Българите имат свободни пари и ще продължат да купуват имоти

Стойчева: Потребителските цени изпреварват цените на жилищата
7 мар 2023 16:05, Анисия Иванова
176
Българите имат свободни пари и ще продължат да купуват имоти
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Петдесет процента от клиентите в България купуват недвижим имот с ипотечно финансиране, но 50% купуват с пари в брой, тоест инвестират парите си. В същото време парите в банковите депозити на населението не са намалели значително и се предполага, че има пари, които не са в банките, които са свободни и които ще продължат да бъдат инвестирани. Това каза Снежана Стойчева, мениджър на сайта за недвижими имоти Imoti.net, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Водещият сайт за обяви на недвижими имоти Imoti.net, част от Investor Media Group, организира втори бизнес форум в София на тема „Предизвикателствата пред пазара на имоти – политически, икономически, технологични“.

По думите на Стойчева сериозните фактори, които крият рискове за пазара на недвижими имоти, са промяната в лихвените проценти на ипотечните кредити, инфлацията, повишаването на цените на строителните материали и на цената на труда на хората, заети в строителството, демографският срив, както и политическата криза, в която се намира България.

Стойчева коментира, че потребителските цени в нашето ежедневие в много голяма степен изпреварват цените на жилищата.

"Когато някой говори за балон при имотите, трябва винаги да се има предвид и това - че имаме растяща инфлация, едно много сериозно повишаване на цените на продуктите от ежедневието ни и тогава да мислим за скока на цените на имотите. Те всъщност са в застой, а в някаква степен са паднали”, изтъкна събеседникът.     

Стойчева посочи, че е имало надценени имоти и сега те са се върнали към нормалните си цени  от началото на 2021 година, дори 2019 година, но това е една разлика, която касае само надценените имоти.

"Имотите на добра локация и с качествено строителство ще продължат да държат добри цени. Нищо не предвещава цените да паднат и то най-вече, защото новото строителство е по-скъпо и то ще става по-скъпо, защото цената на строителните материали се повиши и няма да падне. Предстои и увеличаване на цената на труда в строителството с около 25%. Цените на новото строителство дърпат цените на старото”, обясни експертът.

Коментирайки очакванията за пазара на недвижими имоти през 2023 година, събеседникът отбеляза, че е трудно да бъде направена прогноза, но че максималният спад на цената на имотите, който може да настъпи тази година, е от 10%.

В България - за разлика от други европейски страни, се оказва, че лихвите по ипотечните кредити са в пряка връзка с лихвите по депозитите. За да може да се поддържа този баланс, у нас много внимателно се пристъпва към увеличаване на лихвите по депозитите. По този начин и лихвите по ипотечните кредити не растат с някакви големи числа. В дългосрочен план при теглене на ипотечен кредит това не е голяма сума и няма да се отрази значително на размера на вноската, подчерта Стойчева.

Каква е спецификата при пазара на недвижимите имоти в другите градове на страната и достигнаха ли цените на жилищата във Варна тези в София? Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
3
 
0
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
240 000 сделки има за миналата година. Ти не вдяваш, че нямаш пари
152
0
 
2
 
! Отговори
До софианец преди 1 година
Аз това ти обяснявам ама явно не вдяваш. Не е важна цената когато сделката я няма....
151
4
 
0
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Хахахахах. Не се напиняй. И по-скъпо ще става
150
0
 
8
 
! Отговори
До софианец преди 1 година
Говори в цифри от статистиката не с партенки от брокерски мечти. Ето ти статистика. 3 то и 4то тримесечие на 2022 съответно - 15.7, - 17.2 пр. сделки..279к празни имота в София. 120к построени единици за 2 г. и още толкова в строеж. 20к напуснали София. Тенденция лихвите нагоре и там за дълго. Инфлация за дълго, вероятна рецесия с повишена безработица. Хората с пари купиха отдавна. Пазара се обърна, само ти май не си разбрал. Говори с факти като отговаряш а не с брокерски брътвежи, пич.
149
3
 
4
 
! Отговори
Дребен рентиер преди 1 година
през 2022 продадох тристаен в Младост дето ми изкарваше 800 лева на месец за 240х. евро на един хасковски тарикат. После купих два тристайни за по 80к в Гърция в един университетски град и освежаването им ми излезе още около 25к евро. За лятото имам резервации от юли до 10 септември средно по 100 евро нощувката на апартамент, а от 15 септмври студентското бюро ми е намерило студенти, които ще ми плащат 500 евро на месец до края на май, т.е 1000 евра и за двата. Софето вече не е изгодно!
148
0
 
