Знаел ли е Зеленски за взривяването на "Северен поток"?

Има съмнение, че проукраинска група, без знанието на Киев, го е извършил
9 мар 2023 20:20, Йоана Цонева
134
Знаел ли е Зеленски за взривяването на "Северен поток"?
Снимка: БГНЕС

Разузнаването и дипломатически служители в САЩ и Европа подозират, че проукраински саботьори може да са отговорни за експлозиите през септември, които сериозно повредиха тръбопроводите "Северен поток" - нападение, което може да подкопае подкрепата за Украйна сред западните нации, пише The Washington post.

Въпроси за украинската вина се появиха за първи път миналата година, когато следователите не откриха доказателства, които да обвържат пряко атаките с руското правителство. В рамките на дни след трите подводни експлозии на 26 септември официални лица във Вашингтон и европейските столици публично посочиха с пръст Кремъл.

С течение на седмици не се появиха доказателства в подкрепа на това твърдение. Но длъжностни лица в няколко страни твърдят, че Украйна може да е била мотивирана да атакува тръбопроводите, за да засили решимостта на Запада пред лицето на руската агресия, и подозренията им скоро се насочиха към Киев.

Все още няма криминалистични доказателства от мястото на взрива, които конкретно да свързват саботажа с която и да е държава. Разузнавателните агенции в Съединените щати и Европа не са прихванали комуникации на руски или украински служители, които да си приписват отговорността за атаката или да предполагат, че се опитват да прикрият участието на своите правителства.

Но наскоро повече информация, споделена с официални лица във Вашингтон и Европа, предполага, че проукраинска група, вероятно действаща без прякото знание на Киев, може да е извършила атаката.

Високопоставен западен служител по сигурността посочи, че правителствата, разследващи атентата, са открили доказателства, че проукраински физически или юридически лица са обсъждали възможността за извършване на атака срещу тръбопроводите "Северен поток" преди експлозията. Служителят се позова на "сигнали", че подобна операция е била обсъждана или обмисляна. Той подчерта, че тези комуникации са били открити едва след атаката, когато западните шпионски агенции са започнали да претърсват разузнавателни данни за възможни улики.

Информацията беше компенсирана от други разузнавателни данни, които предполагаха, че Русия е отговорна. Отделно разузнаване, например, показа, че руски военноморски кораби са били засечени на или близо до местата на атаката през седмиците, водещи до експлозиите.

Служителят смята, че е малко вероятно украинският президент Володимир Зеленски или членове на неговия вътрешен кръг да са одобрили подобна операция, отбелязвайки, че са внимавали да избегнат застрашаването на западната подкрепа, която е спасителна сламка за Киев.

Още по темата
Американските служби гледат предпазливо на последните разузнавателни данни, сочещи украински диверсанти за извършители. Те не намират тази версия за достатъчно убедителна.

Във Вашингтон и Европа има притеснение, че атака, свързана с Украйна, ще отслаби подкрепата на НАТО за Украйна, особено в Германия, където много граждани остават симпатизиращи на Русия и скептични относно въоръжаването на Киев. Атаките по тръбопроводите засилиха безпокойството относно уязвимостта на енергийния сектор в целия континент.

Това беше атака срещу критична инфраструктура за Европа, но има текущи разследвания и разследвания и не би било правилно да се спекулира кой стои зад това, докато разследванията и разследванията не приключат, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Взривяването на "Северен поток" провокира значителна и продължителна реакция на НАТО. Удвоихме военното си присъствие в Северно и Балтийско море. Също така увеличихме сътрудничеството между страните от НАТО за обмен на информация и за укрепване на готовността за по-добро спиране на по-нататъшни подобни атаки в бъдеще, добави той.

Подбуден от атаката, алиансът работи и по план за подобряване на подводната сигурност на годишната среща на върха това лято.

Мистерията за това кой е взривил тръбопроводите продължава, защото не е ясно кой е имал техническите възможности да осъществи операцията.

Някои служители продължават да твърдят, че само една държава би имала необходимия опит и инструменти за извършване на сложна подводна саботажна операция. Други обаче възразяват, че като се има предвид сравнително малката дълбочина на повредените тръбопроводи - приблизително 80 ярда на мястото на една експлозия - редица различни участници биха могли теоретично да стоят зад атаката, вероятно с използването на потопяеми дронове, водолази или надводни кораби. Списъкът на заподозрените не се ограничава само до държави, които притежават подводници с екипаж или опит в дълбоководните разрушаващи съоръжения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
25
 
! Отговори
позната картинка преди 1 година
"Взривяването на "Северен поток" провокира значителна и продължителна реакция на НАТО. Удвоихме военното си присъствие в Северно и Балтийско море". Аз помня и една епруветка, след която се запали войната в Ирак и от която съседните страни още страдат. Оказа се, че в тази епруветка не е имало повод за война, но си признаха след като разбиха мира в Близкия изток. Само дето нямам спомен кой направи тези простотии.
82
32
 
