САЩ иска от Анкара да изпрати зенитно-ракетни системи на Украйна

В замяна Турция ще се върне в американската програма за производство на изтребители
20 мар 2022 21:48, Нели Христова
127
САЩ иска от Анкара да изпрати зенитно-ракетни системи на Украйна
Снимка: БГНЕС

Пентагона потвърди, че САЩ преговарят с Анкара за изпращане на зенитно-ракетни системи (ЗРК) С-400 в Киев в замяна на връщането на Турция в американската програма за производство на изтребител от пето поколение F-35 и вдигането на санкции срещу Анкара.

Това съобщи в неделя Sky News Arabia, позовавайки се на говорител на Пентагона.

„Ние сме в постоянни преговори с Анкара да изоставим системата С-400 и да я изпратим в Киев в замяна на връщането на Турция към програмата F-35 и премахването на санкциите срещу нея“, каза той. В събота бе съобщено, че американски официални лица по време на консултации с турски колеги са засегнали възможността Анкара да прехвърли С-400 на Киев, но не са направили официално такова предложение.

Представители на САЩ са говорили за възможността „през последните месеци“, казаха източници, и по-специално „обсъдиха накратко“ въпроса по-рано този месец по време на посещението на зам-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман в Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая няма как да стане: САЩ да искат турците да подаряват безплатно на Украйна ЗРК! Украйна да си заплаща на Турция поръчката и тогава сделката става. Не мога да разбера политиката на Зеленски: безплатно да изпраща хората си на смърт! От САЩ и покорните й съюзници боеприпаси и парична помощ, от Зеленски безплатни бойци.Градове се сриват в руини, укри умират, а той кандидат за Нобелоеа награда!Тя се дава за мир, не за война. В ЕС яко надуване на цените,скоро бедни хора ще започнат да ***.Урсула?
72
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турците от 35 г. чакат да влязат в ЕС и все ги габаркат! Мисля, че няма да стане, защото турците си знаят интересите! Украйна да влезе в ЕС, а турците още да чакат, е нема да стане ако ще не С400 ами и С1000 да са нема да стане казва Ердо!
71
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако им се хванат турците, ама на дали! Турците бяха толкова унижавани, че скоро няма да го забравят, а и имат имперски интереси и не ползуват препоръките на Америка! Те са на Балканите, но не са България!
70
0
 
3
 
! Отговори
Така де преди 2 години
До Веселинъ 7112136860Наоред да бъде, но точно какво искаш да кажеш - "Наред" или "На ред". Едното на практика е неизпълнимо, докато другото си е направо предстоящо.
69
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много правилно решение, да се надяваме, че след доставките на убийствените,, Байрактари"разбиващи руските танкове, украинците ще имат качествено оръжие за сваляне на руските самальоти.Колкото повече загуби, толкова повече е вероятността Джуджето да падне от власт и войната да приключи.
68
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тюркийето е двулично племе, създадено от турцизирани народи. Няма спасение за него. Спасението за него е само в разпада на племена или в ада.
67
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много се надявам на мъдрото мислене на Ердоган и турската дипломация. Тази война трябва да свърши по най-бързия начин, а САЩ се стремят да го продължат колкото се може по-дълго.
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чобаните нямат думата в тази игра, защото никой не им вярва. Те подкрепяха азерите във войната срещу арменците.
65
2
 
11
 
! Отговори
100 %TURK преди 2 години
Ей сега ще ги пратим.Дай точните координати отвъд океана.
64
0
 
6
 
! Отговори
Ердоган преди 2 години
Аха, ок, ей сега
63
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен Ердоган ще се съгласи да им даде една конфигурация от три пръста с преобладаващ среден
62
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като всичко свърши , дай Боже да е по-скоро , идва голямата равносметка за съществуването на НАТО , а без него Америка нямат никакви шансове повече да си играят със света и съдбите на хората ! Съсипаха толкова държави , унищожиха толкова градобе , културни исторически паметници и места , поругаха историята на толкова народи , а сега ревнали за една Украина , която повечето Американци дори не знаят че съществува ! Искахте нов ред - ето го , само че този път ще се опредля от Изатока !
61
0
 
10
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Отделно САЩ в последните години се опитват да "пляскат" Турция със санкцийки, тука евроатлантиците пищяха от кеф как се е смъкнала турската лира. Та понеже много държави вече им е писнало от това САЩ да тероризират всички, вече са им вдигнали мерника. И няма как да привлекат Турция на потъващия кораб.
60
0
 
7
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Турция няма право да дава тези Ц-400 на никой, Русия не ги продава тия комплекси в онлайн магазин, а се дават само на близки държави. Това което САЩ молят е абсолютно детинско, все едно моята дъщеря на 5г го е измислила.
59
2
 
3
 
! Отговори
Ешек Сики чантичка преди 2 години
за тебе бай чавушоолу.
58
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поведението на САЩ силно ми напомня на началото на 90-те, когато плъзнаха американските евангелисти у нас да чу.кат от врата на врата да ни въвеждат в религията им. Отвсякъде ги отхвърляха докато накрая не разбраха, че няма да привлекат никого към каузата си.
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В замяна Турция ще се върне в американската програма за производство на изтребители"_______А ще компенсирате ли милиардите долари загуба на икономиката им вследствие на санкциите които им наложихте заради закупуването на системата? Този кораб отдавна отплава.
56
3
 
7
 
! Отговори
SS преди 2 години
ВЪОРЪЖАВАЙТЕ СЕ КОЙ С КАКВОТО МОЖЕ ! ИДВАТ ЛОШИ ВРЕМЕНА !
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
чобаните се напъват и те да краднат нещо от патакламата. За тях само ешек сики.
54
0
 
9
 
! Отговори
SS преди 2 години
Кой дава оръжие така ? Особенно когато светът е пред война !