Норвегия върна граничния контрол за страните от Шенген

Полицията търси втори участник в стрелбата край Осло
Обновена: 23 юли 2011 23:32 | 23 юли 2011 15:28,
370
Норвегия върна граничния контрол за страните от Шенген
Обвиненият за атаките норвежец Андерш Брайвик. Снимка: Reuters

Норвегия временно възстанови граничния контро за страните от Шенген, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на представител на руското посолство в Осло.

В края на юни страните от Шенген се договориха, че възстановяването на граничния контрол е възможно само в изключителни случаи, когато става дума за "действително критична ситуация", припомня БТА

Временното възстановяване на граничния контрол очевидно е свързан с вчерашните нападения – срещу сградата, където се намира канцеларията на премиера и срещу участниците в летен лагер на младежката организация на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя.

По-рано днес премиерът Йенс Столтенберг и министърът на правосъдието Кнут Сторбергет обявиха, че засега не се предвижда повишаване на нивото на опасност от терористични актове.

Межувременно ДПА съобщи, че полицията разследва твърдения, че в снощната стрелба на остров Ютьоя, при която бяха убити 84 души, е имало и втори участник.

Норвежки медии съобщават, че според очевидци втори човек, който бил облечен в цивилни дрехи, е видян да обикаля из острова малко преди да започне стрелбата.

Същевременно органите на реда задържа мъж край хотела, в който премиерът Йенс Столтенберг се срещна с членове на младежката организация на Норвежката работническа партия, избягали от кървавата атака на остров Ютьоя.

Мъжът заяви пред репортери, че е бил задържан, защото в джоба си е носел нож, съобщи Ройтерс.

Той обяснил, че е член на младежкото крило на управляващата Норвежка работническа партия и носи оръжието, защото не се чувства в безопасност.

Малко след инцидента в хотела пристигнаха норвежкият крал Харалд Пети и кралица Соня, за да се срещнат с оцелелите от касапницата и техните близки.

Днес стана ясно, че на 4 май норвежецът Андерш Брайвик, който е обвинен за бомбената атака в столицата Осло и за стрелбата на остров Ютьоя, е купил 6 тона изкуствен тор, който може да се използва и като съставка на експлозив.

Още по темата

Информация за тази сделка била подадена от местна компания за доставка на стоки за земеделието.

По-рано местни медии съобщиха, че на името на Брайвик са отворени няколко фирми, които са били закрити скоро след регистрацията.

Вниманието на полицията е привлечено от една от фирмите на Брайвик, която получила лиценз за производство на земеделски продукти.

Предполага се, че тя може да е послужила като параван за достъп до различни химикали – например амониева селитра, която може да се използва и за производството на взривни устройства.

Броят на загинаха при двете нападения в Норвегия достигна 92-ма души. Нападенията са най-тежкият акт на насилие в страната от Втората световна война насам.

*Информацията е актуализирана в 17,40 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До прасетата в *** :Защо ми слагате минуси ? :) Не е ли спокойно прасето в *** ? Вярно, не е богато, :))) ... но е спокойно :)... о ужас, да не би да сте направили асоциация със себе си ?не бива. Дори и аз не бих предположил такова нещо.
270
4
 
3
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
все пак май има ефект от атаките - ето белгия забрани бурката, дали защото толерастите са се уплашили че не само фесовете могат да взривяват, дали защото просто насилието лекува от толерастия, но доста вероятно двете са свързани, което си е направо победа за брайвик
269
1
 
6
 
! Отговори
qwerty преди 12 години
както е отбелязал @bodycount дори бате Арни и Рамбо не са успявали да изтрепят толко народ сами
268
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"не богат, но спокоен" ... :))) ... Прасето в *** също е спокойно до към ... Коледа.
267
7
 
3
 
! Отговори
до 290 преди 12 години
140добавен от: Анонимен преди 3 часа Ес е велика работа защото ми позволи да избягам от БГ и сега живея като нормален човек.Не богат,но спокоен
266
3
 
4
 
! Отговори
vivian преди 12 години
Не ми е ясно как е утрепал толкова хора съвсем сам???!! Това да не е Counter Strike, егати работата....100 % има съучастници.
265
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей защо криете истината , терориста е бил Член на Масонската Ложа , А не някакъв Християнски Фундаменталист.
264
2
 
