Още 10% ръст в цените на храните до края на годината?

Пазаруване в криза: По-добре с по-малко продукти, но по-качествени
12 ное 2021 09:01, Петя Славова
114

Финансовата криза е факт, увеличението на цените на стоките - също. За да си позволим по-висок клас продукти, за да "не си хвърляме парите в кошчето", е необходимо да спестяваме от пазаруването като обем.Това препоръча председателят на Асоциация "Активни потребители" Богомил Николов пред Bulgaria ON AIR.

Експерти прогнозират до 10% ръст в цените на храните до края на годината. По думите на Богомилов, когато има такава тенденция, производителите се изкушават да намаляват качеството на продуктите със заместващи съставки.

"Класическият пример е с майонезата, която се прави с яйца и олио. Когато преди 5-6 години забелязахме, че масово под наименованието майонеза не съдържа яйца, това е израз именно на тази тенденция – да извадите по-скъпата съставка с една тъжна поредица от Е-номера. На етикета си го пише, моя си е отговорността дали да си го купя или не", заяви председателят на Асоциация "Активни потребители".

Според него силата на потребителя е във възможността му на избор.

"Има множество налични изследвания, според които се установява, че изхвърляме около 1/3 от храната, която пазаруваме. Отиваме, виждаме промоциите, купуваме двойно. Разваля се, в един момент ни омръзва и изхвърляме. Ако си организираме пазаруването по-добре и спестим 1/3 от парите си, защо не ги даваме за малко по-качествени продукти. И по този начин да помогнем за предлагането на по-качествени продукти", посочи Богомилов.

Вина имат и българските власти, смята той. Докато в Западна Европа постоянно изтеглят продукти заради проблем с качеството им, в България, за съжаление, такива примери няма.

"Ще решите, че в Западна Европа гнилият капитализъм загива: изтеглят по 5-6 продукта на ден. У нас няма, тишина и мълчание. Атомната централа гърми, властта мълчи. Ние трябва да се отворим към тези проблеми, а не да мълчим за тях. Само това е решението", категоричен е Богомилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След призива на COP26 за намаляване на CO2 емисиите, Китай обяви построяването на най-малко 150 ядрени рекатора за зледващите 15 г. - повече отколкото в целия свят за последните 35 г., и ще задмине САЩ по ядрена електроенергия. Ядрената енергия не отделя CO2 емисии, Китай става въгеродно неутрален. Това е масова енергийна трансформация за която западните демократи с техните ограничени бюджети, политическа воля и обществено мнение за вятърни мелници могат само да мечтаят.
81
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1.8 трилиона евро похарчиха Урсула и комисарите в ЕК които взимат по половин милион европ заплати. 1.8 трилиона евро за развитие на зелени енергии - вятърни мелници и солани панели. Резултата - енергийна криза и енергиен колапс на ЕС. Икономиката се срива, инфлацията расте. В момента в ЕС има около 150 АЕЦ, които осигуряват около 40% от енергията. Една АЕЦ струва 6 милиарда, с тези пари можеха да построят още поне 200 АЕЦ които щяха да гарантират изобилна енергия за икономиката на ЕС без да отделят никакви въглеродни емисии. Как мислите, защо не искат атомна енергия и налагат високи глоби за т
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ядем насекоми. Съдържат протеини и всички амино-киселини. Ще ядем насекоми и синтетични химически каши вмесо плодове и месо защото няма да има селско стопанство и растителност за плодове, зеленчуци и животновъдство. Всичко ще бъде покрито със соларни панели и вятърни перки за ток, които могат да произведат едва 10% от необходимата енергия. Няма да има газ и нефт и въглища. Населението трябва да се съкрати до 20% от сегашното. Но ще спасим планетата.
79
0
 
