Възможни са избори в Украйна във военно време, смята Зеленски

Западът обаче трябвало помогне финансово
28 авг 2023 09:10, Елка Василева
63
Възможни са избори в Украйна във военно време, смята Зеленски
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е възможно да се произведат избори във време на война, ако партньорите си поделят разходите, законодателите одобрят и всички отидат до урните, предаде Ройтерс.

Още по темата
Избори не могат да бъдат насрочени по силата на сегашното военно положение, което е удължавано на всеки 90 дни и настоящото изтича на 15 ноември. Според нормалния електорален график трябваше през октомври да има парламентарни избори, а през март 2024 г. - президентски.

Представители на Конгреса на САЩ посетиха Киев на 23 август. Сред тях бе сенаторът Линдзи Греаъм, който изрази възхищение от борбата на Украйна срещу руския президент Владимир Путин, но каза, че страната трябва да покаже, че е различна от Русия, като произведе избори във военно време.

Зеленски каза, че е обсъдил темата с Греъм, включително въпроса с финансирането и нуждата от промяна на закона. По думите му са необходими 5 милиарда гривни (135 милиона долара) за избори в мирно време. "Не знам колко ще са необходими във военно време. Така че му казах, че ако САЩ и Европа предоставят финансова подкрепа...", заяви Зеленски.

Зеленски допълни, че няма да вземе от предвидените за оръжия пари, за да ги даде за избори. По думите му трябва да бъдат изпратени наблюдатели в окопите на фронта, за да бъдат легитимни изборите и че трябва да бъде осигурен достъп за гласуване на милионите украинци, живеещи в чужбина.
(БТА, Любомир Мартинов)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Клоуна тотално е изтрещял...започвам да разбирам китайската политическа система,където трябва дълги години да си избиран като управител на провинция за да можеш да продължиш нагоре.Клоуни в Украйна,мутри,кирчовци и кокорчовци в булгари стан,гинеколожки в Европа...
34
26
 
21
 
! Отговори
A1 преди 8 месеца
Тоя защо се разхожда из Европа облечен във военни дрехи,след като никога не е бил на фронта?Изглежда толкова нелепо.
33
27
 
12
 
! Отговори
Зе преди 8 месеца
Селските Тарикатлъци ще минават до време. Зеленский се набута между шамарите, като поиска Западът да инвестира във Войната. И Западът ще си поиска печалбата, това е сигурно. И ще я получи, по един или друг начин.
32
25
 
10
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
Иска да се измъкне мишката. Започна да осъзнава, че запада използва народа му за пушечно месо и финансови изгоди.
31
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако Зелкенски наистина е хитър, ще инсценира смъртта си някъде по фронта и ще се изнесе на някой южен остров с откраднатите милярди. Така хем ще си живее в богато, хем ще е герой, загинал за Украна. Дори паметник ще му издигнат в Киев.
30
4
 
18
 
! Отговори
Този... преди 8 месеца
...ако е умен, ще сдаде властта и ще се изнася накъдето му видят очите. САЩ колкото и да са прости, все някога ще спрат да изливат пачките напечатани долари в канала! И тогава виза и за колесника на спартана няма да му извадят!
29
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Май наистина е верен слуха, че САЩ плануват смяната на Зеленски като президент на Украйна. Милярди долари порънаха незнайно къде в Украйна, а в същото време резултат във войната срещу Русия няма.. Само наливат в бездъната каца.
28
1
 
9
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 8 месеца
Положението в България е следното: Пеефски клати всички "демократи от ПП и ДБ" на бавни обороти, докато бойко ги пердаши с 300 образно казано!
27
3
 
10
 
! Отговори
Нищо ново преди 8 месеца
"Дайте долари за да ме изберат пак" - това им казва Зеленски. Ами да отпечатат и да му дадат. А ние подаряваме сто бронетранспортьора, но пари за лекарства няма. Като в поговорката "Луд свири, луд играе, който гледа, акъл няма".
26
2
 
12
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 8 месеца
НЕ НИ ОТКЛОНЯВАЙТЕ ВНИМАНИЕТО: ВАЖНОТО Е ЧЕ Бойко вече е добър! Нито кирчо, нито кокорчо нито нещастните им поддръжници говорят за "модела ГЕРП", за "Мафията", за "кражбите на Борисов", за "чувалите с пари", "за кюлчетата", "за пачките" - всички тихо мълчат, протакат имунитета на Бойко и перат ли перат със сапуна ризите на Борисов, Пеефски, Доган и другите от групата. А Христо Иванов забрави как се кара лодка на Росенец, щото вече ходи там на отчет с кола на НСО - смех и срам за всички "демократ
25
2
 
11
 
! Отговори
Хе хе преди 8 месеца
Така ще каже, Селският Тарикат, разбира се. А Неговата Партия Слуга на Народа има пълно парламентарно Мнозинство. И Да, ТЕ Му гласуват на всеки 90 дни удължаването на Извънредното Положение. Нито Слугите, нито Зеленский имат намерение да Сдават Властта. Извършиха Колосални Грабежи в това мътно време. Но и Тяхното време ще дойде. И на Зеленский ще Му се стъжни.
24
3
 
8
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 8 месеца
западът вече му се повръща от клоунските ти бъркотии, предателю мой!
23
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 8 месеца
абсолютен наглец!
22
3
 
15
 
! Отговори
Зеленски отече преди 8 месеца
Киевският наркоман отече в канала. Миналата седмица Линдзи Греъм специално отиде от САЩ в Киев да му набие канчето и да му заповяда да проведе избори догодина. Господарите от Големия презокеански Обор са недоволни от киевските наркомани и догодина ще ги сменят с по-удобно слуги.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До уркопитека долу, ми ти като четеш уркопитешките медий и постове, като твоя и ако си руснак, за Зеленски ли ще гласуваш?!?
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
то е ясно,че дрогирания *** пак е протегнал ръката за пари,които да откраднат със шайката бандеровци около него
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Клоуна-убиец започва да става много нагъл.Айде вземай вазелина и отивай да целуваш ръка на Путин наркоман.Па дано те пощади,макар че след това собствените ти хора ще те убият с камъни
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Който не гласува за Зеленски, от изборната секция заминава директно за фронта. Украински демократични избори.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То на фронта под дулото на автомати изборите ще са много честни.......
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Че си изгори къщата,да изгори на Вуте плевнята.И тоз същото умно същество,хвърля върху земята е Украйна касетъчни бомби и с обеднен уран .