Архитект: Панелните сгради ще издържат векове

Опасни са преустройствата на партерните етажи и течовете
20 фев 2023 18:20, Анисия Иванова
229
Архитект: Панелните сгради ще издържат векове
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Едропанелните блокове са надеждни стоманобетонни сгради, които биха могли да функционират с векове. Те нямат точно определен срок на експлоатация – 20, 50 или 100 години. Собствениците на апартаменти трябва да бъдат спокойни, ако професионалистите в строителния процес са си свършили добре работата и ако по време на експлоатацията се полагат грижи. Това стана ясно от разговора на проф. арх. Борислав Борисов, зам.-председател на Камарата на архитектите в България (КАБ) и инж. Георги Кордов, експерт по обследване на строителни конструкции и бивш научен сътрудник в Научноизследователския строителен институт - НИСИ, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Панелните сгради не са рискови по отношение на земетръс, обясни Борисов. И добави, че в Рим има бетонни сгради, които са изградени преди много векове и в момента не представляват риск.

"В миналото цели български институти със стотици специалисти са работили целенасочено, за да се създадат напълно надеждни сгради. По време на мащабното панелно строителство в България контролът беше на много високо ниво. Ако един прекрасен проект е 100% оразмерен на земетръс, но по време на изпълнението строителят е допуснал грешки (с качеството на бетона или с връзките между панелите), които са останали незабелязани, то тогава има някакъв риск, макар и много малък“, каза гостът.

Три години съм работил в домостроителен комбинат за производство на едропанелни елементи и мога да кажа, че качеството беше безкомпромисно. Едропанелните сгради са може би най-удостоверяваните по отношение на якост на бетон, вложена армировка и спазване на нормативите, каза инж. Георги Кордов.

Изследвали сме връзките между панелите в много сгради и не сме попаднали дори на един случай, в който да сме установили проблем с тези дюбели. Няма вложени хартии и стиропор на тези места, каквито информации се появяват в общественото пространство, добави гостът.

"Риск би могъл да възникне от недобрата поддръжка при експлоатацията. Течовете са много опасни за сградите. Те могат да възникнат на покрива, по фасадите и да стигнат до основите.“

Експлоатационният период е свързан с полаганите грижи. Колкото и да е дълготрайна една сграда, ако собствениците не се грижат за нея, рано или късно ще има проблеми, добави Борисов.

По отношение на строителните конструкции в еврокодовете, приложени в България, фигурира термина „примерен проектен експлоатационен срок“. Там има таблица, в която е посочено, че примерният проектен експлоатационен срок за конструкции на сгради е 50 години. Под таблицата обаче има забележка, че терминът проектен експлоатационен срок на конструкцията не се покрива с термина „срок на експлоатация“ на една сграда.

Двамата събеседници насочиха вниманието към преустройствата на партерните етажи в магазини, които се направиха след началото на демокрацията основно в централните части на градовете. „Попадал съм на нерегламентирани преустройства, които са извършени без проектна документация. Това е опасно, защото при засягане на строителната конструкция, обикновено се стига до намаляване на нейната носеща способност и устойчивост на земетръс“, каза инж. Георги Кордов.

"Моите наблюдения са, че тези преустройства продължават. Това е много тежък елемент за една конструкция на сграда, особено ако не е направено професионално. Проблемът може да намери решение, ако за сградите с преустройства се изработят технически паспорти, придружени с конструктивно изследване, за да се прецени състоянието на цялата сграда.“

Да правиш преустройство не е шега работа и не трябва да се засяга конструкцията. Ако се налага, това трябва да стане с професионалист, който да докаже запазването или подобряването на сградата в конструктивно отношение, допълни Борислав Борисов.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
под наем съм в блок където няма да купувам, на втория етаж съм и някъде от горе кап, кап , кап и заминава към първия етаж.. това се просмуква в бетона .. подозирам и в други панелки е така ..
176
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя говори пърлни глупости. Арматурата ръждясва, когато не е покрита с бетон и изолирана от вода, вятър итн. Айде да се разходи из Люлин и да гледа страничните стени на панелките и после да го обяснява това. На всеки етаж където са сглобките на панелите има пукнатини. Панелките приличат на Шоколад разделен на квадратчета. В тия пукнатини по мазилката си е влага арматурите ръждясват и се разпадат. В момента понеже нищо не ги клати тия блокове стоят щото гравитацията крепи панелите един върху друг
175
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Панелните блокове трябваше да се изолират и за тях да е програмата за да не са гето, а то се включиха и такива, които май нямат нужда, но изкяриха.
174
4
 
13
 
! Отговори
боян преди 1 година
като гледам коментарите съм спокоен - нацията е съставена основно от архитекти и тесни специалисти
173
9
 
7
 
! Отговори
европейски популис преди 1 година
тоз архитект си взел дипломата онлайн или са му платили да въври търговията с бетонките-50 години е трайноста но по-вечето не с аправени качествени и не с езнае кво ще стане - французите преди години имаха такива масиви и ги съборих а и построиха монолитни комплекси -да не говорим глупости живял съм в такъв бетонен кафез
172
2
 
