САЩ иска от Анкара да изпрати зенитно-ракетни системи на Украйна

В замяна Турция ще се върне в американската програма за производство на изтребители
20 мар 2022 21:48, Нели Христова
127
САЩ иска от Анкара да изпрати зенитно-ракетни системи на Украйна
Снимка: БГНЕС

Пентагона потвърди, че САЩ преговарят с Анкара за изпращане на зенитно-ракетни системи (ЗРК) С-400 в Киев в замяна на връщането на Турция в американската програма за производство на изтребител от пето поколение F-35 и вдигането на санкции срещу Анкара.

Това съобщи в неделя Sky News Arabia, позовавайки се на говорител на Пентагона.

„Ние сме в постоянни преговори с Анкара да изоставим системата С-400 и да я изпратим в Киев в замяна на връщането на Турция към програмата F-35 и премахването на санкциите срещу нея“, каза той. В събота бе съобщено, че американски официални лица по време на консултации с турски колеги са засегнали възможността Анкара да прехвърли С-400 на Киев, но не са направили официално такова предложение.

Представители на САЩ са говорили за възможността „през последните месеци“, казаха източници, и по-специално „обсъдиха накратко“ въпроса по-рано този месец по време на посещението на зам-държавния секретар на САЩ Уенди Шърман в Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
8
 
19
 
! Отговори
Мишки преди 2 години
Тези обиколиха половината свят някой да им помогне!!! Толкоз за величието на Хамерика!! Лека им пръст на простите укрофашисти почивайте във мир!! Ние ще се грижим за укройнките!!! *** народ много ***!!!
32
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Ердоган, ще си го премести в другия крачол !
31
10
 
39
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Solar Power Руснаците не започнаха войната, те я довършват, колкото и да ти е гадно това е факт. И великите американци седят отсрани и си хапят , и нищо не могат да направят. Със всеки ход губят все повече позиции на световния пазар. Световния мир се променя. Фокуса се измества към Русия, Китай и Изтока, колкото по рано свикнеш с тази мисъл толкова ще ги приемеш по леко нещата. Язък ни на нас, щото пак сме от грешната страна.
30
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе да, ама Турция е до Русия, а тия са отвъд океана. САЩ са най-голямото зло, което непрекъснато разпалва войни. Като какви те водят преговори кой какво да даде. Как не се чу да говорят за постигане на мир. Лъжат Зеленски и той всеки ден лае техните небивалици.
29
1
 
26
 
! Отговори
user преди 2 години
Няма как да ги дадат, защото има договореност ракетите да не се предоставят на 3-ти страни. Ердоган е по-близо до Путин, отколкото до Бай Дан.
28
11
 
35
 
! Отговори
Така де преди 2 години
Не може да излъжат фесовете! Знаят, че руските шамари държат влага векове!
27
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В рецесия сме ние,.. Турция е над 80 млн и се развива,а странно като ми говорят как умирали от глад в северна корея, 89 година тръгнахме с по 9 млн население сега при тях е 23 млн, при нас 7млн
26
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що самите американци не им изпратят от своите комплекси,"Петриът".Нали са неунищожими.Или е някаква шега.Турция ще се прекара здравата ако направи такава сделка,защото ще трябва да купува титан от Русия за двигателите на американските самолети F-25 за да ги произвеждаСАЩ не могат да ги произвеждат вече,защото нямат титан за двигателите и искат да ги пробутат на Турция да си трошат главите с тях.Дефакто искат да прекарат Турция.Хем да обезоръжатТурция,хем да се отърват от производството на F-ките
25
5
 
47
 
! Отговори
ескимос преди 2 години
Янките вкараха Турция в рецесия заради това, че си закупиха С400, а сега - дайте, да дадете! На тва ако не му се вика безочие, не знам на кое тогава...
24
5
 
42
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 години
Ако е умен Ердоган, няма да ги прати. Ще загуби руснаците завинаги като партньор, а американците са ненадеждни. Да не забравяме как отрязаха Ердоган точно за ПВОто или какво там беше и по тази причина Ердоган закупи С400.
23
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не може да нарежда на Ердоган един преврат и ведяхме какво направи на него не му пука от Сащ, те го удариха с санкции за с-400 и той си наложи взесиги.
22
4
 
38
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ТИЕ НЕМОГАТ БЕЗ ВОЙНА-АМА СА ХИТРИ-ТРЕБЕ ДА Е ДАЛЕЧЕ .
21
7
 
24
 
! Отговори
Влади-Мир преди 2 години
Проекта Украйна се ЗАКРИВА в момента!!!, ако нему оттърва на някой да се обади на РВСН
20
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янките нищо не дават без пари.Те са научени само да вземат.Ако Турция им клекне,ще загуби просперитета си и доверието на всичките си съседи.Ще загуби и атомните централи,които Русия строи.А самата сделка ми прилича,като Кон за кокошка.Който се е хванал на въдицата на янките хубаво не е видял.Но всеки си решава сам за себе си.Те тези самолети на Турция не им и трябват,след като разработват дронове.
19
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Америка иска да премести Афганистан в Европа, само Русия да не удари червеното копче че ще има какво направихме но ще е късно като стане.
18
3
 
58
 
! Отговори
Мухаха преди 2 години
САЩ много ... ама много иска да унищожат Русия . НО, ако може с украйнски войници , оръжие от Румъния , Полша , България , Турция и санкции от Европейския съюз ..... Иначе САЩ са за мира и техните войничета НЕ ИСКАТ да се бият срещу руснаци , защото се страхуват че могат да бъдат убити... ранени.. и най-ужасващото което може да им се случи - прекрасните им униформи да бъдат изцапани, скъсани или измачкани, косата разрошена а енергийните им чакри нарушени ... Лош...лош... Путин.
17
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беше казано ТОЧНО И ЯСНО всяко оръжие ще бъде унищожавано, целта на кравария е да скара колкото се може повече страни с Русия, и понеже на тях не им стиска използват си лакеите, някои мислят за народа си, а някои не
16
27
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Само ,че в случаите които описваш Русия винаги е била нападана. В случая тя напада. Мога да изброя няколко хубави загуби :) Разликата е огромна когато защитаваш родината си. Точно заради това украинците ще победят, точно както победиха сирийците, афганистанците иракчаните и т.н. :)
15
20
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: По глупав е само Путин,че влезна в играта. Тази партизанска война как мисли да я спечели ?
14
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците просто искат войната в Украйнината на Русия да не спира и сега и gyne ще дадът,само и само войната да продължи колкото се може по дълго.Ама Гърция си има свой интересu това са ,четирите ядрени централи.Турция може да си купи,каквитомси иска самолети,но това не им гарантира сигурност.Само ядрените централи им гарантират вечна сигурност плюс енергийна независимост и силна икономика.Много за глупави ги смятат американците.Да си плюят на късмета.Аз да го водя,няма да повярвам.