Американски експерт: Границите на Балканите още се чертаят

Шлезинджър: И албанците в Скопие може да поискат да се отцепят
19 авг 2010 20:16, Елка Василева
469
Американски експерт: Границите на Балканите още се чертаят
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Все още има опасност от стремеж към създаване на Велика Албания. САЩ и ЕС положиха големи усилия да предотвратят създаването на Велика Сърбия, не смятам, че сега ще подкрепят подобен стремеж на албанците, защото това още повече би дестабилизирало региона".

Това казва шефът на изследователската програма за Източна Европа в Международния център “Удроу Уилсън” във Вашингтон Мартин Шлезинджър.

След като Международният съд на ООН в Хага се произнесе за Косово, според него сега е възможна вълна от искания за отцепване.

Още по темата

В интервю за сръбския вестник "Вечерне новости" в отговор на въпрос дали все още не е приключило прекрояването на границите на Балканите, той казва:

"Може да започне веднага (такава вълна) и то с искане на албанците в Македония, но бих могъл да посоча още 20 страни, които са застрашени от този проблем", казва експертът.

Попитан какво сега пречи и Република Сръбска да обяви независимост и да се отдели от Босна и Херцеговина, Шлезинджър казва, че по същество никой не пречи на гражданите на Република Сръбска да гласуват за това на референдум.

"Вероятно голяма част от международната общност би признала Република Сръбска като независима държава. Косово е опасен прецедент и е жалко, че Международният съд на ООН само допринесе за комплицирането на въпроса. Очевидно повече се цени нарушаването, а не спазването на международното право. По-специално така се държат великите сили, включително и САЩ", смята експертът.

На въпрос дали е възможно Войводина и Санджак да се превърнат в следващия отворен въпрос, Шлезинджър казва, че "няма причини за страх от нестабилност във Войводина, защото няма кой да я предизвика. Въпросът за Санджак е малко по-сложен, тъй като след разделянето на Сърбия и Черна гора той остана разделен между двете държави. Там има елементи, които могат да поискат отделяне, но никога няма да получат подкрепата на Запада за това", смята експертът.

"И Америка, и ЕС съзнават, че приемането на Сърбия и на останалите балкански страни в ЕС е единственият път за дългосрочната стабилност в региона и в Европа. Очаквам Сърбия да влезе в ЕС след 3-4 години", заключава Мартин Шлезинджър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


469
Още по темата: косово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
430
2
 
13
 
! Отговори
Привет от Лондон преди 13 години
До Анонимен 451По твоята логика България трябва да отстъпи Смолян и Кърджали на турция понеже няма достатъчно Българи там и е пълно само с ***. За това ли бълнуваш?
429
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На никого. Остава си така, както е. За какво да я дават на сърбите, след като там сърбите са малцинство. Така не пречи на никого. А ти си стой в Лондон и не давай съвети за нещо, което не те засяга.
428
0
 
12
 
! Отговори
Привет от Лондон преди 13 години
До 449И на кой да я дадат? Може би на турция. Имам чувството че за това мечтаеш.
427
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Най-голямата глупост ще е да я върнат пак на сърбите.
426
6
 
7
 
! Отговори
Привет от Лондон преди 13 години
Поне в момента САЩ имат смислено правителство и нещата може да се променят. Тази огромна грешка от администрацията на Bush да откъснат Косово от Сърбия и да я дадат на албанските *** може един ден да се поправи. Все пак те са най великата сила и е позволено да се греши понякога. Дано само да се поправят.
425
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако те питам как така за 2-3 месеца хората с изградена от Комсомола ценностна система станаха върли капиталисти и почнаха да се надпреварват кой повече ще открадне, едва ли ще можеш да ми дадеш смислен отговор.
424
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Колкото до Комсомола, това беше една смешна организация, в която хората се обучаваха да траят и превиват врат, а синчетата на отговорни другари се учеха да демагогстват, за да станат управници като пораснат. Пълна порнография, и аз съм бил в тоя Комсомо и много добре знам за какво иде реч.
423
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Руснаците за сметка на това, се самоликвидират.
422
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разказваш некви смешки, брато. Какво, едно време нямаше по-бедни и по-богати ли? И тогава се гледаше кой каква кола има, кой си пазарува от Кореком, кой какъв касетофон има, има ли видео, има ли ЦД. Ценностната система се гради в семейството. Оставиш ли си децата на държавата, изобщо не си за родител, а за роб, дето само произвежда деца, а друг ги притежава.
421
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е то американците нали ликвидираха индианците и ограбихта цялата им територия, сега имат моралното право да казват на кой какво да прави.
420
0
 
