Норвегия върна граничния контрол за страните от Шенген

Полицията търси втори участник в стрелбата край Осло
Обновена: 23 юли 2011 23:32 | 23 юли 2011 15:28,
370
Норвегия върна граничния контрол за страните от Шенген
Обвиненият за атаките норвежец Андерш Брайвик. Снимка: Reuters

Норвегия временно възстанови граничния контро за страните от Шенген, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на представител на руското посолство в Осло.

В края на юни страните от Шенген се договориха, че възстановяването на граничния контрол е възможно само в изключителни случаи, когато става дума за "действително критична ситуация", припомня БТА

Временното възстановяване на граничния контрол очевидно е свързан с вчерашните нападения – срещу сградата, където се намира канцеларията на премиера и срещу участниците в летен лагер на младежката организация на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя.

По-рано днес премиерът Йенс Столтенберг и министърът на правосъдието Кнут Сторбергет обявиха, че засега не се предвижда повишаване на нивото на опасност от терористични актове.

Межувременно ДПА съобщи, че полицията разследва твърдения, че в снощната стрелба на остров Ютьоя, при която бяха убити 84 души, е имало и втори участник.

Норвежки медии съобщават, че според очевидци втори човек, който бил облечен в цивилни дрехи, е видян да обикаля из острова малко преди да започне стрелбата.

Същевременно органите на реда задържа мъж край хотела, в който премиерът Йенс Столтенберг се срещна с членове на младежката организация на Норвежката работническа партия, избягали от кървавата атака на остров Ютьоя.

Мъжът заяви пред репортери, че е бил задържан, защото в джоба си е носел нож, съобщи Ройтерс.

Той обяснил, че е член на младежкото крило на управляващата Норвежка работническа партия и носи оръжието, защото не се чувства в безопасност.

Малко след инцидента в хотела пристигнаха норвежкият крал Харалд Пети и кралица Соня, за да се срещнат с оцелелите от касапницата и техните близки.

Днес стана ясно, че на 4 май норвежецът Андерш Брайвик, който е обвинен за бомбената атака в столицата Осло и за стрелбата на остров Ютьоя, е купил 6 тона изкуствен тор, който може да се използва и като съставка на експлозив.

Още по темата

Информация за тази сделка била подадена от местна компания за доставка на стоки за земеделието.

По-рано местни медии съобщиха, че на името на Брайвик са отворени няколко фирми, които са били закрити скоро след регистрацията.

Вниманието на полицията е привлечено от една от фирмите на Брайвик, която получила лиценз за производство на земеделски продукти.

Предполага се, че тя може да е послужила като параван за достъп до различни химикали – например амониева селитра, която може да се използва и за производството на взривни устройства.

Броят на загинаха при двете нападения в Норвегия достигна 92-ма души. Нападенията са най-тежкият акт на насилие в страната от Втората световна война насам.

*Информацията е актуализирана в 17,40 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
8
 
2
 
! Отговори
до 252 преди 12 години
Така, така..Ама понадолу друго пишеш!!Всичко се запаметява и адресите са известни!Вие кво си мислите , бе , че може да пропагандирате тероризъм тука ли!Още малко и за Ал Кайда дитирамби ще пишете!!
230
2
 
2
 
! Отговори
до 245 преди 12 години
Абе льольо, тук ежедневно разни турци псуват България и пропагандират сепаратизъм бе луд..Да не забравяме все пак че всеки има право на мнение :) , или може би имаш нещо против ? Долен фашист. Мноого ви е ленсо да се криете зад думи като тероризъм а главоч такъв.
229
3
 
4
 
! Отговори
Фазан преди 12 години
*** си е герой де. Да забършеш 80 бройки в движение си е постижение!
228
3
 
3
 
! Отговори
До 248 преди 12 години
Очевдно на тебе главата ти е пълна с гайки и пирони, а също и сжлъчна отрова!Внимавай, че може всеки момент да се пръсне, като цирей!Подобре веднага звънни на 4ти ккм за линейка, докато не е късно!Ако се забавиш, ченгетата може и да изпреварят линейката!
227
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НОРВЕЖКИЯТ ТЕРОРИСТ СЕ ОКАЗАЛ ПОЧИТАТЕЛ НА ЧЪРЧИЛ________________________Странно как всички почитатели на гнусната българофобска *** са ненормални или в лекият случай поне содомисти!
226
1
 
4
 
! Отговори
Фазан до 250 преди 12 години
Бе я си глей работата! Не ми давай акъл, не ме учи какво да мисля!! Като не ти харесва - компютрите имат копче за изключване! ЯСНО???
225
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Томас е сектант от сектата на *** . Мнооого е луд.
224
1
 
6
 
! Отговори
ДО 241 преди 12 години
МНОГО ЗНАЕШ ТИ КОЙ Е ПОЛИЦИЯТА ВСЪЩНОСТ.НИЕ ТУК КОНСТАТИРАМЕ, ЧЕ Е БИЛ ПЪЛЕН НЕКАДЪРНИК КАТО СТРЕЛЕЦ НО САМИЯ АКТ ГО ОСЪЖДАМ НАПЪЛНО.
223
1
 
3
 
! Отговори
Фазан преди 12 години
Пироните и гайките имат ниска поразяваща способност. Ако беше попитал Трактора, щеше да порази повече.
222
4
 
2
 
! Отговори
До Фазан преди 12 години
Ти се нуждаеш от лечение!Не мисли, че като си непълнолетен ще оттървеш психиатрията!Затвора ще оттървеш, но в психиатрията, дори е полошо!Не е лошо сам да вземеш мерки, щото ченгетета ще те набутат в Курило!
221
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябвало е да набълни бомбата с пирони и гайки от железарския магазин. На острова е трябвало да има поне един садък с лимонки и да подпука доста чрните "норвежци" от младежката организация на *** политици.
220
0
 
4
 
! Отговори
ангел преди 12 години
мислех да изкажа мнение ,но виждам *** фанатик томас и изчезвам защото тоя носи заразата на сатаната и съм сигурен че има козел в къщи който целува на онова място....
219
1
 
3
 
! Отговори
Фазан преди 12 години
Ми да заповяда. ще пием по една гроздова, ще обсъдим ефективтността на стрелбата, ще коментираме оръжието,...
218
5
 
1
 
! Отговори
до 232 преди 12 години
Това е пропаганда на тероризъм!Вероятно ще имаш проблеми!
217
5
 
4
 
! Отговори
do 239 преди 12 години
"Христос възкръсна - но явно ти не знаеш. "...Kat go vidi6 go pozdravi ot men muhahahahaaaaaaaaa
216
6
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
като чета коментарите се срамувам да се наричам българиН ,срам и позор за една нация АДМИНИСТРАТОРА ДА СИ ВЛЕЗЕ В РОЛЯТА
215
1
 
3
 
! Отговори
Фазан преди 12 години
Бе не е баш така. За 80 маймуни трябват поне 130 патрона. Значи героят е имал автомат, а те бият нагоре или надолу - зависи от марката. Ама е успял!! Браво!!!
214
4
 
3
 
! Отговори
до 234 и 238 преди 12 години
След коментарите ви , няма да е чудно ако ви посети полицията!
213
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на тва са способни болните нацистки мозъци
212
7
 
1
 
! Отговори
Томас преди 12 години
236Христос възкръсна - но явно ти не знаеш.