Норвегия върна граничния контрол за страните от Шенген

Полицията търси втори участник в стрелбата край Осло
Обновена: 23 юли 2011 23:32 | 23 юли 2011 15:28,
370
Норвегия върна граничния контрол за страните от Шенген
Обвиненият за атаките норвежец Андерш Брайвик. Снимка: Reuters

Норвегия временно възстанови граничния контро за страните от Шенген, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на представител на руското посолство в Осло.

В края на юни страните от Шенген се договориха, че възстановяването на граничния контрол е възможно само в изключителни случаи, когато става дума за "действително критична ситуация", припомня БТА

Временното възстановяване на граничния контрол очевидно е свързан с вчерашните нападения – срещу сградата, където се намира канцеларията на премиера и срещу участниците в летен лагер на младежката организация на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя.

По-рано днес премиерът Йенс Столтенберг и министърът на правосъдието Кнут Сторбергет обявиха, че засега не се предвижда повишаване на нивото на опасност от терористични актове.

Межувременно ДПА съобщи, че полицията разследва твърдения, че в снощната стрелба на остров Ютьоя, при която бяха убити 84 души, е имало и втори участник.

Норвежки медии съобщават, че според очевидци втори човек, който бил облечен в цивилни дрехи, е видян да обикаля из острова малко преди да започне стрелбата.

Същевременно органите на реда задържа мъж край хотела, в който премиерът Йенс Столтенберг се срещна с членове на младежката организация на Норвежката работническа партия, избягали от кървавата атака на остров Ютьоя.

Мъжът заяви пред репортери, че е бил задържан, защото в джоба си е носел нож, съобщи Ройтерс.

Той обяснил, че е член на младежкото крило на управляващата Норвежка работническа партия и носи оръжието, защото не се чувства в безопасност.

Малко след инцидента в хотела пристигнаха норвежкият крал Харалд Пети и кралица Соня, за да се срещнат с оцелелите от касапницата и техните близки.

Днес стана ясно, че на 4 май норвежецът Андерш Брайвик, който е обвинен за бомбената атака в столицата Осло и за стрелбата на остров Ютьоя, е купил 6 тона изкуствен тор, който може да се използва и като съставка на експлозив.

Още по темата

Информация за тази сделка била подадена от местна компания за доставка на стоки за земеделието.

По-рано местни медии съобщиха, че на името на Брайвик са отворени няколко фирми, които са били закрити скоро след регистрацията.

Вниманието на полицията е привлечено от една от фирмите на Брайвик, която получила лиценз за производство на земеделски продукти.

Предполага се, че тя може да е послужила като параван за достъп до различни химикали – например амониева селитра, която може да се използва и за производството на взривни устройства.

Броят на загинаха при двете нападения в Норвегия достигна 92-ма души. Нападенията са най-тежкият акт на насилие в страната от Втората световна война насам.

*Информацията е актуализирана в 17,40 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
1
 
0
 
! Отговори
Антония преди 12 години
в България е кофти, и аз напускам имам къде къде по-хубави места, въобще не е заради парите!
290
1
 
1
 
! Отговори
Полковник Бонев преди 12 години
Ще питаме следователя дали цената от 2,55 лв. за литър бензин е смекчаващо вината обстоятелство!?!Колеги продължавайте!Фашост пише под друг ник!
289
0
 
3
 
! Отговори
ФАШИСТдо агента преди 12 години
аз съм и ела ме хвани - стиска ли ти а !!!
288
1
 
5
 
! Отговори
до 314 преди 12 години
ИНТЕРНЕТ ИМА ВСИЧКО КОЙТО МУ ТРЯБВА НЕЩО СИ ГО НАМИРА.КАКВО ЗНАЧИ КАТО НЯКОЙ АМСАЛАК ПОД ИМЕТО "ФАШИСТ"НАПИСАЛ 5 ГЛУПОСТИ.А КРАДЦИТЕ И ПРЕСТЪПНИЦИТЕ КОИТО ОГРАБВАТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЩО НЕ ГИ ЛОКАЛИЗИРАШ БЕ ***?ПРИ ЦЕНА НА БЕНЗИНА 2,55ЛВ.ГАДОВЕ МРЪСНИ...
287
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този Човек Терорягата Събра МИЛЯРД ПОДПИСИ ПРОТИВ приемането на Турция в ЕС.
286
3
 
0
 
! Отговори
Агента преди 12 години
Колеги, издадена е Европейска заповед за откриване на сподвижници на гореспоменатото лице!Да се проверят някой от пишещите тук!
285
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мозъците са ви гранясали...
284
3
 
