Протести в Мадрид срещу икономическата криза

54 хил. "възмутени" демонстрираха близо до сградата на парламента
19 юни 2011 19:10,
154
Протести в Мадрид срещу икономическата криза
Снимка: Reuters

Хиляди демонстранти се събраха днес в центъра на испанската столица, за да обвинят политиците и банкерите за икономическата криза, предаде ДПА.

Това е поредната проява на започналото на 15 май движение, известно като "Възмутените", което напоследък от палаткови лагери се преориентира към улични прояви. Според организаторите в днешната демонстрация в Мадрид са участвали 54 хиляди души. Шест манифестации се събраха близо до сградата на парламента, където над 500 полицаи поддържаха реда. Няма съобщения за проявено насилие.

"Те не ни представляват" и "Чуйте гнева на народа", гласяха някои от лозунгите, скандирани или издигани на транспаранти от демонстрантите. Част от тях се обявиха и за "приватизация на социалните служби".

Първоначално в движението "Възмутени" участваха само младежи, но днес на митинга имаше хора от всички възрасти, посочва ДПА. Асоциацията "Истинска демокрация сега" - една от движещите сили на "Възмутените", призова за паралелни митинги в стотина града в света.

АФП съобщи, че днес в Париж около 450 последователи на "Възмутените" - главно студенти демонстрират с искане за "истинска демокрация" и изразяват солидарност с гърците и португалците.

Междувременно стана ясно, че полицията в квартал Искел в Брюксел е използвала днес следобед сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрация на т.нар. "възмутени", които са последователи на протестиращите в Испания.

Тези младежки групи бяха получили по-рано разрешение от няколко общини да организират палаткови лагери, но десетина дни по-късно бяха приканени да се разотидат. След като и последният им лагер в Брюксел бе разтурен, младежите влязоха в схватки с полицията по-рано тази седмица.

Днешното шествие на "възмутените" бе прекъснато 15 минути след началото и полицията се опитва да отклони колоната, която е на път към една от основните търговски улици в Европейския квартал на белгийската столица.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
3
 
4
 
! Отговори
ало преди 12 години
Е, то това се очакваше. Консуматорското общество е така. Като гледам и нас ни чака това. С тия препълнени колички в хипермаркетите. абе при комунизма когато в събота неделя нямаше от къде хляб да си купиш, как оцеляваше тоя народ.
110
4
 
22
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
При нас всичко е тип топ и само гей паради правим ,вместо да изметем предателската политическа *** ръфаща като лешояд последните мръвки по склелета на България!ДОЛУ НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД И НЕГОВИТЕ СЛУГИ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ!ЧИСТКА ТОТАЛНА ЗАТВОР И ПРСЪДИ ЗА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ !
109
11
 
8
 
! Отговори
до 102 преди 12 години
Ми те са на това дередже именно щото взимат по 800евро без да работят. Не може да ядеш повече отколкото изработваш. Рано или късно трябва да се плаща. Въпросът е кога кредитора ще си поиска парите.
108
16
 
4
 
! Отговори
баба Гана преди 12 години
Ами стачкувайте и вие! Хващам се на бас, че никой няма да ви увеличи заплатите. Ако някой иска да превърне стачкуването в хоби - моля. Но скоро ще се озове на улицата, вече не като стачник, а като безработен - не дай си боже да има кредити за връщане. Всеки трябва много внимателно да премисли какво да прави! Теглото на безпаричието е голямо, а на дълговете - двойно!
107
14
 
12
 
! Отговори
Отпускар преди 12 години
Испанците не са много-много по работата. Предпочитат да се занимават с корида, да се замерят с домати и да празнуват. Икономиката не може да се поддържа само с фиеста и сиеста.
106
17
 
10
 
! Отговори
Контрол преди 12 години
Испанците от 15 години ядат и пият на кредит. Сега трябва да платят сметката и затова са нервни.
105
3
 
23
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Бунтове и пак Бунтове НЕ НА НОВИЯТ СВЕТОВЕН РЕД !
104
6
 
14
 
! Отговори
Mega drive преди 12 години
Така става като се прави икономика с кредити, вместо с реално производство. Така стана първо в Гърция, сега става в Испания. Следват Португалия и Ирландия.
103
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
i ot kvo da sme nedobolni,si4ko ni e ok i si traem taka ni otarva
102
3
 
5
 
! Отговори
ганъо андрешков преди 12 години
ти си пусни в тубата как газят хора на опашки за намаления в западният свят
101
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
***,ето какво си написал:"ех ..., ако не беше ЕС,.."Какво ти пречи ЕС??Като не беше ЕС,си спомни мизерните опашки за хляб от 5 сутринта,и висенето за туба бензин от неделя вечер.
100
3
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
predstavqte li si tezi deto vzemat 800 evro kato bezrabotni sta4kuvat pak nie sme dovolni ot jivota si,eto ot tazi gledna to4ka moje da vidim koi sa evropeicite,nie sme robi i robi 6te si ostanem
99
1
 
14
 
! Отговори
Чобан преди 12 години
Когато бях овчарче И овците пасях Бях много благодарен Макар и сиромах! Бях много благодарен Макар и сиромах!
98
6
 
5
 
! Отговори
ганъо андрешков преди 12 години
ква плоскост те гони теб, казвам само, че на кривата ракета вълната и пречи. ако не били турците сега да сме 100 милиона и да командваме в европа, ако не били дошли комунистите сега швейцарците щяха да купуват лиценз от своге
97
4
 
23
 
! Отговори
Machiavelli преди 12 години
Какво ревете постоянно за тия 500 години робство бе? Германия 2 войни загуби, а е най-напредналата държава в Европа. Американците за 400 години направиха цяла империя от нулата и владеят света. Де да беше проблема 500те години...
96
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо в България не може да има граждански протести?Отговор; Щото е пълна селяния, бате! хахаха
95
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 94Да поставяш на една плоскост 500-те години,после другите,45 несвободни,наред с ЕС...?Е,това само *** Андрешков Ганев може да го направи,извинявай!
94
0
 
13
 
! Отговори
Сънчо преди 12 години
Аз съм Сънчо, ида от горицада ви кажа: Лека нощ, дечица,че е тъмно вече вън-време е за сън,време е за сън!
93
1
 
5
 
! Отговори
как преди 12 години
как все нас ни клатят, ние бг тарикатите, няма ли и ние да клатим 1 път, явно с голо дупе трудно
92
3
 
13
 
! Отговори
do vsi4ki преди 12 години
ех ако не бяха турците 500 г., ако не бяха *** 45г, ако не беше ЕС, ако не беше царя, баща му и ако не бяхме българи