Архитект: Панелните сгради ще издържат векове

Опасни са преустройствата на партерните етажи и течовете
20 фев 2023 18:20, Анисия Иванова
229
Архитект: Панелните сгради ще издържат векове
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Едропанелните блокове са надеждни стоманобетонни сгради, които биха могли да функционират с векове. Те нямат точно определен срок на експлоатация – 20, 50 или 100 години. Собствениците на апартаменти трябва да бъдат спокойни, ако професионалистите в строителния процес са си свършили добре работата и ако по време на експлоатацията се полагат грижи. Това стана ясно от разговора на проф. арх. Борислав Борисов, зам.-председател на Камарата на архитектите в България (КАБ) и инж. Георги Кордов, експерт по обследване на строителни конструкции и бивш научен сътрудник в Научноизследователския строителен институт - НИСИ, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Панелните сгради не са рискови по отношение на земетръс, обясни Борисов. И добави, че в Рим има бетонни сгради, които са изградени преди много векове и в момента не представляват риск.

"В миналото цели български институти със стотици специалисти са работили целенасочено, за да се създадат напълно надеждни сгради. По време на мащабното панелно строителство в България контролът беше на много високо ниво. Ако един прекрасен проект е 100% оразмерен на земетръс, но по време на изпълнението строителят е допуснал грешки (с качеството на бетона или с връзките между панелите), които са останали незабелязани, то тогава има някакъв риск, макар и много малък“, каза гостът.

Три години съм работил в домостроителен комбинат за производство на едропанелни елементи и мога да кажа, че качеството беше безкомпромисно. Едропанелните сгради са може би най-удостоверяваните по отношение на якост на бетон, вложена армировка и спазване на нормативите, каза инж. Георги Кордов.

Изследвали сме връзките между панелите в много сгради и не сме попаднали дори на един случай, в който да сме установили проблем с тези дюбели. Няма вложени хартии и стиропор на тези места, каквито информации се появяват в общественото пространство, добави гостът.

"Риск би могъл да възникне от недобрата поддръжка при експлоатацията. Течовете са много опасни за сградите. Те могат да възникнат на покрива, по фасадите и да стигнат до основите.“

Експлоатационният период е свързан с полаганите грижи. Колкото и да е дълготрайна една сграда, ако собствениците не се грижат за нея, рано или късно ще има проблеми, добави Борисов.

По отношение на строителните конструкции в еврокодовете, приложени в България, фигурира термина „примерен проектен експлоатационен срок“. Там има таблица, в която е посочено, че примерният проектен експлоатационен срок за конструкции на сгради е 50 години. Под таблицата обаче има забележка, че терминът проектен експлоатационен срок на конструкцията не се покрива с термина „срок на експлоатация“ на една сграда.

Двамата събеседници насочиха вниманието към преустройствата на партерните етажи в магазини, които се направиха след началото на демокрацията основно в централните части на градовете. „Попадал съм на нерегламентирани преустройства, които са извършени без проектна документация. Това е опасно, защото при засягане на строителната конструкция, обикновено се стига до намаляване на нейната носеща способност и устойчивост на земетръс“, каза инж. Георги Кордов.

"Моите наблюдения са, че тези преустройства продължават. Това е много тежък елемент за една конструкция на сграда, особено ако не е направено професионално. Проблемът може да намери решение, ако за сградите с преустройства се изработят технически паспорти, придружени с конструктивно изследване, за да се прецени състоянието на цялата сграда.“

Да правиш преустройство не е шега работа и не трябва да се засяга конструкцията. Ако се налага, това трябва да стане с професионалист, който да докаже запазването или подобряването на сградата в конструктивно отношение, допълни Борислав Борисов.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То като се замислиш, римляните са правили (леели) от желязо оръжие, като мечове, копия, ризници, щитове, та някаква арматура ли да не могат да направят, която е много по-проста като изработка. Отделно с благородни метали са отливали какво ли не. Много се подценяват хората от миналото в днешно време. Това че в Рим не са имали още картофи, домати итн не значи, че не са готвили много други вкусни ястия.
196
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Използването на бетонни кострукции в строителството датира още от древна Месопотамия 7000г. преди новата ера.Съчетаването им с познатата ни армировка за поемане на опънните усилия в бетона се губи в годините. Официално данните са от 19в.-Франция от книгата на Франсоа Куан, в която той описва използването на стоманобетон за строителна конструкция.Не е изключено датировката да е доста преди него.
195
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 212 Имаш ли повече инфо бетонните плочи между етажите в Римската Империя с каква армировка са били, щом не е била желязна.
194
0
 
