Протести в Мадрид срещу икономическата криза

54 хил. "възмутени" демонстрираха близо до сградата на парламента
19 юни 2011 19:10,
154
Протести в Мадрид срещу икономическата криза
Снимка: Reuters

Хиляди демонстранти се събраха днес в центъра на испанската столица, за да обвинят политиците и банкерите за икономическата криза, предаде ДПА.

Това е поредната проява на започналото на 15 май движение, известно като "Възмутените", което напоследък от палаткови лагери се преориентира към улични прояви. Според организаторите в днешната демонстрация в Мадрид са участвали 54 хиляди души. Шест манифестации се събраха близо до сградата на парламента, където над 500 полицаи поддържаха реда. Няма съобщения за проявено насилие.

"Те не ни представляват" и "Чуйте гнева на народа", гласяха някои от лозунгите, скандирани или издигани на транспаранти от демонстрантите. Част от тях се обявиха и за "приватизация на социалните служби".

Първоначално в движението "Възмутени" участваха само младежи, но днес на митинга имаше хора от всички възрасти, посочва ДПА. Асоциацията "Истинска демокрация сега" - една от движещите сили на "Възмутените", призова за паралелни митинги в стотина града в света.

АФП съобщи, че днес в Париж около 450 последователи на "Възмутените" - главно студенти демонстрират с искане за "истинска демокрация" и изразяват солидарност с гърците и португалците.

Междувременно стана ясно, че полицията в квартал Искел в Брюксел е използвала днес следобед сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрация на т.нар. "възмутени", които са последователи на протестиращите в Испания.

Тези младежки групи бяха получили по-рано разрешение от няколко общини да организират палаткови лагери, но десетина дни по-късно бяха приканени да се разотидат. След като и последният им лагер в Брюксел бе разтурен, младежите влязоха в схватки с полицията по-рано тази седмица.

Днешното шествие на "възмутените" бе прекъснато 15 минути след началото и полицията се опитва да отклони колоната, която е на път към една от основните търговски улици в Европейския квартал на белгийската столица.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
5
 
! Отговори
do 69 преди 12 години
Нека ти кажа нещо - точно такива като тебе дето плачат, че заплатите в БГ били ниски ... отиват на запад и се УБИВАТ от бачкане и като теглят чертата на края на месеца им остава някои лев в повече в сравнение с българската заплата.
70
7
 
0
 
! Отговори
до 70 преди 12 години
А тези, които работят за мен, те какви са? :)
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
KOI KAZA CHE IMA RABOTA? BIL LI STE TAM CHE DA ZNAETE?
68
2
 
3
 
! Отговори
до69 преди 12 години
А ти си ***!!!
67
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Работа има за всички! Работете и мълчете! С 240 лв. можете да живеете цял месец като ***, но поне живеете, нали? Какво повече искате, мързеливци?!
66
4
 
6
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
"Стандарт на живота и БВП са в пряка връзка. Пример: БВП на Германия - 30580 длр на човек, БГ - 13500. По-ясно от това, здраве!"Ок. значи се получава, че ако в Германия взимат по 2000 евро на мес. средно, в България трябва да взимат 800 евро на мес. средно.Ама в БГ средната заплата е 300 евро.Защо?
65
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
РАБОТА ИМА ! никoй не може да ме убеди, че няма работа. Работа няма само за мързеливите ... е ... то не може всеки да работи в климатизиран офис и да *** колежката...
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докога ще продължаваме да гледаме и мислим положението на другите?
63
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 60Така е и така ще бъде, независимо дали българите мързелуват или си скъсват задниците от бачкане с/у 240-500 лв/мес.
62
4
 
1
 
! Отговори
до 61 преди 12 години
*** ти! На мен тук си ми е добре!
61
8
 
8
 
! Отговори
Защо никой не лежи п преди 12 години
Гърците ядат и пият вече 60 години, време е да си платят сметката. Искат и ние да плащаме заедно с тях, но ние нашето си го платихме. Испанците и португалците и те са едни работливи ... лежат по площадите и чакат нещо да падне от небето.Защо никой не лежи по площадите в Берлин или Виена ?Затова там криза няма.
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И на Кипър е 28 000 долара на глава от населението, но кипърци не вземат заплати, каквито вземат германците! Дори на испанците БВП на глава е по-висок от този на германците и пак германците взимат по-големи заплати. По-ясно от това, здраве!Пак питам, къде е българската икономика?
59
13
 
6
 
! Отговори
оле преди 12 години
Искате високи заплати, а мразите капитализма и искате да го премахнете. Идете в Куба, Северна Корея - нито грам капитализъм! Ще бъдете щастливи там.
58
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига с това НЯМАМЕ ИКОНОМИКА. Кажете защо не идват инвеститори при положение, че сме с най-ниски заплати в ЕС, и с най-ниски корпоративни данъци в ЕС. Защото всички партии като дойдат на власт СИ НАЗНАЧАВАТ В АДМИНИСТРАЦИЯТА БЛИЗКИТЕ И РОДНИНИТЕ, КОИТО СА ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ, БЕЗ ПОДХОДЯЩО ОБРАЗОВАНИЕ И НАЙ-ВАЖНОТО - КОРУМПИРАНИ ИЗНУДВАЧИ !!!! Ето за това НИКОГА НЯМА ДА ИМА ИНВЕСТИТОРИ АКО ЩЕ И МАГИСТРАЛА ДО ЛУНАТА ДА ПОСТРОИ БОЙКО !!!
57
1
 
7
 
! Отговори
Питанко преди 12 години
След като нямаме икономика в БГ, как са направили парите си така наречените олигарси?
56
3
 
16
 
! Отговори
живковист преди 12 години
Гледах по ТВ интервю с един от демострантите , той каза: за всичко са виновни капиталистите, те направиха кризата.Така е и в Гърция и в Испания. Само при нас е мед и масло. *** видяхте ли докъде води ганьовската демокрация , до и в блатото.Гласувайте пак за тези маскари с европейска ориентация, демек само за кокала.Всички са маскари и *** , без изключение .Правете се на европейци. То и жабата видяла , че подковават вола и тя си дигнала кръка.На неукия бай Тошо на малкщия пръст не можете
55
0
 
4
 
! Отговори
+ преди 12 години
"Затова и статистиката БВП на глава от населението не означава нищо, няма никаква връзка със стандарта на живот." Има връзка и то огромна. Погледни БВП на богатите страни и ще видиш, че той многократно надвишава българския. Стандарт на живота и БВП са в пряка връзка. Пример: БВП на Германия - 30580 длр на човек, БГ - 13500. По-ясно от това, здраве!
54
4
 
3
 
! Отговори
do 53 преди 12 години
Само който е бил в Испания знае колко работят испанците ! Ти явно не си един от тези хора. Като гледам и гърците как са се преработили, и ги съжалявам - ама 1000 евро заплата е минимума. Португалците и те са едни работливи - изкривиха им се ръцете от работа. ДА РАБОТИШ - ДА !!!! АМА ЗА ПАРИ, не за 400 или 600 лв.
53
1
 
5
 
! Отговори
offline преди 12 години
един Пиночет ни трябва......
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво трябва да се направи с държава като България, която няма икономика? Като няма икономика, няма къде да работиш, сътоветно не работиш и не поддържаш никаква икономика! Кой, как и защо унищожи българската икономика? Защо не му потърсиха сметка? Майната им на испанците, ние трябва да си гледаме в нашето празно канче!