Обучението на украински пилоти на F-16 вече е започнало

За него са необходими минимум шест месеца
20 авг 2023 09:17, Елка Василева
97
Обучението на украински пилоти на F-16 вече е започнало
Снимка: архив, БГНЕС

Планираната доставка на западни изтребители F-16 вероятно ще отнеме месеци, но според информация от Киев обучението на украинските пилоти вече е започнало, предаде ДПА.

Още по темата
"Обучението вече започна", заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников пред украинския "24-и канал".

Украинските инженери и техници също преминават обучение, се казва в репортажа. Министърът обаче не уточни къде се провежда обучението.

Дания и Нидерландия се съгласиха да доставят самолети F-16 на Украйна и да обучават украински пилоти. Тъй като обаче става въпрос за оръжейна система от САЩ, доставката изисква одобрението на Вашингтон.

В четвъртък правителството на САЩ заяви, че иска да даде възможност на Дания и Нидерландия да прехвърлят бързо F-16. Въпреки това вероятно ще минат няколко месеца, преди самолетите да бъдат действително доставени.

За предаване на самолетите може да се говори едва след като инструкторите потвърдят, че украинските пилоти и обслужващ персонал са получили необходимите умения, добави Резников, цитиран от УНИАН. Именно броят на обучените военнослужещи ще определи колко самолета ще получат украинските ВВС.

Резников отбеляза, че за обучението на пилотите са необходими минимум шест месеца и предупреди, че този срок може да се окаже и по-дълъг.

Командващият украинските ВВС генерал-лейтенант Николай Олешчук съобщи по телевизията, че е взел решение да заложи на младите пилоти. Според взетото от него решение на обучение във Великобритания са заминали пилоти от тазгодишния випуск, а в Швеция - дипломирани през 2016 г., с достатъчен боен опит.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гледайте да не ги направите топ пилоти за месец два.....
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Левопардите не струват. Ще видим и тези бракми. За бой по Нигер са супер оръжие. В истинска война ще ги тестваме. За какви тенекии сме дали милиарди.
50
0
 
7
 
! Отговори
bl преди 8 месеца
В момента всички съществуващи изтребители превъзхождат ф16. Рекламират го само за продажби.Не ми е ясно как ще се оправдават когато свалят тези таралясници. Сигурно ще напишат че един ф16 е свалил 9 Су35 с ракети, 12 МиГ29 с бордовото оръдие и след това когато е останал без боеприпаси е догонил бягащ МиГ31 и се е забил в него с таран. Пилотът, разбира се, ще е оцелял след падане на руска територия и собственоръчно ще е унищожил 5 танка Т90 преди да се завърне в Киев като герой.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русия наскоро се сдоби с най-новите ракети въздух-въздух,които ще бъдат инсталирани на 4+ и пето поколение изтербители.Су-27/34/35 и Су -57.Като добавиш и съвременото ПвО тези ефки ще са като брадлитата
48
0
 
4
 
! Отговори
Летец преди 8 месеца
И нека сега да ги тестват и на бойното небе и да ги видим в сравнение с руските изтребители.
47
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Западът е обещал да даде на Украйна 10 изтребителя F-16, а Русия има 1000. Като се има в предвид, че Русия е технологично изостанала и не разполага с високи технологии, и за децата става ясно, че един западен изтребитeл се равнява на 100 руски, и това е напълно достатъчно руските изтребители да бъдат унищожени. Западните изтребители пристигат, украинската армия напролет като изсъхне почвата минава в контранастъпление и до дни, дори до часове ще влезе в Москва. Само трябва да сапортваме Украйна с пари и оръжия дотогава, каквото и да ни струва това, няма начин Украйна да не победи, няма начин.
46
0
 
4
 
! Отговори
2-3 години преди 8 месеца
2-3 години са нужни за обучение на военен пилот колкото да може само да излети. Да води въздушен бой и поразяване на военни цели и дума не може да става.
45
0
 
2
 
! Отговори
хи хи хи преди 8 месеца
6 месеца обучение
44
2
 
4
 
! Отговори
Кравар мучи на луна преди 8 месеца
до 23 когато Ф-ките и Грипените дойдат, ще ти кацат у задният двор.
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В България не се казва, но самолетите, за които става дума, имат един много сериозен недостатък: командват се от едно място. Което значи: като се порази командният пункт, отива по дя...те всичко. Освен другите технически несъвършенства: много дълга писта на излитане и кацане, слаба маневреност във въздуха и т. н. Лошо ще е да се стига до употреба на Ф-16, в момента строят нова писта в Унгария, искат да я въвлекат в конфликта, в Украйна няма писта, ако започнат да я стоят, ще се забележи и край.
42
3
 
5
 
! Отговори
Ехаа преди 8 месеца
До 51 Анонимен виждал ли си сериите на Москвич 3,4, 5 и 6 бре кравар вмирисан..Отвори тубата
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
руски ракети за украински пилоти и горящи ламарини на ф 16 :)))
40
4
 
4
 
! Отговори
Альоо преди 8 месеца
"рушoфилски глупости надрънкани от страх и усещане за неизбежен разгром на Русия." Тая мантра е повтаряте от 2014 година! Скоро ще станат десет години повтаряне на глЮпостТи от GейЮръп дружинката, а Русия си я има! Излагате се...
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
При никакви положения Дания и Холандия не могат да доставят достатъчно Ф-16 на Украйна, за да е в състояние да се противопостави на руските ВВС. Цялото упражнение е излишно. И за Леопардите обясняваха как щели да променят хода на войната след което новините за тях просто изчезнаха.
38
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Русофилството се чуди как да се самоуспокои. Самолетите са много стари, пистите не стават и т.н. рушoфилски глупости надрънкани от страх и усещане за неизбежен разгром на Русия.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вдигнеш ли се на 30 метра над земята, си видим. Нямат шанс з аоцеляваме.
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
... и ще продължи до края на 2025 г. Ще има ли Укропия или ще има окрайна на РФ?
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кинжал са по-бързи от ф16 и ще ги пукат. 100 милиона $ отиват на вятъра.
34
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Войната тепърва започва. Целта е да докарат Русия до просешка тояга и ще го направят. Затова дават по малко оръжие на Украйна.То хем е достатъчно за да се борят с окупатора, хем не е достатъчно за бърза победа. Само незнам руснаците толкова ли са ***, че повярваха че могат да спечелят война на изтощение срещу запада.
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Става за исторически възстановкки