Ако мразим, обосноваваме правото на другите да ни мразят

Целта на ДПС ще е четирима депутати в Европарламента, заяви Местан
Обновена: 6 ное 2013 08:18 | 5 ное 2013 22:17, Елка Василева
78
Ако мразим, обосноваваме правото на другите да ни мразят
Снимка: архив, Булфото

Проблемът с отношението към бежанците в България е реципрочен на отношението към българите в Брюксел или в която и да било точка по света. Това заяви пред български журналисти в Брюксел председателят на ДПС Лютви Местан, предаде БТА.

Той направи този коментар след срещите си с председателите на Партията на европейските либерали Греъм Уотсън и с председателя на групата на АЛДЕ в Европейския парламент Ги Верхофстат.

Според Местан в съвременното общество място за ксенофобия няма - ако мразим, обосноваваме правото на другите да ни мразят.

Дотук България се справя, но ако сирийската криза не намери скорошно решение и бежанската вълна продължи, нашата страна ще има сериозни затруднения, коментира той. По неговите думи, ако е необходимо, трябва да има промени в европейските регламенти, за да може нашата страна да получи пряка финансова помощ за осигуряването на основните нужди на бежанците.

Греъм Уотсън заяви, че другите страни в ЕС трябва да покажат солидарност към България в решаването на проблема с бежанците, който определи като европейски. Това не е задача само пред българските власти, посочи Уотсън. Надявам се настоящото положение с бежанците да помогне за приемането на България в Шенген, посочи той в отговор на въпрос. Знаем, че голямата част от напрежението е свързано с изградената от Гърция стена (по границата с Турция). Знам, че вашата страна е изправена пред много сериозно предизвикателство. АЛДЕ критикува Европейския съвет, който през октомври просто изрази съжаление за положението с бежанците и реши да се върне към този въпрос през юни догодина - тогава ще бъде много късно. Нечестно е една от най-бедните страни в ЕС, каквато е България, да бъде оставена да се справя сама с подобно предизвикателство, коментира Уотсън.

Много сме загрижени за всякаква проява на дискриминация, както и по отношение на употребата на езика на омразата срещу бежанците, които се опитват да пристигнат в ЕС, добави той. Уотсън отбеляза, че това не се наблюдава само в България, подобни случаи е имало в Гърция, Италия, Испания. Много е важно всички демократични партии да работим, за да предотвратим разрастването на омразата към онези, които опитват да избягат ужасните условия за живот у дома, допълни Уотсън.

Местан съобщи, че пред своите събеседници е говорил за програми "минимум" и "максимум" по отношение на предстоящите избори за ЕП догодина. ДПС очаква поне да запази тримата си евродепутати, а най-високата цел е да има четирима представители в следващия ЕП.

Уотсън уточни, че днешните разговори са засегнали настоящите предизвикателства пред България. Той изрази задоволство от солидното сътрудничество с ДПС и от принципните европейски и либерални позиции, които партията има по отношение на българското правителство - например по въпроса с прозрачността на политическия и икономическия живот.

По отношение на закона за продажба на земя на европейски граждани настояваме едновременно за правото на свободно движение в ЕС, но и на свободно притежаване на собственост навсякъде в Общността, добави той.

В предстоящата предизборна кампания ДПС може би ще бъде единственият говорител на европейските ценности, защото не се води от популизма, коментира Местан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблемът с бежанците в България не е реципрочен на проблема с българите в ЕС.Европейското законодателство прави разлика м-у граждани на съюза и тези от трети страни (извън ЕС).Откакто сме в ЕС,ние имаме и европейско гражданство.Масата от т.нар ,,бежанци''са преминали незаконно границата (не през КППТ-та,а през гората).Изобщо има ли юрист във форума да посочи ТОЧНИТЕ текстове, по които се определя кой е бежанец и кой -нелегален имигрант.Който знае, нека ми отговори.
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На тези, които извиняват своята грешка с чужди грешки мога само да пожелая да бъдат бъдат искрени със себе си
35
1
 
