Американски експерт: Границите на Балканите още се чертаят

Шлезинджър: И албанците в Скопие може да поискат да се отцепят
19 авг 2010 20:16, Елка Василева
469
Американски експерт: Границите на Балканите още се чертаят
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Все още има опасност от стремеж към създаване на Велика Албания. САЩ и ЕС положиха големи усилия да предотвратят създаването на Велика Сърбия, не смятам, че сега ще подкрепят подобен стремеж на албанците, защото това още повече би дестабилизирало региона".

Това казва шефът на изследователската програма за Източна Европа в Международния център “Удроу Уилсън” във Вашингтон Мартин Шлезинджър.

След като Международният съд на ООН в Хага се произнесе за Косово, според него сега е възможна вълна от искания за отцепване.

Още по темата

В интервю за сръбския вестник "Вечерне новости" в отговор на въпрос дали все още не е приключило прекрояването на границите на Балканите, той казва:

"Може да започне веднага (такава вълна) и то с искане на албанците в Македония, но бих могъл да посоча още 20 страни, които са застрашени от този проблем", казва експертът.

Попитан какво сега пречи и Република Сръбска да обяви независимост и да се отдели от Босна и Херцеговина, Шлезинджър казва, че по същество никой не пречи на гражданите на Република Сръбска да гласуват за това на референдум.

"Вероятно голяма част от международната общност би признала Република Сръбска като независима държава. Косово е опасен прецедент и е жалко, че Международният съд на ООН само допринесе за комплицирането на въпроса. Очевидно повече се цени нарушаването, а не спазването на международното право. По-специално така се държат великите сили, включително и САЩ", смята експертът.

На въпрос дали е възможно Войводина и Санджак да се превърнат в следващия отворен въпрос, Шлезинджър казва, че "няма причини за страх от нестабилност във Войводина, защото няма кой да я предизвика. Въпросът за Санджак е малко по-сложен, тъй като след разделянето на Сърбия и Черна гора той остана разделен между двете държави. Там има елементи, които могат да поискат отделяне, но никога няма да получат подкрепата на Запада за това", смята експертът.

"И Америка, и ЕС съзнават, че приемането на Сърбия и на останалите балкански страни в ЕС е единственият път за дългосрочната стабилност в региона и в Европа. Очаквам Сърбия да влезе в ЕС след 3-4 години", заключава Мартин Шлезинджър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


469
Още по темата: косово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
410
8
 
6
 
! Отговори
Dean преди 13 години
*** националисти за виновни за всички трагедии на Балканите. Хубаво е че добрите американци им пуснаха малко бомби та да мирясат.
409
3
 
7
 
! Отговори
haha преди 13 години
Е как защо? Защото могат. И ние, ако можехме да се месим в нечия история или да бомбаРдираме, щяхме да го направим.
408
5
 
11
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Мани ги тия *** от САЩ!- Защо не се обаждаха за геноцида над Българите в област Македония?- Защо бомбандираха София заедно с англичаните през 1944, без ние да сме им пуснали нито една бомба?- Защо постоянно се месят в шаната история и нашите вътрешни работи?
407
4
 
10
 
! Отговори
Волов преди 13 години
Аз мисля, че скоро границите на САЩ ще започнат да се чертаят на ново.
406
5
 
20
 
! Отговори
Антикомунист преди 13 години
Всички ***, които тук в тази тема защитават САЩ не разбират, че пишат против България.
405
2
 
25
 
! Отговори
човек преди 13 години
както винаги късогледите американци сеят ватър . проблема е че бурята ще я жънем ние и евентуално европа .
404
0
 
9
 
! Отговори
Р преди 13 години
Още след отцепването на Косово и подкрепата на големите политики в света беше ясно, че това ще се случи и западните покрайнини ще помислят за тазъ стъпка! Има прецедент има и последобатели! Да му мислят македонците, които завладени от гордост се самозабравиха. Ще има само един охрид, едно охридско езеро и Скопие може би! Тенденцията е за създаване на една бедна град-държава!
403
3
 
2
 
! Отговори
с. преди 13 години
Човека има предвид,че не е фен на Бай Тошо!И се обръща към носталгиците с Бай ви Тошо защото много им липсва за разлика от други по-нормални индивиди!Капиш!?
402
3
 
8
 
! Отговори
с. преди 13 години
Бил съм много време в САЩ.Така се случи,че ми потръгнаха нещата и се оправих!Навремето се опитах да развия бизнес в България,но преживях такива невероятни перипетии,че не е истина направо!Затова и се изнесох!След доста бачкане сега е време да се поживее малко!На тоя етап съм в България!Ако ми писне паспорта с орелчето ми е в джоба!Нали се сещаш!?
401
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 417- забрави да посочиш още 2 имена от истор.факт "Великото преразпределение на света" -Хитлер си пожела едни територии..,както и да е-почети..А защо пишеш "и при бай ви Тошо.." -ако си българин ,а не турчин или ***,значи би трябвало да е"при бай ни Тошо..."? ха,ха,ха
400
3
 
