Протести в Мадрид срещу икономическата криза

54 хил. "възмутени" демонстрираха близо до сградата на парламента
19 юни 2011 19:10,
154
Протести в Мадрид срещу икономическата криза
Снимка: Reuters

Хиляди демонстранти се събраха днес в центъра на испанската столица, за да обвинят политиците и банкерите за икономическата криза, предаде ДПА.

Това е поредната проява на започналото на 15 май движение, известно като "Възмутените", което напоследък от палаткови лагери се преориентира към улични прояви. Според организаторите в днешната демонстрация в Мадрид са участвали 54 хиляди души. Шест манифестации се събраха близо до сградата на парламента, където над 500 полицаи поддържаха реда. Няма съобщения за проявено насилие.

"Те не ни представляват" и "Чуйте гнева на народа", гласяха някои от лозунгите, скандирани или издигани на транспаранти от демонстрантите. Част от тях се обявиха и за "приватизация на социалните служби".

Първоначално в движението "Възмутени" участваха само младежи, но днес на митинга имаше хора от всички възрасти, посочва ДПА. Асоциацията "Истинска демокрация сега" - една от движещите сили на "Възмутените", призова за паралелни митинги в стотина града в света.

АФП съобщи, че днес в Париж около 450 последователи на "Възмутените" - главно студенти демонстрират с искане за "истинска демокрация" и изразяват солидарност с гърците и португалците.

Междувременно стана ясно, че полицията в квартал Искел в Брюксел е използвала днес следобед сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрация на т.нар. "възмутени", които са последователи на протестиращите в Испания.

Тези младежки групи бяха получили по-рано разрешение от няколко общини да организират палаткови лагери, но десетина дни по-късно бяха приканени да се разотидат. След като и последният им лагер в Брюксел бе разтурен, младежите влязоха в схватки с полицията по-рано тази седмица.

Днешното шествие на "възмутените" бе прекъснато 15 минути след началото и полицията се опитва да отклони колоната, която е на път към една от основните търговски улици в Европейския квартал на белгийската столица.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
9
 
8
 
! Отговори
do 88 преди 12 години
Гърците ядат и пият вече 60 години, време е да си платят сметката. Искат и ние да плащаме заедно с тях, но ние нашето си го платихме.
90
4
 
4
 
! Отговори
kokokokoko преди 12 години
ne sa vinovni evreite ,vinovni sa balamite
89
4
 
19
 
! Отговори
ДартВейдър преди 12 години
Хората получават десет пъти повече от нас,цените са по-ниски от нашите и стачкуват !!!!!! Братлетааааааааааа, ние спим и си бъркаме в дупката от зад !!!!!!!
88
4
 
16
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
Я!!!И в Испания имало криза?Интересно, какво правят там нашите шофьори, изкарващи по 2500 евро чисти на месец?Значи, испанец не ще да кара камион за 2500?Да дойдат тука тогава, ще им осигурят работа за 240 лева минимална, както каза Борисов-търсят се овчари.Другия изход за младите-да се запишат в младежките организации на герб и да чакат зда ги забележат отгоре...
87
2
 
5
 
! Отговори
ko40 von Selo преди 12 години
кви соц държави, бе ей. нали сме европа, солидарност. че ние право на работа в старите членки нямаме, нали това е като няма работа у петрич отивам у ямбол, от ямбол в париж и така. германия и франция се опитват да си спасят парите в гърция това е цялата далавера. като им свърши еврота на гърците ще трябва да си печатат драхми и немчугите ще видят големия. тва е робство бе, не виждаш ли. 60 процента от цената на бензина да ти е данък как ти се вижда, ей това е ЕС
86
6
 
28
 
! Отговори
--- преди 12 години
Тихичко да не се събудим и ние. Нека ни пеят приспивните песнички. Там е друг свят - не тук заробващия и плащаме на американски компании да ни цицат. Тихо тихо.. спете спокойно деца.
85
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо ругаете Борисов и Дянков за тежкото положение? В тежка ситуация са всички бивши соцдържави. Да не би Дянков и Борисов да управляват половината Европа и Русия?
84
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И ние сме от "Възмутените"!Не искаме мутрите да ни управляват!Запъртъка Дянков да си обира крушите, не искаме чужди агенти.
83
0
 
14
 
! Отговори
ко40 от село преди 12 години
в саудитска арабия бензина 10 цента, нали щото имат петрол, някои му казват лоджик, батка.А СЕГА защо след като можем да изхранваме 3 пъти по голямо население в бг внасяме франзели и кроасани от франция.АМА световните борси вика бат ви Бойка, е тия араби не го ли продават тоя петрол на борсата, ама пак 10 цента. шушумиги сме и тва е
82
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците още 60 години имат да харчат парите, които заграбиха. Не ги мислете тях, а мислете къде ще сме ние тогава!
81
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди около 60 години мръсника с пурата - чърчил реши, че гърция е много важна за запада, защото има излаз на море. Затова я пощадиха, а нас хвърлиха на комунистическите кучета. ЗАТОВА гърция вече 60 години яде без да плаща. Края дойде. Скоро ще идват на гурбет у нас.
80
7
 
16
 
! Отговори
до 68 преди 12 години
Ок. значи се получава, че ако в Германия взимат по 2000 евро на мес. средно, в България трябва да взимат 800 евро на мес. средно.Ама в БГ средната заплата е 300 евро.Защо? --------Отговорът е много ***. Преходът съсипа икономиката, инфраструтурата, здравеопазването, откраднаха пенсиите. В Германия пенсиите са от натрупване осигуровки на работещите - в БГ се от заплатите на работещите. Здравеопазване - същата работа. Мога да ти изброя целия механизъм. С две думи, след социализъм - мизерия!
79
0
 
21
 
! Отговори
Няма работа ли? преди 12 години
"Имало безработни? Търсят се овчари!" - Б. Борисов пред студенти.
78
1
 
25
 
! Отговори
ТЕ и НИЕ преди 12 години
В Испания БВП е 1410 млр.$, В България е 47 млр.$ - Тия Испанци са на светлинни години от нас и пак стачкуват,а ние буквално мишкуваме в мизерия.
77
3
 
6
 
! Отговори
do 75 преди 12 години
5 % ама в друг живот. Я дават 1 %, я не !
76
3
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Борисов в Хърватия: Добре се живее в България, много по-напред сме от васТака че стига сте хленцали!
75
0
 
15
 
! Отговори
до 73 преди 12 години
Който има процъфтяващ бизнес и работници-роби на мин. р.з. в България, не му се налага да ходи по чужбините да работи.
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако е така, ще трябва да намалим и на останалите, защото данните са взети от едно и също място. Пак излиза същото, не увъртай!
73
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въпросът не е точно - "кой колкото работи, толкова ще получава", защото на запад 40 % от чистата печалба се дава под вид на заплати, а в БГ комунисто-капиталистите дават 5 % от чистата заплата под вид на заплати.
72
0
 
7
 
! Отговори
до 62 преди 12 години
И на Кипър е 28 000 долара на глава от населението, но кипърци не вземат заплати, каквито вземат германците! Дори на испанците БВП на глава е по-висок от този на германците и пак германците взимат по-големи заплати. По-ясно от това, здраве!-------------1. Данните ти са грешни. Според Индекс мунди БВП на Кипър е 21300 на калпак, според ЦРУ - 20000. Ти пишеш 28000 - огромна разлика. 2. Икономиката на Кипър е основата на услугите - 80 %, основно туризъм, владян от чужди фирми, изнасящи печалбата.