2
 
! Отговори
На крушката опашката преди 13 години
Международната общност е информирана, че Прищина е готова да отговори и с оръжие в случай, че северните общини, населени предимно със сърби, обявят независимост, заяви министърът на вътрешните работи на Косово Байрам Реджепи пред сръбския вестник "Данас", цитиран от БТА.Със сигурност ще арестуваме онези, които се решат на такава стъпка, заяви Реджепи. Запитан сама ли ще предприеме Прищина тази стъпка - намеса с оръжие, или ще трябва да получи съгласието на международните представители - силите на НАТО КейФОР, мисията на ЕС ЕУЛЕКС и специалния международен представител Питър Фейт, Реджепи отговаря, че правителството на Косово е информирало за всичко ЕУЛЕКС и Фейт."Искахме помощта им да не се стига до обявяване на независимост от Северно Косово и ги информирахме, че ще реагираме, ако това все пак стане", казва Реджепи за "Данас".Най-новият повод за спекулации във връзка със Северно Косово след приказките за "специален статут" и косовски вариант на Южен Тирол стана декларацията-фантом за независимост на Северно Косово, разпространена от неизвестната до момента организация Съюз на общините на автономна област Косово и Метохия.
419
5
 
5
 
! Отговори
грух преди 13 години
1. Защото СССР го наложи на България и не е сега момента да се връщат въпроси от Студената война, тъй като двете страни се сближават в борбата с тероризма.2. Бомбардираха София, защото нашите умници обявиха война на Англия и САЩ, като съюзник на Берлин.3. Месят се, защото малките държави нямат сил ида си оправят бъкиите и единственото, до което може да се стигне и някоя война като тази в Югославия. Добре, че се месят, че като знам Русия какво представлява сега тук щеше да е като в Чечня
418
2
 
10
 
! Отговори
yann преди 13 години
Ти си много плитък човек.Защо си мислиш, че всеки който е против американците е с руснаците?Това е толкова *** логика.И да - бил съм и Чавдарче, бил съм и Пионерче, че и комсомолец съм бил за 3-4 години. И какво от това? Имаше простотии, имаше промиване на мозъци, но който можеше да различи черно от бяло си го различаваше.Децата се занимаваха в този тип опрганизации - изграждаше им се ценностна система. Сега какво? Кой каква кола кара, какъв телефон си е купил.Народ без минало няма бъдеще.
417
6
 
1
 
! Отговори
българия преди 13 години
Моята информация, за свалянето на англо-американски самолети, е от свинята Божидар Димитров, по ТВ - в неговото "предаване". Смятам, че за това не лъже (на може толкова да знае). Може някои англо-американски самолети, отблъснати от Плоещ, да са пускали бомби в България, за да намалят товара, при свършващо гориво. Не мисля, че са били мнозинството бомбардиращи ни. Може и Чърчил да е хранел злоба към България, но все пак предлага "санитарен кордон" против съветите в България.
416
6
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 13 години
"Свръхмодерна руска база" ми звучи като "дървено желязо". Нали поне пожарогасители ще си докарат, че ми писна вече да чета за тех...
415
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен доброжелате преди 13 години
Г-н Шлезинджър е направил едно много обосновано и неутрално изказване, не виждам защо беснеете? Албанците в Скопие вече веднъж правиха това, за което той говори, така че не може да го обвинявате в подкокоросване. Освен това от контекства на изказването се вижда, че той не намира за полезно деленето и отцепването на малки държавици.
414
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Напълно те подкрепям! Много точно си го казал.Единственото, което историята ни учи, е че никой не се учи от историята...
413
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Шлезинджър: И албанците в Скопие може да поискат да се отцепят"А на Шлезинджър някой може ли да му отпери един хуйнджър? К'ва му е работата да подкукоросва албанците .. утре ще се изкаже и за *** в София ...
412
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ние сме вечните наивници!Нужно е само да погледнем назад в историята за да разберем,че няма приятелства,има интереси.Всички страни,които са се обявявали за наши приятели са гонели своите интереси и са ни прецаквали.От много приятели и "доброжелатели" на България половината от териториите и е в границите на съседни държави.Който не си взема поука от миналото ще пати и в бъдещето!
411
1
 
5
 
! Отговори
но комент преди 13 години
След отцепването на Косово,след признаването му от ООн, каква е пречката Югоизточна българия да се отцепи и да стане част от Турция?Международен проблем няма-прави се референдум и се отцепва.Кой ще ги спре-17 хилядната ни армия ли, сведена до половин стадион хора?