО-та и протестиращи ще се борят за по-добра градска среда
8 юни 2017 09:45, Петя Славова
45

Протест "Дондуков за хората. Паветата не са оправдание". Под този слоган неправителствени организации, които се борят за по-добра градска среда, ще защитят правото си да живеят в един по-устойчив, безопасен и мобилен град.

Организаторите на протеста коментираха пред Bulgaria ON AIR, че ще настояват дълго обсъжданите мерки, свързани с обезопасяване, улеснение и насърчаване на трамвайното, пешеходното и велосипедното движение, да бъдат върнати и внесени в проекта за ремонт на бул. "Дондуков".

Още по темата

"От Столична община твърдяха, че се стремят към подобряване на пътната обстановка, но всичко беше зачеркнато с лека ръка след изказването на кмета Фандъкова и оправданието, че по този начин ще се запази историческият облик на булеварда", посочи Гергин Борисов от "Спаси София".

Неочакваната смяна на позицията за облика на "Дондуков" събуди сериозно обществено и гражданско недоволство. Велосипедната общност също реагира бурно спрямо отлагането на ключовата велосипедна връзка между центъра и североизточните квартали, каквато би представлявала велоалея по бул. "Дондуков".

"Когато се споменава, че се цели запазване на историческия облик, е важно да се обърне внимание и на този на тротоарите и фасадите. Имахме среща с представители на общината, на която настоявахме да се направи изследване с препоръки към собствениците за това как да направят сградите си автентични и привлекателни за туристите", коментира още Гергин Борисов.

Организаторите заявиха, че ако исканията им не бъдат разгледани ще предприемат нови протестни действия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
15
 
! Отговори
Алеи за мотористи преди 6 години
Не е нормално в София да има велоалеи във вида, в който ги има досега. Изграждането на велоалеи в София според мен по принцип е погрешно - има си улици и булеварди, по които велосипедистите могат да си карат, както всички останали участници в движението. Ако спазват правилата,нищо страшно няма да им се случи и май в това е проблема - велосипедистите искат да не спазват правилата за движение, точно както го правят в последите 28 години. Ако се правят велоалеи, защо не се правят алеи за мотористи?
14
13
 
2
 
! Отговори
ShaMana преди 6 години
Тъжно е когато невежеството (и корупцията) пречат до такава степен България да се движи напред като модерна европейска държава. А колкото до хомофобията имам само един коментар.. да не ви е страх, че ще ви заразяст с тяхната "болест" и ще се присъедините към тях ли? Или е някакво подтъснато желание към същия пол до такава степен, че избива в откровенно безцелна и реално глупава омраза? Отпуснете се и приемете това което ви се иска изглежда. Няма да сте постоянно нервни ... хайде със здраве
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дондуков за хората,Каблешков за кучетата,а Витошка за нелегалните!!!
12
11
 
23
 
! Отговори
месара преди 6 години
айдеееее , тия платени протестни групи пак почнаха ! ква велоалея на Дондуков бе при това натоварено движение !? няма ли да протестират и срещу валежите от дъжт тези дни ? смешници гладни за по 20лв.
11
6
 
20
 
! Отговори
бай Кольо преди 6 години
Грантаджиите, които искат да превърнат бул. "Дондуков" в пешеходна алея, където по цял ден да лочат бира и да се пързалят с ролери, не знаят, че велоалея, рампа за скейтборд и пейки по средата на уличното платно, нямат нищо общо с "историческия облик" на булеварда. И това ясно се вижда на множеството стари снимки, които лесно могат да се намерят в нета.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за да намяш проблем с велосипедите по тротоарите, велоалеите трябва да слязат на пътя, или да се отделят по смислен начин от тротоара, както е в цяла Европа. Голяма част от малкото велоалеи в Сф са по тротоарите в момента. На теория велосипедист може да кара по пътното платно и в момента според съществуващият ЗДвП, но на бул като Дондуков това реално няма как да се случи. Това със закон и правилник не може да се оправи, трябва инфраструктура.
9
9
 
7
 
! Отговори
Сашо преди 6 години
Стига с тези павета бре хора
8
9
 
20
 
! Отговори
Паветата са по-добро преди 6 години
За мен паветата по Дондуков са много по-доброто решение. Като шофьор се съобразявам с всички велосипедисти, които спазват правилата за движение, така че не разбирам за какво протестират тези?! По бул. Дондуков велосипедистите могат да си карат велосипедите спазвайки закона, точно както и по почти всички останали улици и булеварди в София. Да, мястото на велосипедите е на улицата.Като пешеходец съм против велосипедистите,които в София са най-наглите участници в движението и не спазват правилата
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко усвояване се крие зад фразата - "Запазване на историческия облик на булеварда".. и то все от "сиромаси" в костюмчета с q7-ци....
6
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея смешни и жалки павета до края на 2017 пак ще са пропаднали!
5
1
 
11
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
"Кучетата си лаят, керванът си върви .... "
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ освен да крадат милиони от некачествени ремонти и да съсипва София, друго не правят. За Фандъкова гласуват само селяните като нея. ГЕРБ са партия тя на автоталибаните.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ШопоА дано *** ... !
2
13
 
12
 
! Отговори
Софиянец преди 6 години
паветата по главите на желаещите ги!
1
3
 
30
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Като ви не аресва уСофия ,одете си на село...