Масирана руска атака срещу украинската енергийна инфраструктура

Нападенията са били в Киевска, Харковска, Запорожска и Лвовска област
11 апр 2024 10:30, Елка Василева
63
Масирана руска атака срещу украинската енергийна инфраструктура
Снимка: архив, БГНЕС

Русия извърши "масирана атака" срещу Украйна през нощта, насочена срещу обекти на енергийната инфраструктура в цялата страна, съобщиха тази сутрин украинските власти, цитирани от Франс прес.

"Врагът отново атакува енергийната ни инфраструктура", заяви в Телеграм украинският министър на енергетиката  Херман Халушченко. Атаките са насочени към "производствени съоръжения и електропреносни системи" в Киевска, Харковска, Запорожска и Лвовска област, добави той.

Още по темата
Нападнати са два ТЕЦ-а, принадлежащи на украинския енергиен доставчик ДТЕК, съобщи компанията в Телеграм днес, без да уточнява местоположението им.

За да осъществи "масираната си атака" срещу Украйна, Москва е използвала крилати ракети и ирански дронове "Шахед", се посочва в ежедневния доклад на украинския Генерален щаб, публикуван във фейсбук. Според армията Украйна е успяла да унищожи 37 от 40-те безпилотни самолета, изстреляни срещу нея.

В град Харков и околностите му Москва е нанесла "най-малко 10 удара по жизненоважна инфраструктура", заяви Олег Синегубов в Телеграм, без да споменава за жертви.

200 000 души обаче са останали без ток в Харковска област вследствие на руските атаки, съобщи Олексий Кулеба, заместник-началник на канцеларията на украинския президент, цитиран от Ройтерс.

Според кмета на Харков Игор Терехов и регионалната полиция руската армия е използвала ракети, за да нанесе удар по втория по население град в Украйна. "Съдейки по това, към което се стреми руският агресор, в Харков са възможни проблеми с енергийните доставки. Метрото ще бъде затворено през следващите няколко часа, така че планирайте съответно пътуването си", написа кметът сутринта в социалните мрежи.

Областният управител добави, че се предприемат действия за справяне с прекъсването на електрозахранването.

Киевска област е била подложена на "масирана атака" с дронове и ракети, съобщи ръководителят на местната военна администрация Руслан Кравченко. Нападнат е "обект от критичната инфраструктура", добави той, без да предостави повече подробности.

В южната област Запорожие губернаторът Иван Федоров съобщи за "масирана атака" с използване на ракети, която е причинила щети на енергийна инфраструктура.

Силите за отбрана на Южна Украйна съобщиха Телеграм, че на територията на енергийна инфраструктура в Одеска област е избухнал пожар, причинен от паднали отломки от дрон.

Малко преди 08:00 ч. местно време (05:00 ч. по Гринуич) на територията на Украйна беше отменена въздушната тревога.

От няколко седмици Русия бомбардира енергийната инфраструктура на Украйна, особено в района на Харков, което доведе до прекъсвания на електрозахранването, припомня АФП. Вчера при нощни нападения в Харковска и Одеска област бяха убити 7 души и засегнати два енергийни обекта, което доведе до прекъсване на електрозахранването в двата района. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много перални ...
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А през това време Зелски е на турне в Балтийските страни. А после, след като подпише с всички от Европа, да му плащат възстановяването, къде ще се скрие от СВОИТЕ?! В Англия ли?! Никой от Русия не го търси да го убива, но неговите не са руснаци, а фашисти, и там няма лабово. Изби си народа, разруши си всичко, заради него богатата Европа е на прага на оцеляване, без върхушката. Такова зло се ражда веднъж на 100 години.
52
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ги бави. Хвърля каквото има, но то за толкова стига...
51
5
 
16
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
ПУТИН , ЗАЩО ГИ БАВИШ ???
50
2
 
11
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Влакът идва!
49
2
 
20
 
! Отговори
CNN преди 1 месец
Ислямска държава е поела отговорност за всички ракетни атаки срещу Украйна през последните две седмици. Скоро ще има официално потвърждение от Лондон и Вашингтон.
48
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не трябваше да ръчкате руската мечка... Искахте да превърнете Велика Русия в Ирак,Либия,Сирия,само че руснаците са друга бира.
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В ответ на поьlтки киевского режима нанести ущерб объектам нефтегазовой отрасли и eнергетики России сегодня ночью силами ВС РФ нанесен массированьlй удар ьlсокоточным оружием большой дальности воздушного и морского базирования, а также беспилотньlми летательlми аппаратами по объектам ТEК Украиньl Минобороньl России
46
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е и? И САЩ навремето бомбардираха югославските електроцентрали и то с графитни бомби. След такава бомбардировка ставаха само за скраб. А САЩ, доколкото знам, имат претенции да са пример за целия свят.
45
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На УкроФашисткият режим в Киев.Трябвс по 24 часа в денонощието,да му се напомня че е във война с РФ!Вече са и със незаконен президент Хохлите! Така че ще е още по тегаво!!
44
2
 
23
 
! Отговори
келеш преди 1 месец
.....а в този киевският тец там някакъв байдън нямаше ли дялово участие..., не че други негови дружки не държат Марицитв и точат юро еко субсидии...ама питм оти съм ***
43
2
 
11
 
! Отговори
alabala преди 1 месец
предлагам да дарим на укрЛайна приватизираният завод и впоследствие унищожен / разграбен за перални ПЕРЛА-05 като гледам руснацитте с чиповете какво правят представям си нашето производство от цели перални какъв съкрушителен удар би им нанесъл....Другите държави от НАТО там Делонги, Миеле, Аристон, Кенууд да вземат челен опит и да си операт политиците.....
42
21
 
2
 
! Отговори
Щерев преди 1 месец
и после реват за опърлени руски *** по концертите в Москва..ха.ха ха ха ами на всяко действие има противодействие..
41
13
 
2
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До Украйна=терористи 33 .Мда, днес не си си пил хапчетата.
40
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добри новини!
39
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И един от киевските тецове е заминал на кино, но тук се мълчи.
38
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Румънците явно не научиха урока от втората световна.Мирише на пушено румънско
37
6
 
31
 
! Отговори
Пиян залян преди 1 месец
Смърт и глад за уркопитеците !
36
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Израел до сега изби 38000 цивилни.Путин пазеше като с памук цивилните,но играта се променя.Щом искате истинска война ще си я получите.ФАБ 3000 вече е на конвейера и от другия месец ще има хиляди ями по 40 метра в диаметър и по 100 фашиста на един път
35
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
7 убити при масирана комбинирана атака??? Да вземат пример от хoxлите - само на 30.12.2023 година в Белгород хоxлите убиха 28 цивилни по обед, с неточно РСЗО. Нито един поразен военен обект, просто два пакета реактивни снаряди от чешка РСЗО Vampir по градския площад.