Протести в Мадрид срещу икономическата криза

54 хил. "възмутени" демонстрираха близо до сградата на парламента
19 юни 2011 19:10,
154
Протести в Мадрид срещу икономическата криза
Снимка: Reuters

Хиляди демонстранти се събраха днес в центъра на испанската столица, за да обвинят политиците и банкерите за икономическата криза, предаде ДПА.

Това е поредната проява на започналото на 15 май движение, известно като "Възмутените", което напоследък от палаткови лагери се преориентира към улични прояви. Според организаторите в днешната демонстрация в Мадрид са участвали 54 хиляди души. Шест манифестации се събраха близо до сградата на парламента, където над 500 полицаи поддържаха реда. Няма съобщения за проявено насилие.

"Те не ни представляват" и "Чуйте гнева на народа", гласяха някои от лозунгите, скандирани или издигани на транспаранти от демонстрантите. Част от тях се обявиха и за "приватизация на социалните служби".

Първоначално в движението "Възмутени" участваха само младежи, но днес на митинга имаше хора от всички възрасти, посочва ДПА. Асоциацията "Истинска демокрация сега" - една от движещите сили на "Възмутените", призова за паралелни митинги в стотина града в света.

АФП съобщи, че днес в Париж около 450 последователи на "Възмутените" - главно студенти демонстрират с искане за "истинска демокрация" и изразяват солидарност с гърците и португалците.

Междувременно стана ясно, че полицията в квартал Искел в Брюксел е използвала днес следобед сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрация на т.нар. "възмутени", които са последователи на протестиращите в Испания.

Тези младежки групи бяха получили по-рано разрешение от няколко общини да организират палаткови лагери, но десетина дни по-късно бяха приканени да се разотидат. След като и последният им лагер в Брюксел бе разтурен, младежите влязоха в схватки с полицията по-рано тази седмица.

Днешното шествие на "възмутените" бе прекъснато 15 минути след началото и полицията се опитва да отклони колоната, която е на път към една от основните търговски улици в Европейския квартал на белгийската столица.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
3
 
3
 
! Отговори
м.b./ бонд/ преди 12 години
На тези които се чудят защо стачкуват испанците които са поне 10 пъти по добре от нас и защо не стачкуват заспалите българи ще им дам най-мъдрият отговор Испанците стачкуват, защото за тях не е късно и има какво да губят за да не дойдат до нашият хал! Ние точно обратното ако тръгнем да стачкуваме 20 г опит показва,че ставаме още и още по зле. То вече няма на къде ,остава да си спретнем гражданска война,че да се изтрепем. Ето затова българите предпочитат бягство в чужбина пред стачка и правилно!
150
0
 
4
 
! Отговори
до 142 преди 12 години
Еваларка! Точно! Когато си зинал да изядеш повече, отколкото можеш да си позволиш, винаги ще се намери някой да ти даде на заем - естествено, с лихва. Не плюйте по евреите, защото те просто експлоатират слабостите на човешкия род.Няма справедливост и никога не е имало! Още от малки учим децата си, че кой превари, той завари. Откриха някакви племена в джунглата, дето живеят в хармония с природата и не познават стоково-паричните отношения, ама им викаме ДИВАЦИ! Алчен *** кръв ***!
149
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АЗ СЪМ ЗА ! Бунтове и пак Бунтове НЕ НА НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД !
148
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз съм за !Бунтове и пак Бунтове НЕ НА НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД !
147
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ние телетата кога ли ще се усетим че вече до кокал ни оглозгаха нашите "водачи"....големи сме само на думи - на един пожарникар и един физкултурник не можем вратовете да свием
146
6
 
2
 
! Отговори
2121 преди 12 години
Като дойдат на нашия, дето 22 г. не можем да се оправим от соца, тогава ще ги видим как ще се възмущават!Боже , слез и си прибери версиите!
145
7
 
3
 
! Отговори
2121 преди 12 години
Големи *** са в Зап.Европа!Все едно през 90-те години на миналия век нища не се е случило!?!?А тогава претърпя пълен крах еманацията на лявото мислене т.н. "Социалистически лагер"!И сега наблюдаваме някакви *** , които демонстрират с искания за своего рода Извратен социализъм в Зап. Европа!Солидарни били с гърците, които 30 г. само плюскат без да си плащат и са затънали до шия!И кой ще им плаща сметката на тизи "възмутени"!Кото дойдат на нашия , дето вече 22 г. се пържиме в пос
144
1
 
5
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 12 години
Боко да иде да проебоядиса нещо, да сцепи две ленти , бат Серго с матора да иде да раздав автографи... и разбира се да си вземат крадливия дедо Симо - да ги оправи за 80 деня, неза 800...
143
0
 