1
 
! Отговори
Do 199 преди 1 година
Сградите построени по метода на Едроплощният кофраж(ЕПК) са с с монолитно изградени тежки стоманобетонни носещи елементи- конструктивната схема е рамка от хоризонтални монолитни носещи плочи и вертикални монолитни едроплощни носещи стени с по-малко или липсващи колони.Сградите се използват предимно за промишлено строителство и много рядко за високо или жилищно строителство поради тромавата си архитектура и голямо собствено тегло в сравнение със скелетно-гредовата монолитна конструкция.
193
0
 
3
 
! Отговори
Do 211 преди 1 година
Всъщност бетонните елементи в сградите и бетонни построики в Римската Империя датират от 5-4в. преди новата ера. Град Помпей, в подножието на Везувий, е изцяло построен на базата на популярния Пуцоланов цимент.Много известна сграда построена изцяло от бетон от тази епоха е Пантеонат в Рим. Примерите са стотици а пуцолановият цимент се използва и до ден днешен в цял свят.
192
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой има повече информация за бетонните плочи и тяхната армировка при древните римляни, нека даде.
191
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и тук става дума за бетонни плочи между етажи, а не бетонни или циментови подове, че и такива са се правили в древен Рим. Въпроса е от какво е била армировката, щом не е от желязо.
190
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чета тука, че някои казват, че в Римската Империя не са се правили бетонни плочи. Човек преди да напише нещо трябва да се информира."Армиран бетонОт I в. пр. Хр. римляните започват да правят бетонни плочи, бетонни тухли и армиран бетон в случаите, когато се изисква изключителна издръжливост."Армировката на тия бетонни плочи в древен Рим не знам каква е била, че тая с арматура се изобретява през 19 век.
189
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
къде?
188
1
 
2
 
! Отговори
отговор преди 1 година
Абе архитекте много общо писано че ще издържат векове ами че уточни колко века та да знаем и си направим и ние сметката колко да живеем още.
187
0
 
4
 
! Отговори
Абе архитект преди 1 година
може да си ги плещи каквито си иска. Мен ме интересува какво ще каже Строителен Инженер,защото те са хората, които разбират от тези неща...
186
0
 
1
 
! Отговори
Съроител преди 1 година
А пък за бетона и арматурата и другите фактори за коравина и издръжливост ме е страх да разкривам предвид последните трагични събития в Турция
185
0
 
1
 
! Отговори
Строител преди 1 година
Строим ги с търговски площи, за повече печалба, и незаконни 3 етажа с биваци и капандури над покрива това са пентхаусите и черешката на тортата, излизат евтино. Но най важното е да са красиви боядисани и с модерна визия
184
3
 
6
 
! Отговори
Строител преди 1 година
Напълно вярно е. Панелните и Епк сгради за сметка на еднотипното си вехто излъчване са вечни. За сметка ние строим много нови красиви блокчета, където не трябва. Но ги правим разчупени с тежки цветни фасади, големи прозорци хванати с итонг.Това е най важно, да хваща окото на комплексирани себични младежи, които искат да почувстват, че са постигнали нещо по-различно от панелката в която са израстнали, и където мразят всички от приятелите си до семействата си
183
0
 
1
 
! Отговори
A преди 1 година
По добре читава 'ама красота" отколкото "прекрасни сгради да се срутват върху теб и децата ти и да ви убиват.
182
1
 
1
 
! Отговори
ама красота преди 1 година
соц реализъм
181
0
 
0
 
! Отговори
ся ши им преди 1 година
са дигни цинътъ яко и на моа също
180
5
 
2
 
! Отговори
мдамм преди 1 година
ЕПК-тата ще издържат, защото са най здравите сгради - хакаш бетон и железа и лееш държавен бетон на корем. Но пък панелките им падат заварки, панели цели както във стара загора се случи преди 10 години. Така че продавам панелка, лозенец 3000 ойро квадрата, примоция!:)
179
5
 
4
 
! Отговори
-- преди 1 година
Архитектът не говори за панелки, а за ЕПК - "едропанелни блокове", но след първото изречение следва журналистическа интерпретация и се говори за панелки.
178
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен (161) Рундьо, когато ми намериш сграда където и да било по света с бетонна плоча преди 1900г(1895), ела да ми се обадиш!!! Едно е цимент друго е бетон. Толкова ти разбира чутурата селска!!! Аман от ***!!!!!!!