Сутиен-противогаз и разни други тъпотии

Връчиха Анти-Нобелови награди на автори на нелепи научни открития
2 окт 2009 15:16,
29
Сутиен-противогаз и разни други тъпотии
Снимка: БГНЕС

На 1 октомври в Харвардския университет се състоя 19-ата церемония по връчването на Анти-Нобеловите награди (The Ig Nobel Prize) за изобретения, които „първоначално предизвикват смях, а после навеждат на някои мисли“.

Лауреатите на „престижните отличия“ са автори на съмнителни и нелепи научни открития, съобщава Ройтерс.

Премията в областта на здравеопазването отнесоха група учени от Илинойс под ръководството на Елена Боднар, разработили женски сутиен, който при нужда се трансформира в противогаз.

Ценността на изобретението се състои в това, че един аксесоар от дамското бельо може да се използва за два противогаза – един за притежателката на сутиена, а другият – предназначен за човек по нейна преценка.

Ирландската полиция пък безапелационно отнесе наградата за литература за това, че е издала над 50 акта за превишена скорост на шофьор на име Prawo Jazdy (Право Язди).

Забележителен е фактът, че името му в превод от полски език означава „шофьорска книжка“.

Патоанатомът Стефан Болигър от Университета в Берн, Швейцария, е награден с Анти-Нобеловата премия за мир за изследване, доказващо, че празната бирена бутилка е по-ефективна от пълната при пиянски свади.

Както твърди Болигър, пълната с бира бутилка се разбива бързо, докато празната е доста по-здрава и има голяма поразяваща сила.

За особени постижения в областта на математиката Анти-Нобелова премия получил председателят на Централната банка на Зимбабве Гидеон Гоно.

Почетната награда му била връчена за въвеждане в обращение на банкноти от 1 зимбабвийски цент до 100 трилиона местни долара, с което предоставил на зимбабвийците уникалната възможност регулярно да се упражняват в смятане.

Сред лауреатите на премията попаднал и Доналд Ънгар от Калифорния, успял да докаже, че артритът не нанася поражения на ставите на пръстите. За да потвърди своята хипотеза, в продължение на 60 години той движил пръстите на лявата си ръка и държал в покой дясната.

Освен това със съответни номинации били удостоени фермери, установили, че кравата дава повече мляко, когато си има собствено име.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
MAXINE34Carson преди 14 години
I took 1 st <a href="lowest-rate-loans/topics/business-loans">business loans</a> when I was 25 and it aided me a lot. Nevertheless, I require the *** loan once again.
28
0
 
0
 
! Отговори
28 преди 14 години
до jigsawправ си за обращение и обръщение, но пък бъркаш "и" и "й". Хора учете български и пишете грамотно!!!
27
0
 
0
 
! Отговори
Марту преди 14 години
Номер 20 и 25 са си напълно грамотни,за разлика от 24.Така,че наистина съществуват две различни думи: обръщение и обращение
26
0
 
0
 
! Отговори
faian преди 14 години
АЗ пък си вървя напред нито се обрЪщам назад,нито пък се обрАщам на страни
25
0
 
0
 
! Отговори
jigsaw преди 14 години
Номер 20 е абсолютно прав.Отворете учебниците останалите и стига сте говорили глупости.Разбира се, че има "обрАщение" което идва от "обрАт" и думата има различен смисъл от "обрЪщение" и се използва в различни случай.Двете думи са правилни и съществуват в българския език, но често се прилагат грешно."Банката пуска в обрАщение монета...."."Премиера Борисов направи обрЪщение към медийте...".
24
0
 
0
 
! Отговори
кокиче преди 14 години
Номер 20 е тотално неграмотен, не си губете времето с него.Обаче ми се струва, че света трябва повече да работи и по-малко да се занимава с глупости. Има много неща за оправяне и подобряване на тази планета, а те седнали не само да си губят времето с идиотизми, но и да занимават другите с това.
23
0
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 14 години
Извинявам се, но май ти не си отварял скоро речниците...:)))
22
0
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 14 години
Интересна полемика се е провела тук, искрено се кефех, докато четях мненията!!!:))) Дано и занапред попадам на подобни дискусии, защото ми писна под всяка статия да виждам само гадости, основаващи се на етническа и религиозна непоносимост. Според мен няма в родния ни език дума "обращение", тъй като не се сещам да има глагол "обращам", но пък има "обръщам", така че е правилно да се каже "обръщение"...:) Може и да греша, но дотолкова се простират граматическите ми познания по тази тема.:)
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе, какви глупости говорите! Няма два вида "обръщение". Думата е една и се пише с "Ъ".
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Много им се радвам на "специалистите" по български език, които винаги решават да се изкажат компетентно. Разбира се, че обрЪщение е, когато се обръщаш към някого по даден въпрос или в определена посока (на север например), а обрАщението е форма на размяна, на движение. Парично обрАщение, кръвообрАщение... Ама отворете някой речник, не се излагайте така.
19
0
 
0
 
! Отговори
тъп дъб преди 14 години
както личи от коментара ти, ти няма на къде повече да затъпяваш. "Тихо било сайт да внася, представям си ако изнася к'во става. И явно трупове не си виждал
18
0
 
0
 
! Отговори
69 преди 14 години
Валутата също се обрЪща, демек, влиза в употреба, работи се с нея, това ми е последното изказване по въпроса, просто трябва да се научиш на правопис или се допитай до човек, който със сигурност знае български писмено и говоримо, точка.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
обрЪщение на президента обрАщение на валута
16
0
 
0
 
! Отговори
до сайт преди 14 години
Тихо е сайт да внасят малко по хубави и интересни новини. Като видях снимката се едно някъв труп гледам и тая новина може само да се затъпее.
15
0
 
0
 
! Отговори
69 преди 14 години
Съжалявам, че така сте го изтълкували, новината си е супер и много се смях, искрено, просто пак не сте прави, парите също влизат в обрЪщение, няма дума в българския език, която да се пише обрАщение, проверете си знанията още веднъж, със здраве!
14
0
 
0
 
! Отговори
пак до 69 преди 14 години
обрЪщение и обрАщение са две различни думи, пр. парите влизат в обрАщение, а ти се обрЪщаш към редакцията на днес.бг и говориш глупости :D
13
0
 
0
 
! Отговори
Сайт преди 14 години
Ми като не харесвате Днесбг, защото продължавате да влизате бе?Аман от претенции!Новината е интересна и забавна!Какво искате, само за убийства и корупция ли да пишат?Като не ви изнася, не четете!
12
0
 
0
 
! Отговори
69 преди 14 години
Я сега ти провери в речника и после пак ми кажи как точно се пише, или просто си смени речника - казаваш "обращам" или "обръщам"? Ха се в 5 клас да се учиш на правопис...
11
0
 
0
 
! Отговори
+++ преди 14 години
69, Хайде сега пак провери речника и не се изказвай неподготвен :) Излагаш се...
10
0
 
0
 
! Отговори
69 преди 14 години
Алоо, редакторите, кога ще се научите да пишете на български?! Пише се "обръщение", а не "обращение", в руския език се пише така, а не вярвам и половината от вас да са учили руски...