Зеленски: Амбициите на Русия са насочени от Варшава до София

Той призова на Украйна да й бъде позволено да започне преговори за ЕС
15 юни 2022 17:52, Нели Христова
191
Зеленски: Амбициите на Русия са насочени от Варшава до София
Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Владимир Зеленски призова Европейския съюз днес да позволи на страната му да започне преговори за присъединяване към блока, като предупреди, че териториалните амбиции на Русия се простират от София до Варшава, съобщава Ройтерс, цитирани от dariknews.bg.

В реч пред двете камари на чешкия парламент, чрез видеовръзка Зеленски също призова за повече санкции на ЕС срещу Русия заради нейната инвазия в Украйна на 24 февруари.

“Русия не се интересува само от нашите Мариупол, Северодонецк, Харков и Киев. Не, нейните амбиции са насочени към огромна територия от Варшава до София”, предупреди държавният глава, без да посочва доказателства за твърдението си, отбелязва британската агенция.

"Както в миналото, руската инвазия в Украйна е първата стъпка, от която руското ръководство трябва да отвори пътя към други страни, към завладяването на други народи", добави още той.

ЕС прие шест кръга на санкции срещу Русия, а Украйна се стреми към седми кръг, за да увеличи натиска върху Русия да прекрати войната.

Очаква се Европейската комисия да обяви решение по искането на Украйна за статут на кандидат тази седмица преди срещата на върха на ЕС следващата седмица. Получаването на статут на кандидат би било предварителна стъпка в дълъг процес на присъединяване, отбелязва Ройтерс.

„Да предоставим на Украйна статут на кандидат сега означава да докажем, че европейското обединение е реално и че европейските ценности наистина работят, а не просто са посочени в определени документи“, заяви Зеленски.

Той каза, че чешкият народ - след нацистката германска окупация по време на Втората световна война и десетилетия на съветско господство след войната - знае как свършва компромисът и до какво могат да доведат отстъпките на тиранията.

„Човекът, който иска да вземе всичко, никога няма да спре да вземе само част от това, което иска“, продължи украинският лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
1
 
! Отговори
Сети преди 1 година
Твар противна!
127
0
 
3
 
! Отговори
Бнм преди 1 година
Абе, да не би и Зеленото като Киро Гело да е дупчило грозното Ленче в бункера, когато дойде ескорта на Гело в Киев за фейса, че сега има някакви откъслечни спомени за едни мустаки и космати дупки.
126
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Москва не вярва на сълзи.
125
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна прави опит да се вклини между София и Москва , между Русия и Китай, между Русия и Турция, между Русия и Чечня между Русия и Сърбия. Опитва се да се вклини.Безуспешно за сега
124
2
 
3
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Никога не сме били част от Руската империя,дори Румъния не е била за разлика от Полша,а и Полша е жертва както на лакомията на Русия,така и на провалените амбиции на Наполеон.Просто като са го гонели са решили,че могат да сложат ръка и на Варшава. Нерде Ямбол,нерде Стамбул!
123
3
 
10
 
! Отговори
Митю пищова преди 1 година
Ам, добре, воювайте там и много не разсъждавайте.
122
11
 
7
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
"Не, нейните амбиции са насочени към огромна територия от Варшава до София, предупреди държавният глава, без да посочва доказателства за твърдението си, отбелязва британската агенция." Аааа, мерси, но нямаме нужда от доказателства!!! И така се вижда че Зеленскине прав: Прясното доказателство се нарича СТАНИСЛАВ ТРИФОНОВ = ДО-КА-ЗА-ТЕЛ-СТВО!
121
2
 
9
 
! Отговори
ма тоя преди 1 година
Вярно омръзна на всички само медиите не го виждат .Ми прочетете коментарииге и си направете извода до кога ще го гледаме не разбрахте ли че вече не е пропаганда а антипропаганда ми кажете го на началниците ни от козяк . българина е лукав но не е толкова ***
120
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простотиите на този клоун не свършват. Съсипа Украйна и цял свят и пак продължава да дразни. Какво ли са му обещали краварите за да е толкова развален.
119
16
 
9
 
! Отговори
888 преди 1 година
До мак 161. Не знам къде се разхожда, но не избяга. Разбира се , че се крие, на ногово място и аз бих се крил. А по повод на разходките, аз и Путин не го виждам много да се разхожда по улиците, а в Русия няма чужда армия и според руската социология е един от най харесваните лидери. Да се чуди човек що не е всеки ден по улиците на Москва за да се радва на народната любов.
118
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеления кочияш на пончета кони или обратното да си насиба къза самостоятелно
117
6
 
8
 
! Отговори
мак преди 1 година
До 888. Каква смелост? Той дали се разхожда по улиците под обстрела? Въобще - разхожда ли се, или се крие? Юнак та дрънка.
116
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелен предател, предаде света и майчиното си мляко Зелен предател.
115
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ще завивате към Полша?! Първо минете през София! Ще ви заведем да видите и връх Шипка!
114
9
 
3
 
! Отговори
888 преди 1 година
До 155. И защо решихте, че изброените страни подрепят инвазията на Русия. Винаги говорите в бъдеще време и не гледате фактите от настоящето. Китай и Индия са икономики в пъти по големи от Русия. По скоро те могат да са в цетнъра на някакво обединение, а не регионална сила като Русия.
113
3
 
2
 
! Отговори
888 преди 1 година
До Анонимен 154. Да бе и и един мармот завива шоколада в станиол.
112
7
 
20
 
! Отговори
149 преди 1 година
До 888 - Украина със СИГУРНОСТ ще загуби , а Русия ще обедини около себе всички които НЕ искат измислените " ценности "! Куба не е важна , важни са Китай , Индия , Бразилия , Иран и още доста такива , че дори мога да допусна че и "новото " Тюркие ще се включи - Дори няма да броя Афганистан , Ирак и Сирия , които вече вкусиха от прословутата " демокрация " и още им горчи в устите ! Не ги разбираш ти тези работи , така че си намери друго занимание !
111
26
 
9
 
! Отговори
888 преди 1 година
До Анонимен 149. Ако Зеленски го беше страх, щеше да избяга от Украйна. Изисква се доста смелост за да не избягаш, когато към столицата ти настъпва 60 км танкова колона. Газ пикаете щото един комик устоя на тази инвазия и направи късия диктатор смешен. Украйна най вероятно ще загуби войната, но големия губещ ще е Русия, която вече е изолирана и я подкрепят само Еритрея, Сирия , Венецуела и Северна Корея. Дори бившите републики и Куба не подкрепиха Русия при гласуването в ООН.
110
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се спукам от смях! Изчерпа се и си върна към единственото си амплоа - комик! За друго не ставаш Зеленски.
109
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски да си гледа потъващата държава, да не се занимава с нас. Има тепърва да връща българския език в училищата в Бесарабия. Да не се налага ние да ходим да вършим тая работа. Българска Бесарабска Република. Свят ще му се завие!