3
 
! Отговори
Слава Україні БРАТЯ преди 1 година
След стотици убити украински деца от кремълските "мирни" бомби, тръбата се явява напълно легитимна военна цел...
81
2
 
26
 
! Отговори
ля ля преди 1 година
за мен само се размиват нещата и се опитват да обвинят украиннци а виновниците са зад океана и колкото повече се говори за това нещо толкова повече се разкриват и как помагат за да се води война на нашия континент в близост до всички държави за да може да са замесени те и да харчат! а кредитчиииите от другата страна само да обвиняват и пръскат злоба! проклет и нещастен народ без история!!
80
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали е знаел а ? И какво като е знаел, приятелите му се измиха ръцете с него, въпреки , че е знаел :D
79
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значение има клоуна изобщо?
78
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са обединена група от германци и руснаци...те са най заинтересовани да няма пренос на газ...
77
10
 
6
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
До Сиймор Хърш - Извършили са го "Шестима души в една лодка, ако не се брои и кучето"Дори са намерили съмнителен прах върху масичката за хранене в каютата на яхтата.И тъй като не е кокаин, Зеленски автоматически се изключва от подозрение.А и няма логика САЩ да извършва терористичен акт и съсипва така икономиката на приятелска натовска държава!
76
2
 
21
 
! Отговори
Сиймор Хърш преди 1 година
"Знаел ли е Зеленски за взривяването на "Северен поток"?".... Какви глупави въпроси ми задавате само? Какво значение има, дали някакъв си Зеленски е знаел или не! Казал съм вече ясно и с подробности от надеждни източници, както винаги до сега, че проукранската група са САЩ и Норвегия! Какво още не ви е ясно? Източниците ще разкрия само ако ме призоват на закрито изслушване пред Сената! Но никой не смее да ме призове, а решиха да ви похвърлят партенки, за разсейване!
75
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички бъркате. Взирили са го украински ловци на рапани с трал за рапани. Или докато са отлепяли рапани от тръбата се е отворила дупка. Другвариант няма. Американците не са намесени.
74
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един от украинците си е изпуснал паспорта, докато е залагал взрива. После американците са го намерили до тръбата.
73
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха, само дето американските вестници изброяват хората, които са взривили тръбите поименно!
72
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доктора психиатър или сексолог е бил? Защо е нужно от сто кладенци вода да носят за да замажат една лъжа?
71
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е Зелениски да знае колко човека, колко трагедии, смърти му са на сметката. Другото е суета, поправимо. Гнусното е, че се дъвчат две тръби, макар и милиардни, но никой не говори, не жали човешкото страдание, човешкия живот, трагедиите на млади, стари, украинци, руснаци - хора. Всички подстрекатели, въоръжители във войната не са хора, това са уро'ди, зверове, мърш'ояди, убийци. Срам за човешкия род е важността на едни кирливи тръби, пред човешкия живот
70
1
 
25
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Абе вярно ли сте толкова пр*сти, че да ни убеждавате, че зеления наркоман знае или ръководи нещо? Това е обикновен актьор. От него нито зависи нещо, нито му се споделят подобни неща.
69
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почти не е знаел, само малко, но как са могли с една яхта и двама водолаза не ясно. Легендата мълчи за една неизвесна подводница от ново поколение.
68
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
два тона тротил не се пуска от 4 човека !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
67
2
 
24
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Не са американците и не са украинците. Не знам кой е, но не са американците или украинците. Такива тръби на дъното на морето може да унищожи всеки. Дори ме съмнява дали не е съседа от петия етаж. Той често говори срещу кремълския джудист и по едно време точно когато се случиха събитията в морето го нямаше в нашия блок.
66
1
 
47
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Хърш им го написа. ЦРУ бяха в ступор седмица две, докато съчинят тази небивалица съшито с бели конци. Сега целият "свободен свят" я тиражира без капка свян. Нивото пада все повече и повече.
65
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предполагам, че това е предварително планирана отвличаща маневра на ЦРУ в случай, че някой се добере до някакви данни за взривяването на газопровода от американците. Ще хвърлят вината върху украинците, защото по същество това е тероризъм и не бива да се свързва със САЩ.
64
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как си представяте някакъв си частен собственик на яхта да знае точното трасе на тръбопроводите? При това не на една от тръбите, а на всичките четири тръби. Да натовари яхтата си с взрив, да вземе със себе си висококвалифицирани дълбоководни водолази, защото дълбочината е голяма, да навлезе в чужди териториални води, без никой да го попита какво прави там. Това да стане по време на мащабно учение на кораби на НАТО и те да го оставят ей така да се разхожда с натъпкана с взрив яхта. Неправдоподобн