Украйна бележи малък напредък срещу руските сили, посочва Киев

Москва осъществява въздушни удари навсякъде из Украйна
Обновена: 25 юли 2023 16:11 | 25 юли 2023 16:11, Елка Василева
277
Украйна бележи малък напредък срещу руските сили, посочва Киев
Снимка: архив, БГНЕС

Украинската армия бележи малък напредък срещу руските сили в части от Южна Украйна, а на изток – южно от Бахмут, сочи военен доклад на Киев, цитиран от Ройтерс.

В контранастъплението си, започнато в началото на миналия месец, Киев се опитва да изтласка руските части обратно към Източна Украйна, да напредне на юг към брега и да прекъсне връзката по суша между Русия и окупирания от нея Кримски полуостров.

Още по темата
Настъплението е по-бавно, отколкото се очакваше от мнозина, но Украйна заяви, че се стреми да сведе до минимум жертвите, като нейните сили срещат укрепени руски отбранителни позиции, осеяни с мини.

Говорителят на генералния щаб на украинската армия Андрий Ковальов каза, че украинските войски са се придвижили напред в направлението на югоизточното село Старомайорске, близо до селища в Донецка област, които са били отвоювани от Украйна миналия месец.

Украинските въоръжени сили укрепват наново позициите, които са завзели, но руската съпротива е сериозна, добави Ковальов.

Той посочи, че на изток украинската армия е изтласкала руските части от позициите близо до село Андриевка, югозападно от опустошения град Бахмут, който Русия превзе през май.

Украинските въоръжени сили извършват настъпателни операции и на север, и на юг от Бахмут, гласи още информацията на Ковальов.

Подпомогнат с доставка на оръжие от съюзниците си от Запада, Киев си е възвърнал над 192 кв. км от територията на юг и 35 кв. км на изток от началото на контранастъплението си – това е казал днес висш военен представител, отбелязва Ройтрес.

17 месеца след широкомащабното си нашествие в Украйна Русия все още държи големи територии и не признава украинските придобивки по време на контраофанзивата, отбелязва агенцията.

Руските военни доклади представят различна картина на бойните действия в сравнение с тази на Киев, посочва Ройтерс. Москва осъществява въздушни удари навсякъде из Украйна.

Ройтерс прави уговорката, че не може да удостовери ситуацията на бойното поле чрез независим източник.
(БТА, Иво Тасев)
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
1
 
! Отговори
канибал преди 9 месеца
вчера зеления каза за умопомръчителен напредък, днес бил малък................май днес не е взел дозата
194
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какъв напредък? Руснаците превзеха 4 села вече за 1 седмица.. между купянск и лиман докато украинците от 2 месеца воюват за Клещеевка... А с великото им супер дупер контра-настъпление и западна техника в продължение на почти 2 месеца успяха да отбият 8 села от които в едното така и не стъпиха... И то всичко това се случи в първите дни..
193
3
 
6
 
! Отговори
Само наште преди 9 месеца
Според жълтата медия дневник,actualno,и о.л.и.г.о.ф.р.е.н.и.т.е,които четат и коментират там, укрите са вече близо до Москва с великата си конта ала бала.491
192
0
 
2
 
! Отговори
gosh преди 9 месеца
Не ми пращай съобщение - аз просто си те обичам. А че си онова от изхода е ясно на всеки
191
0
 
1
 
! Отговори
жан валжан преди 9 месеца
Това дето излиза от задния изход
190
0
 
1
 
! Отговори
жан валжан преди 9 месеца
***
189
0
 
1
 
! Отговори
жан валжан преди 9 месеца
Те много станаха ***
188
0
 
1
 
! Отговори
бойко борисоф преди 9 месеца
Що бе хора, искам да си публикувам физиологията. Жълто беше, каквито сте и вие
187
1
 
1
 
! Отговори
жорето преди 9 месеца
Цялото днес не струва и 5 ст.
186
1
 
1
 
! Отговори
gogo poeta преди 9 месеца
Елчето е най-добрата, ама да си прочете коментарите, и да види, че не струва
185
1
 
3
 
! Отговори
... преди 9 месеца
Напредък, ама на запад.
184
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
217, за тази простотия колко ти платиха? Виж американски генерали какво пишат за загубите! И защо бягат наемниците? Не било като в Ирак, ха ха ха!
183
3
 
6
 
! Отговори
преди 9 месеца
Ха ха ха, вярваш ли си ***, Елкееее?? Руснаците пердашат яко, а позициите на анализатори, политици и обикновените хора все повече се втвърдяват. Скоро ще престанат да жалят украинците.
182
3
 
22
 
! Отговори
Смех преди 9 месеца
друг път , укрите напредват отстъпвайки
181
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Срещу мъничкия напредък на украинците има голям напредък на руснаците по линията Сватово - Кременая. Обаче дезинформацията на медиите работи и такива неща не се дават...
180
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди два дена украинците унищожиха 50 бойни машини а загубиха 16 (3 към 1) и така е всеки ден. Живата сила не е коректно да се брои макар че украинците защитават земята си, а руснаците цар Путанин .
179
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бележи, ама дръжки! "Що заблуждавате хората?
178
2
 
13
 
! Отговори
До 201 преди 9 месеца
Та от 8 превзети села , украинците вече могат да се похвалят само със 7 хаха
177
1
 
14
 
! Отговори
До 201 преди 9 месеца
Това е едно от 8-те села в които украинците се хвалеха досега през НАТО , Байдън , ЕС ...сега ти ни казваш че били 3 къщи ?!!А другите 7 с по колко къщи са та руснаците като си върнат и тях да знаем отсега колко са невзрачни ?!!
176
2
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 9 месеца
Руските войски са превзели село Сергеевка на Лиманското направление. Това съобщи официалният представител на Министерството на отбраната на Руската Федерация, цитиран от ТАСС."В хода на успешни контраатаки частите на 15-та мотострелкова бригада под вещото командване на подполковник Буйлов освободиха селището Сергеевка, заяви Конашенков.Според него в района на Серебрянското горско стопанство руските военни са навлезли на 1,5 км в дълбочина в отбраната на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), а общото настъпление на Въоръжените сили на РФ към Купянск е до 4 км