6
 
! Отговори
бомбаджии в България преди 12 години
еееееееейтцтцтцтцтцтцНЕ СЕ НАМЕРИЕДИН ТАКЪВВ БЪЛГАРИЯЗА ПАРЛАМЕНТА И МИНИСТЕРСТВОТО+ И ЗА БОЙКО И ДОГАНсамо на хубавите хора и държави им се случва за съжаление , жалко особено в парламента ако гръмне такава бомба КОЛКО МАФИОТИ ЩЕ ИЗПУКАТ, КОЛКО МАФИОТСКИ ВРЪЗКИ И КАНАЛИ ЩЕ БЪДАТ ПРЕКЪСНАТИИИиии ДОРИ НЕ МОГА ДА СИ ГО ПРЕДСТАВЯ
263
3
 
2
 
! Отговори
до 290 преди 12 години
Къде си бе щастливия - пак заядоха емигрантитеАко не са те ше умреш от глад бе *** хейтър грозен.Ще те видим зимата как ще е с Боки и Монката-че ти замръзне мозъка от студ и глад като ти вдигнат още 30-40% ценитеСМЕШНИК
262
0
 
14
 
! Отговори
bodycount преди 12 години
Джон Рамбо в "Рамбо" - 87Джон Мейтрикс в "Командо" - 81Ридик в "Хрониките на Ридик" - 67Ел Мариачи в "Десперадо" - 53Джеймс Бонд в "Златното око" - 37Аматьори!
261
1
 
6
 
! Отговори
do 287 преди 12 години
Тук при нас всичко е манипулирано.Те не смеят срещу тая *** мутра да кажат нещо,Ти искаш срещуМасончетата дето ше ги смажат в миг.По добре да им лизнат сервилно.Тая държава наща ми се струва,че е най развалената-най зле сме на целия континент май!Няма по пропднали типове от Нас!!!
260
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В тези скандинавски държави всичко е мрачно и скучно, прекалено подредено и безопасно ... хората се побъркват от скука и това става.Най-ми харесаха българските емигранти живеещи в Норвегия, чийто образи се мяркат по медиите от вчера ... не ми приличат на щастливи. По-скоро изнервени зичета в преследване на моркова, които все им се изплъзва ...
259
0
 
3
 
! Отговори
бонев преди 12 години
прекалено много е повярвал в идеите.
258
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като се напсувате олеква ли ви, кажете сега ... щото аз като ви напсувам и не ми олеква.
257
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никой БГ сайт дори Агенция Фокус не посмя да напише , че терорягата е от МАСОНСКАТА ЛОЖА. беше написано Християнски фундаменталист.
256
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нашата преса крие истината. Норвежец работал на овощной ферме и числился в масонской ложе. Брейвик отслужил в армии и имел блестящие стрелковые навыки. Он не состоял в экстремистских группировках, но числился в масонской ложе,Как удалось выяснить журналистам, любимые книги Брейвика - "Критика чистого разума" Канта и "Исследование о природе и причинах богатства народов" Адама Смита. Британского политика Уинстона Черчилля предполагаемый террорист считает своим кумиром.
255
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ne e tazi formata na si tarsish pravata v evropa no poniakoga se nalaga sreshu tezi dibilinarecheni eu politizi
254
0
 
3
 
! Отговори
До 283 преди 12 години
Че нали и той бил масон, бе?
253
14
 
16
 
! Отговори
сг преди 12 години
СИМПАТЯГА НА СНИМКАТА ТРЯБВА МНОГО ДА МУ Е ПИСНАЛО ОТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ В ПАРЛАМЕНТА ЗА ДА ТРЪГНЕ ДА ГИ ВЗРИВЯВА ТЕЗИ ИЗВЕРГИ...ХУБАВ ЧОВЕК ВСЕКИ КОИТО ТРЕПЕ МАСОНСКИТЕ *** Е ХУБАВ ЧОВЕК ТОЗИ НА СНИМКАТА Е БОРЕЦ ЗА СВОБОДА НЕ Е ТЕРОРИСТ ТЕРОРИСТИТЕ И ПРЕСТЪПНИЦИТЕ СА В ПАРЛАМЕНТА...
252
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПОРЕДНИТЕ ФОРУМНИ БИЯЧИ