Николова: Разчитаме на туристи от Турция през зимата

Южната ни съседка е приоритетен пазар с първостепенно значение
14 ное 2020 09:45, Петя Славова
120
Николова: Разчитаме на туристи от Турция през зимата
Снимка: БГНЕС

През предстоящия зимен сезон най-голям брой туристи у нас се очаква да пристигнат от Турция. Това заяви министърът на туризма Марияна Николова, която е в Истанбул и участва в среща с представители на турски бизнес и туристически асоциации.

Южната ни съседка е приоритетен пазар с първостепенно значение за България и нашето искрено желание е да привлечем вниманието на потенциални партньори и инвеститори в туризма от турска страна. Вярвам, че България може да предложи отлични условия за правене на бизнес, да предостави необходимите насърчителни стимули и да осигури конкурентна реализация на турския бранш, каза още Николова, цитирана от министерския пресцентър.

По думите ѝ кризата от разразилата се пандемия оказва своя ефект, като броят на туристите от Турция по последни данни за 2020 година е спаднал с почти 50%, предава БГНЕС. Потенциалът за развитие обаче е висок и трябва да работим заедно за възобновяване на пътуванията между двете страни, поясни тя.

Още по темата

Николова им благодари икономическия принос, тъй като благодарение на доброто партньорство стокооборотът между двете страни възлиза на почти 5 милиарда щатски долара. И допълни, че българското правителство подкрепя всяка бизнес инициатива и проект, които носят добавена стойност, разкриват работни места, увеличават стопанската активност. Ние сме две съседни и приятелски страни с интензивни и успешни контакти в сферата на бизнеса, бе категорична беше вицепремиерът Николова.

Али Билир, заместник-председател на Асоциация на туристическите агенции постави акцент върху важността на връзките между двете държави и увеличаване на туристообмена. Той обясни, че организацията е заинтересована от увеличаване на броя на турските туристи, които посещават България.

Според участниците в срещата очакванията са зимен сезон 2020/2021 да бъде реализиран и успешен до колкото позволява ситуацията.

От Съвета за външнотърговски отношения към Министерство на търговията информираха, че турският бизнес има интерес към инвестиции в хотелиерския бранш в България, както и за предлагане на съвместни туристически пакетни програми. Представителите на Асоциация на турските туристически инвеститори отново откроиха желанието за вложения в България и посочиха, че Българо-турския форум, който ще се проведе онлайн на 17 ноември тази година ще подпомогне този процес. От Съюза на турските хотелиери отбелязаха отличните си отношения с българските си партньори и необходимостта от развитие на транспортната инфраструктура и за увеличаване на туристопотока между двете страни

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
1
 
! Отговори
ТОЙ И ДЖАМБАЗКИ преди 3 години
РАЗЧИТА НА СЪЩИТЕ ТУРИСТИ ОТ АНАДОЛА !
101
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хм -госпожата министър дали знае че в Турция има доста хубави зимни курорти и там е доста евтино сега заради кризата
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ше има да разчитате, пиши го тоя сезон за бегал.
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С презастрояването , изгониха българските туристи, а сега търсят чужди .
98
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разрешено е да се чака за лифта с маска заедно с още 500 героя от умирай трудно и също после в ресторанта да се храните с още 100 в едно помещение. Интересното е как е забранена публиката на спортните събития, защото се заразяват много хора, но докато похапват и си бъбрят не се заразяват. Големи лицемери сте управляващите, давате си зад.ниците на разни Алибеговци.
97
0
 
9
 
! Отговори
komitataе в политика преди 3 години
всяка калинка вкарва искуствена надежда че нещо ще стане ,нещо се прави и т.н. и тая че туризма ще цъфне и завърже и най-вече от турирти от турция
96
0
 
11
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 3 години
Секретарката на Валерко Наглеца ,от ямболския ромски квартал ,се мъчи да изглежда като министър ,но прилича на пенсионирана фолк певица.
95
0
 
13
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 3 години
Поредната невежа куха лейка ,решила да се пробва като министър на туризма.Предишната грозобойница от Златоград си напълни гушата и отиде да се разкрасява.Тази е по-малко грозна ,но също толкова празноглава и неграмотна.
94
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая пък не чете ли Днес бг? Хората преди няколко часа писаха, че турците умират от глад и масово се самоубиват, щото нямали пари. Тя и на български май не може да чете, освен на английски.
93
1
 
12
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
След Ангелкова, започваме с новите бисери! Защо не отидем на опреснителен курс по туризъм? Пълна глупост! Никога не са идвали турски туристи, как един министър на туризма не разбра че туризма в България умира! Нямат стратегия какво да направят и говорят само глупости!
92
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повечето коментари са писани с малко мозъкособено от малцинствата
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре дошли Турски и Гръцки туристи в Българиякойто иска да заповяда на туризъм
90
1
 
12
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
при тия числа на зараза разчитат на туристи?
89
2
 
5
 
! Отговори
Туристи от Турция преди 3 години
Нормално. ОП са турски, а не български патриоти.
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако турските туристи обещаят да *** мутрити ще ги посрещнем с добре дошли
87
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците са пасивна туристическа нация - страната им приема много чуждестранни туристи, но самите турци не пътуват никъде. Това се учи още първи курс при дисциплините с общообразователен характер.... Простата герберска *** сигурно има диплома с рушвет...
86
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надупи се още пуйка.с 4000 х заразени и 100 жертви на ден ще дойдат тези който се самоубуват.
85
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турските туристи ще дойда да си строят джамии в Ботевградство.
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РАЗЧИТАМЕ ДА ХОДИШ ДА СЕ ПРЕГЛЕДАШ МОЖЕ И НИЩО ДА ТИ НЯМА.
83
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ще остане ли кой да ги посреща? Ако народа е умрял или болен или карантиниран....само до туризъм ще ние е!