Протест в София срещу "трансфобското решение на ВКС"

На мирният протест присъства и Емили Тротинетката
Обновена: 22 фев 2023 22:02 | 22 фев 2023 21:30, Йоана Цонева
135
Протест в София срещу "трансфобското решение на ВКС"
Снимка: БГНЕС

Около 200 човека, сред които и трансмомичето Емили Йорданова, по-известна като Емили Тротинетката, се събраха на протест пред Съдебната палата в София. Те протестират срещу решението на Върховния касационен съд за забрана на смяната на пола. Забраната на съда се отнася за юридическата смяна на пола, а не за физическата.  

Протестът пред Съдебната палата към този момент протича мирно. Хората издигаха лозунги против решението на ВКС.

"Това не е психично заболяване, ние сме хора. Искаме като всички останали да можем да живеем спокойно", заяви един от протестиращите.  

"Трансфобията убива, властта прикрива", това скандираха още присъстващите на мирния протест.

Още по темата
“При излизането на решението аз и партньорът ми обикаляхме града плачейки”, добави друг протестиращ.

Някои от хората определиха решението на ВКС като вид правен абсурд, предаде "24 часа".   

"Това е дъно, което аз като юрист, не приемам. Трябва да се мобилизараме още повече, няма да оставим нещата така и ще продължим да се борим", заяви юристът Зорница Любенова.  

На 20 февруари Общото събрание на Гражданска колегия (ОСГК) на Върховния касационен съд (ВКС) реши: „Обективното материално право, действащо на територията на Република България, не предвижда възможност съдът да допусне в производството по реда на глава III, раздел VIII от Закона за гражданската регистрация промяна на данните относно пола, името и единния граждански номер в актовете за гражданско състояние на молител, който твърди, че е транссексуален.“ 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
3
 
! Отговори
Ааане преди 1 година
Тези извращения и психични болести ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ! Достатъчно ми е да ги виждам навсякъде по западните медии, да травят всеки един филм и всяка една видео игра и дегенератната им култура като цяло. Това са ненормални хора, които са издигнати на пиадестал от западняците поради съвсем други, егоистични причини на елита там. ВЪН. НИКОГА тук! Отвратителни дегенерирали същества.
100
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако има ХХ хромозома значи е жена , ако е с ХY хромозома значи е мъж. Независимо колко операции ще си направи с нищо не може да промени това.
99
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм трансданъчен - решил съм, че съм си платил данъците вече, въпреки че не са платени. Настоявам да се спазват правата ми!
98
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей за такива ситуации са създадени фосфорните гранати...
97
3
 
31
 
! Отговори
Курдо Коленков преди 1 година
Абе защо в модата и в тоалетните има само "мъжки" и "дамски", а няма "транс" и тем подобни извратенящини? И защо когато един мъж твърди че е Наполеон го затварят в специализирано заведение, а когато твърди че е жена - получава допълнитени права?
96
3
 
28
 
! Отговори
Винкело преди 1 година
Елате у Перник да протестирате ние, че ви обърнеме внимание!
95
3
 
33
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Разбира се, че си е именно психично заболяване. Ако човек е психически здрав- Няма да обяви себе си за представител на другият пол. Относно юридическата гледна точка - Документите за самоличност например служат за идентифициране на човек пред властите. Те трябва да отразяват действителноста, а не какво му се иска на притежателят им. Ако някой "мъж" му се прииска да има "документ" че е "жена" например - Да си направят там някакъв клуб и да си издават някакви техни си "удостоверения" между тях си.
94
2
 
19
 
! Отговори
Чак сега ли? преди 1 година
Решението на КС е от 2018! Едва сега ли им загряха сбърканите реотани или някакси удобно им натиснаха бутона от Дъй Бъ и Пу Пу да подскачат за някакви и33вратени сексуални предпочитания,за които никой нормален човек не му пука?!? Евроценности,сър...
93
4
 
36
 
! Отговори
Киро преди 1 година
Няма такова нещо като транс жена, това са просто пичове дето се обличат като жени или по нашенски ***. За мен е обидно такова същество да си преписва женския пол , за Бога само жена може да създаде живот и някакъв смахнат тип , казва че той също бил жена , транс жена , травестити нещастни
92
3
 
23
 
! Отговори
@@@@ преди 1 година
Футболните агитки , къде са спали . Едо един добър повод левски и цска да се бият от една и съща страна и после да се черпят по бира
91
2
 
1
 
! Отговори
Байчовото преди 1 година
***
90
3
 
41
 
! Отговори
Малкото скинарче преди 1 година
При излизането на решението аз и партньорът ми обикаляхме града плачейки, добави друг протестиращ."...Ха-ха-ха.Ако ви бях срещнал,щях да ви утеша.
89
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
200 души от 6 млн. Айде да са 1000 души тотално извратени, малко са
88
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По тези земи, все още няма почва за кривата идеология. След 10-15 годинки може, ама сега мъж...
87
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление това още не е окончателна победа на нормалността. Следващата стъпка, която всички, защитаващи подобен род аномалии и отричане на биологията, отдавна се опитват да направят, е промяна на Конституцията. Само и единствено по този начин те биха могли да стигнат до приемане и на ИК, както и на подобни промени, касаещи юридическата част от аспекта. Кои са въпросните, отлично знаем. Начело с ДБ и ПП, както и стотиците НПО-та, които непрекъснато ни набиват колко сме изостанали и нетолерантн
86
3
 
14
 
! Отговори
Род Интернешънъл преди 1 година
Родители обединени за децата - Род Интернешънъл: род-бг.ком Това е българската организация, която победи тия фрикове и ги натика, където им е мястото! Елате на нашия сайт и ни подкрепете, разказвайте на всичките си познати за нас и за нашата кауза!
85
3
 
32
 
! Отговори
Златка преди 1 година
Емилиту и мъжа му Тихомир-а-Мелиса са психично болни хора, които си сменяха пола по няколко пъти в месеца! Само и само да са интересни и да ги показват по тв! А на емили толкова и е промит мозъка, че е мъж а се мисли за лесбийка! Пълно ку-ку !
84
3
 
24
 
! Отговори
….. преди 1 година
Тези 200 човека ако вземат да направят масово самоубийство ще си решат проблемите и няма да вдигат врява постоянно!
83
3
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Нека не се сърдят. Не може да се допусне подобно нещо, защото в ЕГН то на всеки от нас има едни последни 4 цифри, които показват място на раждане, етнос и пол. Сменяйки пола ще се получи дисбаланс и лъжа в ЕГНто и записаното в ЛК или паспорта. Т.е. ще има правен абсурд. Това е. Няма как да стане. Доста закона трябва да се променят че да стане. Не е лично, просто обективно е невъзможно без промени в цялостното законодателство. А това не се прави на парче иначе си патим всички.
82
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
49 пореден луд анонимен: ти у ред ли си бре? Ще ре равнявам аз по тея западняшки колци!!! Ако рипнат да се трепят ще се подравниш ли по акъла им? И "равняващите" се са категория болни мозъци....