0
 
! Отговори
Полковник Бонев преди 12 години
Колеги, вече локализирахме обекта!Фашист , продължавай да пишеш!!
283
0
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
забравих и сяра на прах - за смрад :)
282
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
302 аре бежи да си пийнеш хаповете !!! какви небивалици раздуваш тук.болен мозък си ти!
281
1
 
8
 
! Отговори
Кръстоносец преди 12 години
Крушката си има опашка, следствието си има причина. Много жалко за убитите норвежци в Осло и за убитите младежи на остров Ютьоя, но правителствата в цяла Европа трябва да се замислят дали да се вслушват по- често и по- задълбочено в исканията на исконните си населения, които не желаят емигранти от мюсулмански държави, не желаят джамии в християнските си земи.
280
1
 
8
 
! Отговори
ВОЙНА Е ! преди 12 години
ЗАПОЧНА ВОЙНА СРЕЩУ МАСОНСТВОТО ИМА МНОГО БУДНИ ХОРА ЕДНИ ЩЕ БЪДАТ ОБЯВЯВАНИ ЗА ТЕРОРИСТИ ДРУГИ ЗА ПРЕСТЪПНИЦИ ТРЕТИ ЗА ПРАВЕДНИ,НО ЗНАЙТЕ ,ЧЕ НА МАСОНСТВОТО И НА НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД МУ СЕ ВИЖДА КРАЯ.ТУК:rtl.be/videos/Video/343369.aspxЩЕ ВИДИТЕ БЕЛИ РЪКАВИЧКИ,ПРЕСТИЛКИ И ОРДЕНИ....БЕЛГИЙЦИТЕ ПОНЕ ДАВАТ ИСТИНАТА...
279
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние Българите трябва да Направим паметник на този терорист , Този терористичен акт показва какво би се случило с Предателско правителство и народ който допусне Турция в ЕС. Еничарите и Предателите ще Бъдат избивани както от Христянски Фундаменталисти така от Ислиямисти.
278
0
 
1
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 12 години
та най- взривните "амуниции" са амонитите :) .1/4 алуминиев прах (за светлина) 1/2 калиев перманганат( за детонация) и останалото е амонит за разрушение - нужното звено е клечка от кибрит "буря" за 7 секунди всичко е във въздуха - за безопасност на терориста - ДРЪПНИ СИ РЪКАТА ОТ КИБРИТА :)
277
0
 
0
 
! Отговори
до Поля преди 12 години
303Не си ме видяла мен, затова така говориш!Само да ме зърнуеш и ще ти спре дъхът!Понякога си мисля пред огледалото:"Не това е нъвъзможно! Толкова красота на едно място!"А интелект .....Нямам думи!
276
0
 
8
 
! Отговори
Restitutor Orbis преди 12 години
А двете расистко паразитни идеологии за световно доминиране: юдаизмът и ислямът не се търпят една друга. (Затова в израел никога няма да има мир)
275
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нека Предателите и Еничарите които се целуват с турци и араби да знаят че това ги очакава и тях. Един ден и в България ще се роди такъв Герой който ще отмъсти за предателската политика на Българските правителства.
274
6
 
3
 
! Отговори
Restitutor Orbis преди 12 години
Християнските фундаменталисти са слуги на евреите (без да го съзнават), все пак евреите са измислили християнството като мозъчен вирус, когато терористичните им лидери били разпъвани, полудяват и мечтаят някой да се върне със суперсили от мъртвите да изколи неевреите. Като не идва, използват лъжи и страха от неизвестното (като спам: повярвай в това и онова, разпрати на 10 човека, иначе...), за да унищожат Римската Империя и да направят хората - овце и жертви.
273
3
 
3
 
! Отговори
поля преди 12 години
Толкова красив, а толкова жесток..
272
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако Европа остави левите партии на власт, те окончателно ще я напълнят с имигранти-ислямисти и друга ***. Европейските християнски народи, ще бъдат унищожени без остатъкА тук в *** и "десните" - ГРОБ, Атака и Сините правят същото, което правят и левите. С парите на работещите българи-данъкоплатци, размножават ***, чрез щедри детски и помощиКакви са детските в държавата на етническите роми Борисов, Сидеров, Костов и М. Димитров ?За нас детските са само 35 лв. на месец, а ако сте платили по-големи данъци от прага 350 лв. бруто, спират и тази мизерна сума. Над 200 000 не-*** деца са със спрени детски, заради този расистки прагНяма ***, което да получава по-малко от 150 лв. детски на месец, а ако е настанено в т.н. "Приемно семейство" детските му скачат на 585 лв. месечно.Ако *** обаче е "с увреждания" то тогава детските му са 260 лв. месечно, а ако е в "приемно семейство" му плащаме 777 лв. месечни детскиТакова чудо, няма в никоя друга страна по света ...