9
 
! Отговори
Фелдшер преди 13 години
Не се безпокойте! След като чичо Сам постигна целта си - язва в сърцето на Европа/която винаги може да бъде възбудена ако Европа не слушка/, няма да допусне повече ексцесии! Винаги основна черта в политиката на големите държави /без значение кои са/ е съществуването на контролиран хаос. Най-сладко е да си арбитър в спорове!
399
3
 
21
 
! Отговори
с. преди 13 години
Разберете,че не са ни приятели нито руснаците,нито американците!Ние българите трябва да сме си приятели!Какви са тия бълнуваници на някакви *** за супермодерни руски бази!?Тия са за лоботомия направо!Като са ни такива приятели руснаците защо така ни извиват ръцете с газта!???Знаем ли какво е подписвал Румен Овчаров с тях!??Мръзнахме като кучета ако си спомняте!Половината българи са крепостни на Топлофикация!Вземете се осъзнайте бе!
398
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Все си мислех,че тази държава има шанс да се оправи,но прочетените коментари тук ме хвърлиха в потрес.Чуждопоклонници сте! Завихрил се спор кой по-по-най Русия ли,САЩ ли, надцакване 20страници.Алооо има ли българи тук? България никой не я мисли и винаги е била изигравана от "великите".Има ли хора,които все още не са на ясно,че ако не си помогнем сами и Господ няма да ни помогне.До кога ще поставяме чуждото на пиедестал!...И политиците ни същите,явно интересите на България не са приоритет
397
3
 
8
 
! Отговори
Данчо преди 13 години
ЧЕТИ РЕАЛНАТА ИСТОРИЯ,не казионната!Чърчил ни подххвърля на Сталин като отмъщение за Дойран!В окупацията на Индия губят 8000 войници!При Дойран,десет пъти повече!За тази битка в Лондон пред г-л Вазов са сведени за пръв път Английски бойни знамена!Отблъснати от зенитната артилерия при Плоещ,братята американци ни "поръсват" качественно,защото не могат да кацнат с джепането на летището в Италия!Много голяма разлика в информацията имаме!Победителете не ги съдят!Така се измъкват от отговорност!
396
1
 
2
 
! Отговори
българин преди 13 години
Това, ако изобщо го предлагаш сериозно, а не на майтап, вече е мислено и предлагано от червените в СССР и България - още гадината Димитър Благоев, на времето, после Сталин и Гошето Димитров (Тарабата, ь не Гемето), та в различни форми и при бай ви Тошо и пр. Ама, нещо, не става.
395
6
 
5
 
! Отговори
българин преди 13 години
Нещата, които казва "с." по-долу - за злосторството на СССР/Русия и олигофренското "русофилство" на кръвожадните, ненаситни, нагли и мързеливи български червени ***, СА ВЕРНИ 100%. Верни са, червени гадове. Все Америка ви пречи и все там бягате да се заселвате!
394
3
 
4
 
! Отговори
българин преди 13 години
А знаеш ли, защо американците и англичаните са бомбардирали София? Защото: 1) правителството на Филов (културен човек, но прекален германофил) им обявява война, без никаква нужда; 2) наши изтребители причакват връщащите се с почти свършило гориво от бомбардировки на нефтените полета около Плоещ (Румъния) англо-американски самолети и свалят някои от тях.Не оправдавам бомбордировките - те са и неморални и грешка, но и ние никак не сме си помогнали.
393
3
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 13 години
Ами да се създаде една обща Балкания след това ще завладеем първо останалата част на Европа после Америка и Русия.
392
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
само така ! Браво! Но ти май не си нито млад нито перспективен и затова си все още тук .... Така ли да ти разбирам изказването ?Не е ли по интересно да си седнем на дупетата да си запретнем ръкавчетата и да си оправим държавицата вместо да бягаме от отговорност и постоянно да квичим ? А по темата - благодарене на кой грраниците на Балканите все още се чертаят ? САЩ, USA или США ?
391
2
 
11
 
! Отговори
с. преди 13 години
Ако ще всичките минуси на планетата да слагате все тая!България е най-бедната страна в ЕС!Средната работна заплата е най-ниската не само в ЕС,но и на Балканите!Това е факт!Проблемът е в малоумното население!Носталгия по Бай Тошо,руската телевизия,евтинкото сиренце и жигулката пред блока покрита с платнище!То затова младите и перспективни хора още от гимназията си бият шута с 300 и никога не се връщат!Щото не им се живее в социализЪм!Да бачкат за парното!*** сте!