10
 
! Отговори
до 131 преди 12 години
Медиите няма нужда да са подкупни защото те просто са собственост на едрия капитал, и от тук следва че ще защитават неговите интереси а не тези на обществото.
142
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До това води дивия капитализъм ,при (лошия) бай Тошо имаше производство на банкнотите пишеше ,че банкнотата е обезпечена с злато и всички активи на банката ,нямаше тази повсеместна битова и безнаказана *** престъпност ,нямаше безработица и имаше Държава ,а това дето се построи по онова време още се краде(приватизира) от седеругите и демохрачките та да си напълнят бездънните джобовете
141
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само бесило за алчните банкери ,хората в Европа вече се събуждат и скоро марионетките- политици и техните юдео-масонски господари ще бъдат линчувани .Найстина съзнанието на човечеството се променя и оттам и нашето битие еврейската им банкеро-монетарна система с която поквариха света е към края си
140
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЧИФУТСКИЯТ ЮДЕО-МАСОНСКИ ГЛОБАЛИЗЪМ СЕ ПРОВАЛИ ,АЛЧНИТЕ КАПИТАЛИСТИ И *** БАНКЕРИ В СТРЕМЕЖА СИ ДА СЕ ДОКОПАТ ДО ЛЕСНА ПЕЧАЛБА ИЗНЕСОХА ПРОИЗВОДСТВОТО В СТРАНИ ОТ ТРЕТИЯ СВЯТ И ДНЕС СМЕ СВИДЕТЕЛИ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ КИТАЙ,ИНДИЯ,БРАЗИЛИЯ,ТУРЦИЯ ,ТАМ ИМА ДВУЦИФРЕН ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ НА ГОДИНА И ДНЕС КИТАЙ Е НОВИЯ СВЕТОВЕН ХЕГЕМОН КОЙТО ИЗКУПВА ДЪРЖАВНИТЕ ЦЕННИ КНИЖА НА САЩ,С ЕДНА ДУМА НОВАТА ЮДЕЯ -САЩ СА ЕДНА ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА И ПОКРАЙ ТЯХ И ОСТАНАЛИТЕ ЗАПАДНИ ДЪРЖАВИ
139
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХАХАХАХ БАНКЕРИТЕ им виновни царвичари , кара ли ви някой да теглите кредит бе овЦе ? Гадни банкери , но като отиде в банката говорите с най - мазния си глас и гледате влажно... Виновни са хората , че са материалисти , ама е по готино да са банкерите ...
138
4
 
14
 
! Отговори
тера икономика преди 12 години
Не знам защо но в чужди тв се говори, че България е добре, а Гърция зле.А то всъщност минималната заплата в Гърция е 500 евро. А в България 120 евро. --------------Защото Гърция има заеми, които не може да изплати, БГ - не! Защото наблюдат икономическата перспектива - в Гърция е низходяща, в БГ - възходяща. Ако аз бях дал пари на Гърция и аз също щях да се интересувам от тези неща. А защо българите имат все още ниски доходи е повече от ясно - от 60 г. БКП управлява БГ. Нещо неясно?
137
2
 
1
 
! Отговори
Еврей преди 12 години
А искат ли да върнем робството? Ти го пуснеш под одъра, то ти се качва на главата.
136
1
 
2
 
! Отговори
Tochniq преди 12 години
EU balonq mai e na pyt da se spuka skoro mi se struva! Nali znaete narodntata prikazka - ortashkiq kokal i ku4eata ne go shtat, shtoto kato ima ortashka rabota kakto e EU, vse nqkoi se pravi na po-hityr i tarikat ot drugite....toest drugite da ba4kat toi da lapa....Mmmmdam....no pyk eto 4e idva vreme da se plashtat smetkite i proboinite byrzo izlizat na qve! Shte se opravqt ispancite, no shte mone malko vreme i nqma da e lesno! Haide lek den ot mene!
135
1
 
1
 
! Отговори
do ВЪЗМУТЕН преди 12 години
Nai posle na tiq typi gyzove ot Брюксел i Vashington trqbva qsno da im se kazhe che tqhnata demokraciq e chista "kradciq" i che ne mozhe zaradi tqhnata nenasitna alchnost da se obrichat dyrzhavi, regioni i dazhe celi kontinenti na mizeriq i glad dokato te se chudqt za kakvi gluposti da harchat otkradnatite ot sveta pari. Anglo-sakskata imperiq i e vreme da mre, taka che ne samo shvejcarskiq hotel i билдербергите sa za dumkane. Otvorenite ikonomiki rabotqt samo v polza na alchnite kapitalisti.
134
1
 
10
 
! Отговори
До 117 преди 12 години
Количествените натрупвания неминуемо водят до /нови/ качествени изменения.Винаги и навсякъде...рано или късно! Природен закон!!
133
1
 
18
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕН преди 12 години
Трябваше някой да ДУМНЕ оня швейцарски хотел - по-миналата седмица, дето се бяха събрали най-главните КЪРЛЕЖИ на земята - билдербергите!! И може би човечеството щеше да има някакъв шанс да се изправи на крака...
132
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не на масонитеи банкерите