Какви са били последните думи на Васил Левски към майка му?

Потомка на Апостола разказва в "Провокативно" тази неделя
18 дек 2016 09:00,
118
Какви са били последните думи на Васил Левски към майка му?
Снимка: wikipedia

Потомката на Апостола Стефана Ветренска е гост на "Провокативно" по Bulgaria ON AIR тази неделя.

Във втора част от разказа си Ветренска споделя историята за последната среща между Левски и неговата майка. Съкровеният момент е препредаван в семейството от спомена на прабабата на Стефана – София – племенница на Левски и дъщеря на неговата сестра Яна.

Срещата се случва именно в дома на Яна и съпруга й Андрей Начов на 6 декември 1872 г., малко преди Апостолът да замине за Ловеч и да бъде заловен в Къкрина.

"Идва мигът на раздялата", с вълнение споделя Ветренска. "Левски прегръща и целува майка си. В този момент невероятната сила на тази жена сякаш се прекършва и от очите й бликват сълзи – нещо, което тя досега никога в срещите не е показвала. Левски смутено я поглежда и казва: "Мале, това виждам за първи път. Ще казваш, че ме виждаш само в сън. Ти нали знаеш, че аз съм за тебе отдавна загубен."
 
Милата майчица успява да се овладее, усмихва му се, вдига поглед и казва кротко: "От радост, сине, от радост." А тя с майчиното сърце вероятно е предчувствала, че това ще бъде последната им среща. И действително това е последното виждане между майка и син. На 27 декември 1872 г. той е заловен."

Целия разговор с потомката на Васил Левски Стефана Ветренска гледайте в "Провокативно" – на 18 декември от 10:30 по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
Глупак си ти преди 7 години
Вземи прочети некое писмо на великия Апостол , и разбери душата му и на всяка негова дума безусловно доказана до самия край на бесилото ... продажно и гнусливо ***, трябва да ви дойде реда на такива като тебе , незаслужаващи името БЪЛГАРИН и такъв несравним човек като Левски ....и майка си ще продадете !!!
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DO IVAN, NE SI PISHA IMETO STOTO MI E PO LESNO. . A VSEKI SNAE , CHE V MREJHATA NYAMA SKRITO .
65
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Във всяка лустросана икона има нещо фалшиво. Иконата Левски не прави изключение.
64
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВТРЪСНАХА МИ СЕ ТЕЗИ "ДЕМОКРАТИ" и евроатлантици с техните щампи и клишета
63
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последните думи на Апостола са или." Пазете България от русофилите. Те са най-гнусните национални предатели и могат да направят това, което и турците не можаха да направят-да унищожат българския дух!"
62
2
 
7
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Анонимните "демократи" са най-лъжливите и користни същества. Освен това са страхливи и не смеят да застанат с лицето си, крият се зад думичката Анонимен. Никой не им вярва, а те си пишат глупостите най-старателно.
61
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен...Тук за същия Левски ли става въпрос....Русофилите изпитвате перверзно чувство на радост като окаляте някой български герой или направите опит да унизително самочувствието на българите. Но нито с руснаците ще сте руснаци, нитос българите българи. Защото никой не обича предателите!
60
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 99Твоите господари руснаците правят от 150години русофилче. И поставят фалшиви герои по руски тетртип подобно на Зоя Космоденянская и 28 -те панфиловци.
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ako iska6 narod bez nikakvo samo4uvstvie-UNI6TOJI I D O L I T E Mu-nacionalnite mu Geroi!!!Tova se opitvat da napravqt Amerikancite s nas Balgarite.
58
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тука за същия Левски ли става въпрос, дето беше ОСЪДЕН и ОБЕСЕН заради грабежи, обири, изнудване и убийство!??? И вие го обявихте за национален герой!?? Че по тези показатели половината от тзсиганските ви арийски братя са за национални герои!Няма такова племе гламаво като бугарското нигде из вселената!
57
11
 
10
 
! Отговори
стига сте преди 7 години
се карали. През руско иго българите са нямали имот,позволена религия,народност,не им е било разрешено да излизат извън руския концлагер България...През турско имало религия,толкова черкви са се построили че сега не могат да се ремонтират, събрали са 32т злато да платят окупацията на руснака,имало е български чорбаджии и в съда е имало българи които са осъдили Апостола.
56
6
 
9
 
! Отговори
демократ до 92 преди 7 години
3. През 1944г. когато ни окупира,национализира собствеността на хората и ги вкара в концлагерите.4. През 1989г. когато си направи преврат в БКП и обра България с назначени 6 правителства поред.5. През 2014г. когато обра КТБ с 2млрд$ и си финансира войната срещу Донбас и окупацията на Крим.
55
5
 
11
 
! Отговори
демократ до 92 преди 7 години
Ти сега ме клеветиш че съм туркофил....ха.ха стара КГБ-ейска практика. Кой не е с господарите ти от Москва веднага е туркофил,фашист и т.н... Не вървиш Има освен русофили и БЪЛГАРСКИ ПАТРИОТИ КАТО МЕН!!Кога Русия ни е била съюзник и приятел.1. През средновековието,когато дивия главорез Светослав избива елита на българската държава.2. През 60-те години на Х в. втория подобен геноцид, само че над волжките българи, когато Иван Грозни *** избива 1 милион българи в Казан и околностите му
54
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Иван към демократИване, а ти си путинопитек и вредител на българщината.
53
4
 
14
 
! Отговори
хехе преди 7 години
До демократ до 80за 500 години съществуване на Османската империя по балканите не е направено нищо ..нито един път нито един мост ..всичко което е правено е било с доброволни пожертвования ....Турция= Осм. империя ...разрушава най хубавия град в европа по онова време - Константинопол. ...Турция индустриялно е била пъри назад за такива държави като Полша Швеция Франция Русия и Англия . .. След 1760 година Турската Армия не познава нито един военнен успех ...както по море така и по суша
52
9
 
8
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Иван Грозни е бил грозен психопат донесъл неизброими страдания на народа си.Обидно е да те нарекат Иван.
51
1
 
9
 
! Отговори
соросоид преди 7 години
Съсипаната от непосилен труд и още по-непоносими несгоди българка се самоубива, хвърляйки се в един кладенец.КАКВО СТЕ НАПРАВИЛИ БЪЛГАРИ ЗА СЕМЕЙСТВОТО НА ЛЕВСКИ?
50
1
 
7
 
! Отговори
соросоид преди 7 години
Най-малкият брат в семейството Петър също е деен участник в българското национално-освободително движение и активно съдействува на Левски. Стигналия до просеща тояга Петър протяга ръка за милостиня на чаршийските търговци и занаятчии и с оскъдните подаяния подпомага сестра си Яна, вдовица с четири деца.БРАТА НА ЛЕВСКИ УМИРА КАТО ПРОСЯК СЛЕД ОДВОБОЖДЕНИЕТОПрез 1881 г. Петър Кунчев умира от туберкулозното заболяване, останал просяк до края на живота си в бленуваната от него свободна България!.Майката на Левски-Гина Кунчева не може да се смири с нещастната съдба на сина и дъщеря си. Съсипаната от
49
8
 
6
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Рашка Говняшка не спира да толва Българските светини.Те са прекалено жалки защото нямат и един герой като нашите.При тях борбата за освобождение още не е започнала.
48
1
 
4
 
! Отговори
Иван към демократ преди 7 години
"Демократе", не можеш и история да четеш, камо ли да коментираш. Всички твои тълкувания са празни пуканки. Целите ти са прозрачни и грозни, а самият ти си наистина неандерталец.