Норвегия върна граничния контрол за страните от Шенген

Полицията търси втори участник в стрелбата край Осло
Обновена: 23 юли 2011 23:32 | 23 юли 2011 15:28,
370
Норвегия върна граничния контрол за страните от Шенген
Обвиненият за атаките норвежец Андерш Брайвик. Снимка: Reuters

Норвегия временно възстанови граничния контро за страните от Шенген, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на представител на руското посолство в Осло.

В края на юни страните от Шенген се договориха, че възстановяването на граничния контрол е възможно само в изключителни случаи, когато става дума за "действително критична ситуация", припомня БТА

Временното възстановяване на граничния контрол очевидно е свързан с вчерашните нападения – срещу сградата, където се намира канцеларията на премиера и срещу участниците в летен лагер на младежката организация на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя.

По-рано днес премиерът Йенс Столтенберг и министърът на правосъдието Кнут Сторбергет обявиха, че засега не се предвижда повишаване на нивото на опасност от терористични актове.

Межувременно ДПА съобщи, че полицията разследва твърдения, че в снощната стрелба на остров Ютьоя, при която бяха убити 84 души, е имало и втори участник.

Норвежки медии съобщават, че според очевидци втори човек, който бил облечен в цивилни дрехи, е видян да обикаля из острова малко преди да започне стрелбата.

Същевременно органите на реда задържа мъж край хотела, в който премиерът Йенс Столтенберг се срещна с членове на младежката организация на Норвежката работническа партия, избягали от кървавата атака на остров Ютьоя.

Мъжът заяви пред репортери, че е бил задържан, защото в джоба си е носел нож, съобщи Ройтерс.

Той обяснил, че е член на младежкото крило на управляващата Норвежка работническа партия и носи оръжието, защото не се чувства в безопасност.

Малко след инцидента в хотела пристигнаха норвежкият крал Харалд Пети и кралица Соня, за да се срещнат с оцелелите от касапницата и техните близки.

Днес стана ясно, че на 4 май норвежецът Андерш Брайвик, който е обвинен за бомбената атака в столицата Осло и за стрелбата на остров Ютьоя, е купил 6 тона изкуствен тор, който може да се използва и като съставка на експлозив.

Още по темата

Информация за тази сделка била подадена от местна компания за доставка на стоки за земеделието.

По-рано местни медии съобщиха, че на името на Брайвик са отворени няколко фирми, които са били закрити скоро след регистрацията.

Вниманието на полицията е привлечено от една от фирмите на Брайвик, която получила лиценз за производство на земеделски продукти.

Предполага се, че тя може да е послужила като параван за достъп до различни химикали – например амониева селитра, която може да се използва и за производството на взривни устройства.

Броят на загинаха при двете нападения в Норвегия достигна 92-ма души. Нападенията са най-тежкият акт на насилие в страната от Втората световна война насам.

*Информацията е актуализирана в 17,40 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
10
 
8
 
! Отговори
ТОЙ Е НАПЪЛНО ЯСЕН преди 12 години
И НАРОДЕ НЯМА НУЖДА ДА ПИШЕТЕ БРЕХ ТОВА ДА СЕ БЕШЕ СЛУЧИЛО В БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО САМИЯ БОРИСОВ ЛИЧНО ЗАЯВИ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА, ЧЕ В МИГА В КОЙТО ПАДНЕЛ ОТ ВЛАСТ ОТ ПРЕМИЕРСКИЯ ПОСТ БИЛ СВЪРШЕН.ЧЕ БОРИСОВ НЯМА ДА Е ПРЕМИЕР НИКОГА ПОВЕЧЕ ТОВА Е ЯСНО.ГОСПОДИНА БОРИСОВ ИМАЛ НАХАЛСТВОТО ДА НЕ СЕ РАЗПЛАТИ С ЕДИН КУП ГОЛЕМИ БОГАТАШИ КАКТО И ОРЪЖЕИННИ ТЪРГОВЦИ.НЕКА ПАДНЕ ОТ ВЛАСТ ТА ДА ГО ВИДИМ ГДЕ ЩЕ СЕ СКРИЕ ОТ БОГАТАШИТЕ С КОИТО НЕ СЕ E РАЗПЛАТИ И ОРЪЖЕИНИТЕ ТЪРГОВЦИ :DЖАЛКО, ЧЕ СЪСИПА БЪЛГАРИЯ.
250
2
 