9
 
! Отговори
Пачки по стотачки преди 1 година
Намерете едно интервю на кредитния гуру Тихомир Тошев от 2008 година, няколко месеца преди да стане това което стана, още си е в ютюба. И тогава е сапунисвал как пазара е стабилен и това което става в САЩ и Европа нямало как да се случи в БГ. Кратичко е, не отнема много време, но ще подейства отрезвяващо на всички, които все още не виждат слона в стаята.
147
0
 
4
 
! Отговори
Observer преди 1 година
Софиянец, града не е това което беше. Говоря по отношение население, инфраструктура, мсто за отдих, развлечения. Израснал съм тук. В момента е една пародия от безумни решения и свръхпопулация. Освен за минимална инвестиция в бъдещето за друго не виждам защо тия с парите трябва да влагат точно тук. Има много по апетитни и устойчиви пазри където възвращаемостта е в пъти по голяма. Прекалено на края сме в списъка, за да бъдем някакъв инвестиционен фактори желана от чужденци дестинация
146
9
 
0
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Това, че на теб ти се вижда абсурдно да купуваш на тези цени (не че имаш възможност сигурно) не означава, че няма пазар, бе пич. ХАХАХАХА Толкова ли сте загубени всички, че да повярвате, че за вас щом е невъзмо, или за всичките ви познати, няма едни 200 000 души в България, които са активни на пазара. И сделките от 2022г насам са деседки хиляди.
145
0
 
8
 
! Отговори
До софианец преди 1 година
Тези цени са само в главите на вас продавачите. А купувачите никога не са били там. Цената е толкова колкото някой купувач е съгласен да плати. Пак повтарям тези жени са като дим който вече излита през кумина в Великобритания, САЩ, Канада, нова зенландия, Австралия и много страни в Европа. Цените продължават да падат а купувачи няма. Виж сделките от 2022 насам
144
4
 
1
 
! Отговори
Хазяин преди 1 година
Поздрав за всички наематели.
143
9
 
0
 
! Отговори
Софиянец преди 1 година
Средна цена за София 2000 евро кв.м.Средна цена за тристаен в София 200 000 евро.И да ви харесва и да не ви харесва 2023г. Това са новите реалности. Не е 2008г и 20лв не са това, което бяха. Когато 20лв станат отново това , което бяха 2008г. ще обсъждаме надценени имоти Балони падащи цени 2 за лев и евтино недвижимо имущество .
142
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яд вие че купуваме а не спим под мостовете като истински американци нали?
141
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще станем като Китай. Ще строим градове за инвестиции. Необитаеми. Разгледайте Ютуба. Има интересни неща снимани по въпроса.
140
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КУПУВАЙТЕ,КУПУВАЙТЕ.КАТО ГЛЕДАМ ОКОЛНИТЕ БЛОКОВЕ - 40% И ПОВЕЧЕ ОТ АПАРТАМЕНТИТЕ НЕ СА ОБИТАВАНИ,ТАКА ЧЕ КУПУВАЙТЕ,КУПУВАЙТЕ ДА ИМА КОЙ ДА ПЛАЩА ДАНЪЦИТЕ...
139
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен Банкер преди 1 година
Ще скачат, ще скачат колко ще скачат? Някой живеят с идеята, че парите и богатството растат по дърветата.Абе вас идва ли ви на идея, че всеки растеж на икономиката е свързан и с растеж на благосъстоянието на населението? Ако ще имотите да растат със 100% на година, кой ще ги купува? Европейски цени им искат, но инфраструктура, здравеопазване и д-р. са под всякаква критика.Държавата ни е и с демографски проблеми. Така ,че нека да не се заблуждаваме!
138
3
 
15
 
! Отговори
Observer преди 1 година
Лелята от Имоти. Бг... Вече съвсем се прехласнахте. Абе защо си мислите че хората у саксии растат бе... Беше каквото, беше. Финито. Сума ти народ живее в чужбина и виждат какво се случва, хората познайват чужди езици и четат. Свтовни дестинации и известни локации са в застой и цените падат. Почти никой не купува. Ама у Бугарско такива неща не се случват. Ние сме дъ топ оф дъ топ както винаги. Веднага след Дубай и Монако сме по апетитни имоти за милиони. Приказки от 1000 и 1 нощ.
137
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статиите за имоти ми прави впечатление, че много зачестиха напоследък. Само днес са две. Да не би да се случва нещо с пазара? Не е възможно обемите на продажби да са незначителни. Цените ще вървят само нагоре. Нали брокерчета ?
136
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крадени пари, колкото искаш!
135
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краткосрочните лихви отиват на 5-6% а ипотечните на 10%. Какви имоти какво кисело зеле през август бее?!?!
134
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гладна кокошка просо сънува и брокерче на имоти продажби му се привиждат..