Крепостта Русокастро разкри ценни венециански монети

Образът на Христос и Свети Марко красят ценностите
1 авг 2019 11:20,
3
Крепостта Русокастро разкри ценни венециански монети
Снимка: архив "Булфото"

Ценни венециански монети са открити при разкопките на крепостта Русокастро. Става въпрос три сребърни венециански монети в много добро състояние. Това са грошове, известни с името "матапани". Две от тях са отсечени при управлението на венецианските дожове Раниеро Зено (1252 - 1268 г.) и Джовани Соранцо (1312 - 1328 г.). Третата монета е с налеп, което прави трудно да се определи при управлението на кой венециански владетел е отсечена. За това информираха от Регионалния исторически музей в Бургас.

Още по темата

Родните археолози откриха много ценна икона от слонова кост

От едната страна на монетите е изобразен Иисус Христос, седнал на трон, а от другата - Свети Марко, покровителят на Венеция, и венециански дож, държащи знаме с дълга дръжка. Монетите са открити при проучването на монументална сграда с все още неизяснена функция, която е локализирана през настоящия археологически сезон в Русокастро. В момента ценните монети се почистват в реставрационно ателие, пише БТА.

Разкопките на средновековния град Русокастро се ръководят от Регионален исторически музей - Бургас, и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Тези монети са сечени около 600г., на един номинал, най-дълго употребяваната монета в средновековна Европа.Има ги навсякъде.Нека се радват нашите индиана-джонсчета.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
как хубаво звучи! РУСО и КАСТРО!
1
4
 
2
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Боли ме фара за ръждивите монети. Половината ще си присвоят,останалите колкото за прах в очите ще ги подритнат в хранилищата и ще ги забравим....белким да издадат календар или каталог с тези монети и къде са открити