0
 
! Отговори
до фазан преди 12 години
Без майтап, до скоро!Пръдльо!
249
0
 
1
 
! Отговори
Фазан преди 12 години
Хахахаха! Бренеке ли да вземам, или ще се задоволиш с Макаров?
248
4
 
0
 
! Отговори
до Фазан преди 12 години
А ти си обуй телените ***!Сещаш се защо!Повтарям:192 см!120 кг!Другите размери на място!
247
0
 
2
 
! Отговори
Фазан преди 12 години
Значи си добра мишена. Ще ми е по- лесно, признавам!
246
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А моя е цели 26см. хахахахахаха
245
3
 
0
 
! Отговори
271 преди 12 години
192 см!120 кг!
244
0
 
4
 
! Отговори
певец преди 12 години
съдията, съдиятасъдията - френски мъж!
243
4
 
0
 
! Отговори
до 269 преди 12 години
Ако ме обиждаш, ще се запознаеш с мен!Изживяването няма да ти е приятно!
242
4
 
1
 
! Отговори
ДО 267 преди 12 години
Това за старите хора ще го обясниш на съдията!Той сигурно ще те разбере и ще оправдае подстрекаването към тероризъм, щото видиш ли имало престъпници, които обирали старите хора!Непълнолетието е смекчавощо обстоятелство, но не и в този случай!
241
0
 
3
 
! Отговори
Фазан преди 12 години
Абе, ***, я марш оттука, да не те запозная с Михаил Калашников.
240
2
 
2
 
! Отговори
до 261 преди 12 години
СНЕОБХОДИМИ СА ТИ ЕЛЕКТРОШОКОВЕ В КУРИЛО!
239
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе ***, ти вкара половината читатели на днес.бг в затвора ве..Егати демокеацията. А терористите които избиват стари хора и ги хвърлят от терасите им докато им обират домовете ? А, те неса терористи. Те са онеправдани и го правят щото нямат кво да ядът.
238
2
 
4
 
! Отговори
до Томас преди 12 години
Абе томасе-как се казва черния козел дето отглеждаш- Мурджо?буахахахах *** легай бе фанатик-че попа ще ти се кара че седиш до толкова късно и ползваш това сатанистко средство интернет-та там е пълно с порнаци-правят си операции от апандестит буахахаха
237
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а нашия отряза само една глава и се скъсаха да ни хулят.Този е ПОТОМЪК НА викинг, те са били варвари и са убили наред.
236
4
 
5
 
! Отговори
Фазан преди 12 години
Представям си как ги е пуцал по няколко наведнъж.
235
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И Осама само се възползваше от свободата на словото, като призоваваше за световен джихад, ама нещо американците не го разбраха и го светнаха!Нали така?!?!
234
4
 
8
 
! Отговори
ДО 259 преди 12 години
И КВО СИ МИСЛИШ, ЧЕ КАТО БОРИСОВЕ Е НА ВЛАСТ ТА НИЕ ВСИЧКИ ЩЕ СЕ ПЛАШИМ ОТ ПОЛИЦИЯТА ЛИ.БОРИСОВ Е ПОСМЕШИЩЕ ЗА БЪЛГАРИЯ.
233
1
 
3
 
! Отговори
Фазан преди 12 години
Хахахаха. Много сте наивни, бе. Пишете, пишете. Това ще ви остане.Ако вие и една норвежка *** отстреляте в движение, трябва да сте доволни.
232
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НПК предвижда затвор за подстрекаване към тероризъм до 20 г, ако се не лъжа!Виждам доста мераклии тука!!Мдаааааа