7
 
! Отговори
Restitutor Orbis преди 10 години
Какво лицемерие. Евреи и мюсюлмани ни мразят по подразбиране, на това ги учат от малки техните книги, за да останат ***.
34
0
 
8
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 10 години
Обичам ! Най много обичам от всичко на този свят, ПОДЛЕЦ да ми размахва показалец на дясната си ръка и да ми дава нравствени напътствия. Умрем за такъв ХУБАВ човек !!!
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Da me mraziat ne mi puka za tezi polu hora
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За насаждане на омразата сте виновни вие и вашата наглост.много на сериозно се взехте вече.Добре ,че електората ви е *** и все още гласува за вас.
31
0
 
8
 
! Отговори
коци преди 10 години
майната им на всички евродеПУТАТИ ! никаква полза от тях освен да си чешат езиците !!
30
0
 
10
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Ако Палачинков искаше да изкара кирливите ризи на Б.Б. , трябваше вече да е разнищил връзката между лицата Л. Гоцев - М. Чорни - исландския милиардер / БТК, Актавис / - Цв. Бориславова . Тук между редовете се виждат и братя Галеви .Преди време беше модерно Доган да говори за ' целувки ' , когато искаше да се коалира с някого, а сега просто смениха термина ' целувка ' с термина ' поръчка ' . Това е само един евтин театър, нищо повече !
29
0
 
6
 
! Отговори
arhar преди 10 години
То и Доган бил ' поръчал ' Б.Б., ама сега двамата ще правят коалиция ... Не , че през 2009 - 2013 г. не бяха в скрита коалиция . Доказателства за последното са: 1) наливането на държавни пари в банката на Цв. Василев и Доган, след като Б.Б. взе властта ; 2) медийният комфорт, който имашеБ.Б. в телевизията на Д. Пеевски, Цв. Василев и Доган .Щом сега Палачинков казва, че Б.Б. го бил ' поръчал ' , то това ще рече, че иска да прави коалиция с Б.Б.Ако Палачинков искаше
28
1
 
14
 
! Отговори
макето преди 10 години
не става въпрос за обичам те не те обичам става въпрос за геополитика от бракята от уса-то в комбина с ердоган и исраел
27
2
 
16
 
! Отговори
турчин преди 10 години
като етнически турчин ти казвам-Местане не си интересен нито самия ТИ нито твоята партия дпс
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако не мразя тези, които го заслужават, значи съм ***. Ти, Местане, го заслужаваш наред с останалата политическа *** от сегашната тройна коалиция.
25
1
 
11
 
! Отговори
* преди 10 години
Папагал , Кр. Георгиева го каза преди повече от седмица
24
1
 
22
 
! Отговори
Чесън преди 10 години
Изключителен подлец.
23
1
 
18
 
! Отговори
www преди 10 години
ПОЛИТИК - ОТВРАТИТЕЛНА НАПАСТ НА ТОВА ОБЩЕСТВО...
22
2
 
28
 
! Отговори
И вас преди 10 години
И вас мразим! И ДПС и БСП! И бежанците! Наречи ме хейтър! :)
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако бяха християни и дума нямаше да обели
20
1
 
20
 
! Отговори
vivian преди 10 години
Ако не проявим поне малко омраза, значи сме абсолютни овце, другарю Местан. Ако бежанците бяха 100-200 семейства, уверявам ви че никой нямаше да се занимава с тях.Нооо броят им вече е колкото един малък български град, това вече е трудно да се преглътне.Нещо подобно е и с руснаците, които са вече цяла колония по българското черноморие.
19
0
 
3
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Ave da me mraziat ve ama otdaleche
18
0
 
19
 
! Отговори
Тц преди 10 години
Абе къде слагаш Ленин с тоя башибозук! Айде не се излагай, толкова неуместно сравнение.Тоя тука е просто кукла на конци на Доганя. Не се излагай с гениални мисли.