Бактерията стрептокок натръшкала децата на Каваците

Пробите от храната и водата били в нормите
10 авг 2011 12:00,
21
Бактерията стрептокок натръшкала децата на Каваците
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бактерия стрептокок е причинила масовата инфекция при 80 деца от Стара Загора, които миналата седмица бяха на лагер в местността Каваците.

Това установили лабораторните проби, взети от Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Всички деца, които са на възраст между 7 и 14 г., са проявили типичните симптоми на гнойна ангина, имали са и висока температура.

Инфекцията се предава по въздушно-капков път и води до възпалено гърло, температура и подуване на лимфните възли.

Още по темата
Едно от децата е било прието в инфекциозно отделение в Бургас, но след подписана декларация от страна на родителите е изписано.

Взетите проби от храната, питейната и морската вода не са показали отклонения от нормите.

Самата инфекция се лекува с антибиотици от 3 до 5 дни.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Каваците
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
госпожо, грипът е вирус. По морето става дума за бактерия.Летен грип има - да. И аз го прекарах, но това не е същото като при онези деца.Ужасно е когато хората искат просто да се изкажат.. Компоти, компютри - приказка да е. А това е деградивно. Дано децата ви да са се метнали на баща си.
20
1
 
2
 
! Отговори
До №3 преди 12 години
Не е съдба, а фекална тръба в морето!
19
0
 
1
 
! Отговори
да преди 12 години
В момента има такъв грип. Първо едното ми дете се разболя в София миналия месец, после малкото и накрая и аз и мъжа ми. Аз нямах темп., мъжът ми имаше. Децата бяха с доста висока темп. в продължение на 4 дни. Това е положението. Когато бяхме на консултация, при педиатъра имаше много болни деца от същото. Просто е доста заразно и много бързо се предава. Достатъчно е това, че децата са били заедно на лагер.
18
0
 
0
 
! Отговори
До лекар преди 12 години
На хуманните докторчета, взеха хранилката ХЕИ и воят е голям, чак смърди. И пак за едни пари, нали? Най-вероятно заразата е от климатика, на автобуса.
17
0
 
1
 
! Отговори
??? преди 12 години
Варианта вирусна инфекция, отслабен имунитет и последваща бактериална инфекция ми се струва доста правдоподобен.
16
0
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 12 години
Разбирач. Първо, говорим за малки деца, които имат много по-нестабилна имунна система от 20 годишни хора в казармата. Второ, бактерията стрептококи е силно заразна. Трето, тя не може да се пренася по хранителен път, не и за 80 деца, просто заради мръсотия. Възможно е някоя от готвачките да е била преносителка на бактерията, но ако не е била заразена, то липсват и симптоми - на кратко в случая говорим просто за нещастен инцидент. Много ми е любопитно защо все някой трябва да ни е виновен.
15
0
 
9
 
! Отговори
traba преди 12 години
Фекални стрептококови бактерии е точното название. Нашето море ги има в изобилие. Всички знаете защо.
14
3
 
3
 
! Отговори
да бе преди 12 години
това си е точно от храната и *** кухня. Не може подобна инфекция да повали всички деца и то за толкова кратко време, ако няма основен източник(като храната). Това са врели-некипели, че един е дошъл болен и разболял за нула време всички. То тогава в казармите трябваше да боледуваме постоянно и всички.
13
1
 
1
 
! Отговори
лекар преди 12 години
Добавка до 12 ком. Защо взеха инспекторите от бившия отдел на ХЕИ. Ами отговора е *** като самите ветеринари: ами щото нищо не разбират и сега се учат да стават медицински лица. *** държавата ***.Всички им се смеят, а те се вземат на сериозно.Кравари.
12
3
 
1
 
! Отговори
здравен лекар преди 12 години
Защо само казвате за здравната инспекция ?.Къде са ветерите на Миро-мършата. Как са толкова компетентни че с голи гърди са спряли инфекцията.Тази сутрин по БТВ се изказа по този въпрос един хуманен лекар -кардиолог. Искам такива коментари от кравешките дофтори , които вместо да се грижат за домашните животни , взели да се бъркат в храната на децата в детските градини. Големи професионалисти. Аква нуда са.Както техния Миро с 25год ирланско месо.
11
1
 
3
 
! Отговори
do 8 преди 12 години
da da 80 deca 6te se prostudqt na wednaj. Ajde stiga gluposti. Kakto Nr 4 napisa, kapaneto waw fekalni wodi ne e prepora4itelno. Wodata w 4erno more e palno s izprajneniq ot pretowarenata kanalizaciq. I towa se slu4wa ot godini we4e. A plajowete ni sa nasiteni na najlonowi torbi4ki i cigari, koito se zarawqt staratelno ot taka nare4enite po4istwa6ti ma6ini. Mizeriqta e palna. Az hodq ot 4 godini w Garciq i Turciq. Ewtino e i ima obslujwane. Franciq sa6to e strahotna. 4ernomorieto ni e edna pomiq
10
2
 
18
 
! Отговори
До 8 преди 12 години
На вас все учителите ви са виновни за разлигавените ви и дебилни деца...
9
1
 
6
 
! Отговори
spaceman преди 12 години
охаа на каваците и аз бях, супер е там моренцето и плажа има и пясъчните лилии... голям кеф е.
8
15
 
7
 
! Отговори
майка преди 12 години
Децата са се простудили на лагера! Просто учителите са били безотговорни! Летните инфекции са по-опасни от зимните! Децата или са се къпали дълго време в студената вода или са яли сладолед без контрол.
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе 2-ри, сутринта записа медицина и в 12:10 вече си кандидат за профестор.Не може така, и ние имаме по некое визше!
6
0
 
7
 
! Отговори
кво викаш? преди 12 години
Бактерията не беше ли стрептококА ???
5
12
 
4
 
! Отговори
Опа преди 12 години
Май е било трипер...?
4
2
 
26
 
! Отговори
Сиганин преди 12 години
Къпането във фекални води не е препоръчително.
3
0
 
9
 
! Отговори
Търново преди 12 години
То има епидемия в момента... аз лично се разболях само след един ден във Варна, а от моите познати има още двама болни. Съдба.
2
1
 
11
 
! Отговори
внимание, стрептокок преди 12 години
Стрептококите са причинител на различни заболявания при хората, като ангина, менингит, пневмония, ендокардит и други.Стрептококите са бактерии, развиващи се при температура от 10 до 45 градуса.Повечето от тях са нормални обитатели на устната кухина, но при намалена резистентност на организма могат да причинят заболяване като инфекции на кожата, фурункули, абсцесии, флегмони, инфекции на лигавицата и ангина. По-сериозните сред тях са еризипел, скарлатина и ревматизъм.При дете с ангина експресната диагностика на материал от гърло и поставяне на диагноза стрептококова инфекция е основание за антибиотично лечение.Патогенните стрептококи причиняват гнойно-възпалителни процеси.Бетахемолитичните стрептококи съдържат много сериозни токсини и ензими , които водят до разрушаване на тъканите и сериозна клинична картина. Те проникват много лесно през кожата и лигавиците и предизвикват сериозни заболявания.