Гари Каспаров реши да не се връща в Русия

Бившият световен шампион по шахмат се бои от политическо преследване
Обновена: 6 юни 2013 14:48 | 6 юни 2013 12:06, Елка Василева
58
Гари Каспаров реши да не се връща в Русия
Гари Каспаров. Снимка: архив, Reuters

Политическият деец и бивш световен шампион по шахмат Гари Каспаров е решил да емигрира от Русия. На пресконференция в Женева Каспаров обясни, че се опасява от преследване от страна на руските власти. Аудиозапис от пресконференцията е качен на личния сайт на политика, пише Lenta.ru.

“Пътувах до там и обратно до края на февруари, когато стана ясно, че продължаващото разследване на дейността на политически активисти може да засегне и мен“, заяви Каспаров.

„Сега имам сериозни съмнения, че след като се върна в Москва, ще успея да замина обратно. Така че за известно време ще се въздържа да се връщам в Русия“, обясни той.

През 2009 г. беше съобщено, че Каспаров си е купил апартамент в Ню Йорк. Семейството му живее през повечето време в САЩ.

Бившият световен шампион по шахмат е сред учредителите на опозиционните движения "Другата Русия" и "Солидарност". Той е сред най-видните опозиционери на Владимир Путин след идването му в Кремъл през 2000 г., през последните години Каспаров се оттегли на заден план и се изявяваше най-вече като говорител на руската опозиция в чужбина.

Каспаров беше задържан два пъти за участие в неразрешени политически акции. През 2007 г. той беше арестуван за пет денонощия и правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ го обяви за „затворник на съвестта“.

Миналата година Каспаров участва в големия антипутински протест в Москва на 6 май, завършил със сблъсъци с полицията. Дванайсет демонстранти, обвинени като "участници или подбудители на масови безредици", ще бъдат съдени на процес, който се открива днес в Москва. Според Сергей Давидис - близък на Каспаров, цитиран в "Москоу таймс", бившият шампион е бил разпитван като свидетел при разследването на безредиците на Блатния площад в Москва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
предатели!!! преди 10 години
И Сноуден го е страх от същото в щатите, защо ли ? :) ... иначе и той е борец за правата на човека :)
37
2
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 години
Хаха колко *** имало тука на руски ***,хвалят Русия колко хубаво било там,ама иначе седят и живеят в България,лицемери от класа.Някой ще каже сега че харесвам Америката и тях не харесвам,аз съм българин,харесвам си родината и милея за всичко родно,не за чужди интереси,било то и руски,мъчно ми става като гледам как се продава българска земя на англичани и най вече на руснаци по черноморието,след време ще станем руска колония!
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гари Каспаров реши да не се връща в РусияToi nikomu ne e neobhodim, no toi oste ne go znae!
35
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каспаров е глезеното дете на КПСС.Партиен член става на 18 години.А иначе парв му път.Русия този път няма да му прости.Един *** по-малко.
34
5
 
8
 
! Отговори
BUMER преди 10 години
Пулотоний ли си просиш ?Eврейска ***.......
33
8
 
13
 
! Отговори
Смислов преди 10 години
КАСПАРОВ носи фамилията на майка си Клара Каспарова която е арменка, а баща му е евреин Мойсей Вайнщейн.Роден е в Баку !При чем тут Россия?Никой не му обръща внимание нито като велик шахматист, нито като опозиционер.Просто му е мъчно, че е забравен...
32
1
 
13
 
! Отговори
fan преди 10 години
Дрън дрън... ако има някаква опасност за него от Путин или Русия като цяло няма място, където да се скрие...привлича внимание...
31
0
 
5
 
! Отговори
Боб Марли преди 10 години
в този ред на мисли ще продължа и още малко темата с световни шампиони, които не са етнически руснаци. Ботвинник е евреин роден във Финландия, Тал е от Рига, a Петросян е от Армения.
30
7
 
14
 
! Отговори
sgtodor преди 10 години
До Анонимен 30Ако американците не обичат по-силните и и по-умните от тях значи не обичат целия свят защото по-*** и измислена нация просто на планетата не съществува!!!
29
0
 
13
 
! Отговори
Бoб Марли преди 10 години
Каспаров не е руснак. Той е роден в Азърбейджан, Баку баща му е арменка а баща му, мисля че беше австрийски или чешки евреин.
28
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всеки който е срещу путин е най-желан съюзник на америкаамериканците не обичат по-силните и по-умните от тяхи винаги им се иска да смачкат някой народсамо че руските индианците се оказаха хапка не за тяхната устакойто е тръгнал с лошо в скитските земи от време персийско та до сега не се е върнал победител - ако въобще се е върнал
27
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и добрите шахматисти могат да са национални предателие нашите поне не са добри шахматисти а мекерета с уста като стамболска вратня
26
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами то няма човек, с мозък поне колкото на овца, който да иска да ходи в Русия. А Каспаров не е кой да е, той е световен шампион по шах, което означава, че е поне средноинтелигентен.
25
24
 
10
 
! Отговори
аз преди 10 години
До АнонименКакви руснаци бре,само пияници и мързеливци.Язък че им дадохме писменост и държавност-те си искат шефа с тоягата.
24
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да си ходи в Израел да демагогства, търпението на руснаците се изчерпа.
23
19
 
12
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Kaспаров е интелигентен човек, и като такъв е нормално да ВЗЕМЕ подобно решение. Крепостните в раша също искат на "западе", ама немат кинти да се усмихнат горките. В това положение ги държи таварщ примиерО, президенто, кагебистО, ловецО и плувецО ***.ин
22
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ви призная честно-когато бях малък му се възхищавах. Благодарение на него се заинтересувах от шахмата, научих се да играя много добре, изчетох маса шахматна литература и без да съм се участвал на конкурси пердашех кандидат-майсторите по шахмат в казармата. За мен Гари Каспаров е най-великият шахматист играл някога. Неприятно ми е, че рови срещу Русия и Путин. Ако Путин го нямаше, досега Русия да се бе превърнала в последната дупка на кавала. Толкова не могат ли да го разберат тези "патриоти".
21
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ясно да не е луд да седи в Русия, аз даже му се чудех на ентусиазма и упоритоста, с която се опитваше години наред да прави нещо полезно в Русия, ама то кратуните са си кратуми даи им водка и им гледай сайра
20
14
 
19
 
! Отговори
Divine преди 10 години
Всеки инакомислещ след като види как велик шахматист от световен шампион става американската *** прокарваща американската пропаганда и да доведе Русия до положението в което, ВЕЧЕ се намираме ние, а именно едно консуматорско общество, без морални ценности, без да мисли за родината си, а мислещо как някой ден ще иде в Щатите или на Запад да бере ягоди и да чисти тоалетни . И за това ли се бориха за свобода Ботев, Левски и други патриоти, да ставаме работна (втора) ръка на чужди държави.
19
19
 
24
 
! Отговори
Гласът на Русия преди 10 години
Вземайте я тая хамерикаска ***! Освен за ръководител на кръжок по шах за друго не става тоя агент!