Сбогом на Желязната лейди

Хиляди я изпратиха по улиците на Лондон
Обновена: 17 апр 2013 15:10 | 17 апр 2013 15:10, Елка Василева
86

Снимка: Reuters

В лондонската катедрала "Сейнт Пол" се състоя траурната церемония за погребението на покойната бивша британска министър-председателка Маргарет Тачър, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Ковчегът с тялото на Тачър беше внесен в катедралата на раменете на осмина военни в присъствието на британската кралица Елизабет Втора, политическия елит на страната и високопоставени лица от цял свят.

"Тя беше първата жена министър-председател и заемаше този пост по-дълго от когото и да било друг през последните 150 години. В своя живот тя постигна някои изключителни неща", заяви премиерът Дейвид Камерън.

Още по темата
На церемонията в катедралата "Сейнт Пол" бяха поканени 2000 гости, сред които представители на десетки държави.

Приживе жената, която Съветският съюз нарече "Желязната лейди", предизвикваше разделение в британското общество със своите подкрепящи свободния пазар политики, които понякога водеха до болезнени промени. След смъртта си тя продължава да оказва същото влияние, посочва Ройтерс.

Хиляди нейни почитатели се наредиха по улиците на Лондон, за да видят как ковчегът й преминава от Уесминстър към "Сейнт Пол".

Повечето хора ръкопляскаха в знак на почит, но двайсетина нейни противници обърнаха гръб на траурното шествие.

Мъж държеше плакат с надпис "У-у-у!", а някои викаха "Боклук", докато поддръжници хвърляха цветя по пътя на процесията и отправяха одобрителни възгласи по адрес на най-дълго управлявалия министър-председател на Великобритания през 20 век, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бог да я прости ! Беше наистина железна - тя и Роналд Рейгън разбиха икономически империята на Злото - ссср !
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Предателския червей с петното няма ли да гибирдясва вече?
64
8
 
2
 
! Отговори
1984 преди 11 години
Бог да я прости!!! Благодарение на Маргарет Тачър се срути нелепия и жесток "комунистически" строй, и милиарди хора могат свободно да живеят/ където искат/, да четат, гледат и слушат каквото им харесва, да влизат свободно в църква/ и друг храм/, да говорят свободно, да не се страхуват, че ще бъдат въдворени в лагер, изселени или убити без съд и присъда. Вярвам, че след няколко години ще се освободим и от децата, внуците и снахите на ***.....
63
1
 
2
 
! Отговори
Старозагорски преди 11 години
Струва ми се,че тази бира в началото,на фона на траурната процесия е тъпо.
62
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Видяно на една стена:Iron lady? Rust in peace.Чудесна игра на думи. Отделен е въпросът, че е доста неуважително съм смъртта на дамата, все пак.Подозирам, че след смъртта на някои от родните политически герои, ще се стигне до подобно отношение.Някои неща не могат да бъдат премълчани и простени дори и пред лицето на смъртта. Справедливостта го изисква.
61
5
 
6
 
! Отговори
Пропуск преди 11 години
Плевналиев и Петър Стоянов отидоха за погребението в Лондон,а забравихме да обявим ден на национален траур в България. Или утре ще го направим с леко закъснение?
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
циркаджии
59
4
 
8
 
! Отговори
www преди 11 години
ЕДИН *** ПО МАЛКО..
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кралицата и Желязната лейди бяха добри приятелки.Често пиха чай заедно,и ползваха една марка памперси,против неволно изпускане
57
3
 
8
 
! Отговори
60 do 61 преди 11 години
Което си написал, не е вярно! Никакви нейни съвети не следваме тези 23 години, точно обратното, реформите в БГ спряха от поне 12 години, затова е тази мизерия. Само ще ти кажа, че нейни са думите: "По-лош от държавния монопол е само частния монопол". Всеки с дясно мислене за свободен пазар е ПРОТИВ монополите. Е,какво общо виждаш с това в БГ, да не би да е имало някой да се бори с монополите от всякакъв вид. Е това е проблема. Ние нямаме десни лидери, а само позьори в БГ.
56
10
 
25
 
! Отговори
Истината преди 11 години
В цялото Обединено Кралство хората си организират ПРАЗНЕНСТВА по случай смъртта на ВЕЩИЦАТА Тачър. Масово по стените лозунги-"Вещицата е мъртва", "Ръждясвай в ада", "Взимайте лопатите и на опашката"Българските медии обаче се скъсаха да се надпреварват, кой повече да и улиже г*за.
55
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Външния дълг на Великобритания е около 455% от БВП. Останали са около 5 големи предприятия като Роувър. С приватизацията "желязната лейди" ликвидира тамошната индустрия и я замени с Лондонското сити. Преди първите си избори като премиер там имаше най-високата безработица от войната насам. Спаси я загадъчната война за Фолкледските о-ви. След това балонът почна да се надува и пукването му е въпрос на време.
54
10
 
5
 
! Отговори
да, велика е! преди 11 години
"Поех този пост с едно единствено намерение - да превърна Великобритания от зависимо в разчитащо на силите си общество; от "дай ми" в "свърши го самият ти". В нация, която се вдига на крака и се оправя, вместо да седи и да чака безучастно" На светлинни години от "ще изгоним ЧЕЗ щом сте бедни" и "ще направим социална държава без пари" Кога и тук ще се наложи някой с подобно мислене и най-сетне подкрепи онези 700-800 000 които работят?
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
англичаните будят единствено погнуса навсякъде по света. Явно, номер 55, не си имал вземане даване с английски *** по морето, и въобще с английски туристи. Най- ме дразнят *** на ужди ***
52
0
 
5
 
! Отговори
до 55 и 54 преди 11 години
Ами тея две числа ако бяхме ги пуснали с едно Т отпреде щеше и ние да будим уважение навсякаде по света!Нали ми схващаш/те или да го пиша за нивото ти!Днес може и 50000 кухи паунда да взимат, утре може и от глад да умират.
51
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комплексирани балкански коментари.Англичаните будят уважение навсякъде по света.Уважават си лидерите, уважават си страната.Вие живейте с по 300лв. на месец и си плюйте на воля колко били прости и колко нищо не стрували в сравнение с нашата велика, неповторима България.И аз си обичам родината, но да плюеш по страна като Англия..това си е олигофрения.
50
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чета коментарите и се убеждавам за сетен път, че от тоз български народ няма по-*** на света. Дори и *** не става от него. Кал и смрад.
49
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Великобритания империята на 5 пустини и 1000 туземски племена!Айде стига хвалба за тея сякаш им се вързваме на самонавития национализъм!Англия е 130 000 кв км ,а България 111 000.
48
2
 
14
 
! Отговори
Вещицата умря преди 11 години
ДИНГ ДОНГ ВЕЩИЦАТА УМРЯТова е най-често слушаната и закупувана песен през последните седмици, но еврейската ВВС я извади от класациите, а някои еврейски магазини даже я спряха от продажба.Ей това е западната демокрация!
47
1
 
11
 
! Отговори
MM преди 11 години
Англичаните и американците като нации са определно най-големите наионалист и лицемерници виждани някога. Нагло разграбват и фалират държави като се оправдават с различни идилични лозунги подозрително напомнящи на толкова мразените социалистически послания. Сега какво цял свят трябва да им гледа помпозните глупости и да се кланя на поредният политик допринесъл до упадъка на голяма част от света за сметка на английските и американски интереси.