7
 
! Отговори
Нормално преди 2 години
Без енергия няма производство, няма продукти. Когато нещо липсва на пазара - цените растат. Не само на храните, цените на всичко растат.
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече всички, дори и банкерите разбраха, че Зелената сделка е невъзможна, това не може да се реализира, да не изброяваме причините защо, какво липсва, какви ресурси няма. Фокусът не успя да мине. И сега какво правим?
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия индустрията спира. За първото полугодие от планирани 60 хил мегавата вятърни и соларни панели с получени само 2 хил. Аналена Бербок спечели изборите, втора в коалицията, и заплаши, че ако заводите не затворят, температурата ще се повиши с половин градус и децата в Германия няма да доживеят до 45 години. А без икономиката на Германия ЕС се разпада моментално.
76
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още на 9май Путин каза на Червения площад - в зоните на нашето влияние (не само Русия) решенията взимаме ние, и това не подлежи на разговори.
75
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Бога братя, каквото и да правите, скоро няма да има какво да купувате, иначе FED и ЕЦБ могат да ви залеят с пари, братя.
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светът на запад се управлява от банковите картели. И те знаеха - ако някъде има проблем, трябва да напечатаме пари, да раздадем кредити и всичко се оправя, производството и потреблението се стимулира, тези новонапечатани пари се превръщат в реален продукт на производството. Сега обаче този механизъм вече не работи.
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цоциолазите вчера имаха за задача да уверят всички, че Рунда зеленочорапова печели втори мандат . Днес вече е започнал с указанията кое с колко да поскъпне. Дано поне не вдигне цените на парцалките, че Деса няма кво да облече от скрънзотия.
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдаааа..."За Бога, братя, не купувайте!"Изводът, нищо не е мръднало от времето на Димитър Попов.А за доходите, няма какво да коментирам. Цените 20% нагоре, шефът си прави пас...
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този модел се изчерпа, моделът на стимулиране на търсенето чрез парични емисии приключи. Колкото и пари да печатат, търсенето вече няма да расте, няма икономика.
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реалната инфлация в САЩ е 20%. Официалната 7%.
69
0
 
2
 
! Отговори
чети внимателно преди 2 години
До пияница мистик Това твоето е от зодията ти "Близнаци".Те наистина гледат само за тях (си).
68
4
 
3
 
! Отговори
Ваксинирайте се преди 2 години
Във ваксинирана Европа централната банка емитира нови финансови потоци към ваксинираното население, хората се върнаха към нормалния живот и се разхождат ваксинирани със щастливи лица в моловете упражнявайки потребителски натиски на производителите които започват производството на нови джаджи и гаджети за пазара и икономиката се развива, заплатите растат, капиталистическият модел е доказано работещ модел. Само нашите raньовци още си живеят в комунизма и не искат да се ваксинират.
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В САЩ се разрази пълен дефицит на практически всички стоки - от тоалетна хартия до кецове и от камионетки до пилешко. В цялата страна има недостиг на почти всички видове стоки от тоалетна хартия и маратонки до камионетки и пилешко. Търсите книга, колело, креватче или лодка? Може да се наложи да изчакате по-дълго от обикновено и ще отнеме допълнителни седмици или месеци, преди да получите артикула
66
2
 
3
 
! Отговори
що бе преди 2 години
Рони и Маги нали бутнаха СССР и ви донесоха демокрация и свобода. Ако ви е скъпо - бегайте свободно на Запад, сега има свобода да се бега, защо не бегате да живеете богато на Запад?
65
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на служебното правителство! Догодина още 30% ръст и ще прекръстим Асан Кокорчев на Асан Виденов. Тоя човек веднъж не каза, че в програмата им приоритет повишаване стандарта на живот! Щели да оправят здравеопазването и образованието!?! Смех. Децата нямало да рецитират на изуст, а с кеф щели да запомнят
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Положението в Германия, която доскоро беше една от най-стабилните страни в ЕС, се влошава с всеки изминал ден. Властите, виждайки ситуацията, започнаха бавно да подготвят германците за още по-лошо положение.
63
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все по-често по германската телевизия започват да се появяват експерти с прогнози за близкото бъдеще. Те са единодушни, че нищо добро не очаква страната: предстоят единствено недостиг на гориво, дефицит дори на най-елементарните продукти и празни рафтове по магазините. Въпреки че сега е XXI век, в страната, разположена в самия център на Европа, може да започне глад.