При очаквани ниски сметки, високи фактури за топлото. Защо?

Откъде се получава разминаването?
25 авг 2020 07:30, Александър Попов
34
При очаквани ниски сметки, високи фактури за топлото. Защо?
Снимка: БГНЕС

Изравнителните сметки за отоплителния сезон са готови, но с тях дойдоха и неприятните изненади за мнозина абонати на "Топлофикация". Те алармираха за високи сметки за парно и топла вода, въпреки очакванията да им възстановят надвзети суми.

Константин Богданов първо получава изравнителна сметка, в която пише, че има да взима пари, а със следващата фактура става ясно, че дължи близо 300 лева.

"Аз лично не разбрах, според мен и един счетоводител не би разбрал абсолютно нищо от тези сметки. Имам да взимам 16, 60 най-вероятно или, предполагам е малката, а не голямата сума. По-възмутителното беше, когато 2 месеца по-късно получавам, че имам неплатена сметка за 278 лева", каза Богданов пред bTV.

Константин оспорва сметките. Категоричен е, че няма дължими стари сметки и не може да си обясни защо дължи толкова.

Според "Топлофикация" разминаването идва от това, че абонатите са очаквали върнатите пари от по-ниската цена на газа да покрие дължимото от изравняването.

"Тук обаче има нещо, което може би клиентите ни все още осмислят, че една част от сметките, които трябва да бъдат върнати, изравнителните сметки за топлинните счетоводители на практика вътре е включената и тази сума от ретроактивното намаление, но тази сума не може да бъде върната на ръка, нито могат да бъдат покрити стари и просрочени задължения", заяви Елизабет Павлова, говорител на "Топлофикация".

"Вижте голямата грешка на политиците, това е политичекси гаф, който не мога да опиша, изрично подчертахме, че ретроактивното връщане на средства ще внесе смут. Хората сега като разберат, че няма да получат обратно средства, ами ще имат да доплащат, не знам кой какво ще обяснява на потребителите“, каза Иван Хиновски.

Експертите предполагат, че хаосът със сметките ще продължи и през септември, когато ще се получават фактурите за август.

"Навлизаме в една пълна неопределеност на нашите сметки, защото се сместват три различни потока информация - първият поток различните цени на газа, помесечни, вторият  - различната енергия потребена, която се определя въз основа на дялотово разпределение на ниво етажна собственост и третият е вашето лично потребление", допълни Иван Хиновски.

Всеки, който иска да обжалва сметката си, може да го направи до края на месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,До 4. Ако на международния пазар без пари пуснат газа, тука сметките дали ще продължат да растат?
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой нещо да разбра от тази статия?!
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много интересно КЕВР защо толкова години нищо не прави да има ясно и точни правила при образуването на ссметки. А да Топлото съществува по този начин само и единствено защото пълни партиините каси на управляващите към момента.
6
1
 
30
 
! Отговори
Бум преди 3 години
Има топлофикация има проблем, няма топлофикация няма проблем. Това е решението.
5
1
 
31
 
! Отговори
Пак преди 3 години
Огромен грабеж, това е..
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най вероятно, резултат от евроатлантическата пропаганда на герб.Просто трябва да се знае каква е била и каква е в момента реалната цена на газта.
3
1
 
31
 
! Отговори
параграф 22 преди 3 години
г-жата елизабет каза - " тази сума не може да бъде върната на ръка,нито да покрие стари сметки " Е,къде е тази Сума ? Хем я има хем Нищо Нема !
2
3
 
28
 
! Отговори
Мумий Трол преди 3 години
Защото Тиквата лъжеше, че след намаляването на газа ще връщат 40% със задна дата,КЕВР излъга , че в София ще връщат22%а вчера от Техем ме информирахаче гласуваното намаление със задна дата,.което ще се връща е малко над 11%!!!Ха сега познайте, в чии джобове е отишла разликата!?
1
0
 
30
 
! Отговори
Селото. преди 3 години
Какво значи изравнителни сметки?Нали закона е променен и трябва навсякъде в България да се премине на месечно дистанционно отчитане.Докога *** ще властват у нас?