10
 
! Отговори
Яяяя преди 1 година
Не знаех ,че може да станеш проф. арх. и заместник-председател на КАБ без да си стъпвал през живота си или поне виждал на снимка строеж! Тоя сигурно мисли ,че Дядо Мраз носи подаръците и ,че земята е плоска. Иначе как ще се строи на обла земя?
171
4
 
6
 
! Отговори
Яяяя преди 1 година
"здравината" на хоросан. И за "подсилване" зейна една голяма дупка пълна с торби от цимент и бирени бутилки. Чудно е защо земетресението попиля само 2 такива блока. Няма да забравя докато бягах навън как стената се разцепи на две пред очите ми. Слава богу вече не живея в този "гроб".
170
4
 
1
 
! Отговори
Яяяя преди 1 година
Живеех в блок близнак на падналия 1977 г. в Силистра. Междуетажните плочи се повдигат, а хоризонталната устойчивост се осигурява от 4 стоманобетонни асансьорни кули. Кулите са изнесени в края на плочите за да се намали шумът от асансьорите, което силно влошава устойчивостта. Наложи се да къртя фаянс залепен въру една от кулите. Голямо чукане падна (нямаше тогава къртачи). Плочките падаха на големи късове от няколко кв.метра. Когато се оголи бетона на кулата се оказа ,че със "здравината" на хорос
169
7
 
14
 
! Отговори
Опълченец преди 1 година
Бил съм свидетел как се "строяха" епжб-панелните блокове. Ако заварките са качествени и фугите изолирани - ОК. Иначе бог да пази панелката-лабави заварки, вестници Раб.дело във фугите.
168
5
 
14
 
! Отговори
a преди 1 година
Хахахахаха и тоя е архитект колкото аз съм космонавт. Май скоро не е виждал панелка и на какво приличат след 30-40 години употреба.
167
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още нещо - старите сгради не отговарят по материали на новите евронормативи. При всяка намеса /включително укрепване/ се изисква сградата да се приведе към съществуващия в момента норматив. Някой ако може да ми обясни това как да се случи.
166
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тогава да се пристъпва поетапно към обследване и саниране, за да може да бъдат не само здрави"----------------- Това е в сферата на невъзможностите. Обследване плюс укрепване е толкова скъпо нещо, че би имало смисъл само за уникални сгради. В повечето случаи по-евтино е да се събори и изгради наново.
165
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
в люлин партерните етажи са офиси кухните са разширени към балконитегарсониерите са изнесли кухните си във входното антре един *** е съборилкомина в кухнята и др няма да издържим при мек партерен етаж
164
10
 
17
 
! Отговори
РОФЛ преди 1 година
Тия ретро другарЕ, къде си лелеят по държавната комуналка за 5000 лв. и кифлата от 8 стотинки 1977-*** не ми ги фали... Безкомпромисно качество по държавните комбинати - СМЯХ е залата - гепеше се като за последно, всичко въреше на самотек, безстопанствеността и безхаберието бяха на космически висини, окато накрая фалираха цялата държава...
163
5
 
7
 
! Отговори
Anonymus преди 1 година
Нямали точно определен срок на годност.. Да да ама не. Ако строителите си били свършили добре работата.. Ама това АКО много голямо и мирише да му се..
162
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
купувайте миризливи и скъпи панелки братя, минал им е срока на годност, но ще издържат векове!
161
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До /180/ - Де да беше само това. Знам случаи, при които се пробива външна стена, за да се увеличи жилището с още една стая, която се намира в съседната, долепена на калкан сграда. Говоря за София, включително за сгради на основни булеварди в центъра на града.
160
8
 
17
 
! Отговори
опетков преди 1 година
Реално панелките са като къща от карти. А това за големите строители по време на соца и големия контрол при производството им може само да разсмее всеки, който е бил свидетел на това "гениално" строителство. Да се молим да не ни удари нещо като турското.
159
4
 
20
 
! Отговори
преди 1 година
Да, но бай Миле е избил 2-3 стени за да се разшири малко и да си направи красиви арки, бай Ставри е избил външната плоча за да съедини балкона с хола, а чичо Иван е налял 20 чувала цимент само в хола си за да изравни пода. Сградите може да са стабилни, но във вида в който са построени, а не сега :)
158
3
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Do ПроСоТо...малко бъркаш,но няма да споря с теб...Изненадан съм от "Презумпцията за практическа вечност",която прилагаш към жилищните сгради.....За паметниците -да,може да се говори за такава презумпция,но не и за нещо,каквото и да било,което подлежи на експлоатация.."Практическата вечност" ми прилича на понятието "Идеално твърдо тяло",което се използва в строителните науки..Но то е само теоретично,на практика се работи с реалните свойства на материалите..