Разходите за новия офис на НАТО експлодираха

Цената на гигантския комплекс ще премине заложения праг от ?1 млрд.
Обновена: 21 яну 2014 15:27 | 21 яну 2014 15:26, Бойчо Попов
15
Разходите за новия офис на НАТО експлодираха
източник: Reuters

Андерс Фог Расмусен вероятно би желал да бъде запомнен с по-хубав финал. Малко преди края на мандата си генералният секретар на НАТО има силно главоболие заради един престижен проект, които трябваше да символизира инициираното от него модернизиране на отбранителния съюз. Това е новата главна квартира на Алианса. Гигантският комплекс от стомана и стъкло в североизточната част на Брюксел вероятно ще бъде значително по-скъпо от планираното начинание, а завършването му е отложено.

Главният изпълнител на сградата - BAM Alliance, е изискал от белгийската държава предоставянето на допълнителни разходи и време за завършване на проекта, каза говорител на НАТО. Според досегашните планове изграждането на сградата в предградията на Брюксел трябваше да приключи в началото на 2016 г.

На своя уебсайт НАТО пише, че разходите могат да бъдат ограничени до максимум един милиард евро. Сега обаче BAM Alliance изпитвала финансови затруднения и е поискала допълнително 245 милиона евро, съобщава германското списание Spiegel.

Компанията спечели през 2010 г. поръчката за строителството на гигантския проект за 460 млн. евро. В поверителен доклад на германското представителство на НАТО от декември 2013 г. се посочва, че BAM Alliance изпитва „сериозни финансови проблеми, които се дължат на погрешна преценка и очакваните по-високи суми от подизпълнители". Предвиденият лимит за бюджета на НАТО от 1,05 милиарда евро вече няма да може да се спази. За да се избегне замразяване на строителство, парите трябва да се довнесат, пише още в доклада.

Но Расмусен не е сам в бедата. И председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой се бори с все по-нарастващите разходи за престижна сграда в Брюксел. Съветът ще се настани в модерна яйцеобразна сграда на архитекта звезда Филип Самън - с гигантски слънчеви панели на покрива. В бъдеще там ще се провеждат срещите на върха.

Но в процеса на изграждането на сградата става ясно, че входът за държавните глави и правителствените ръководители е идеална мишена за снайперисти - защото междувременно от другата страна на сградата започва да се строи небостъргач. Недоглеждания от този вид досега са довели до увеличаване на разходите от 218 до 301 млн. евро. За Hermans Palast вече се разказват подигравателни вицове. Откриването - първоначално насрочено за април 2014 г., се отлага за първата половина на 2015 година.

Вижте в галерията на Investor.bg кадри от строителната площадка на централата на НАТО!

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
интересно преди 10 години
ако Китай и Русия с републиките покажат мощ, как ли геьовите ще реагират? и какво е светът когато има сили като дори един велик КИТАЙ?
14
1
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Ей туй то кумунистичиски крадливи сделки !
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
vajnoto e che dogramata e bylgarska
12
6
 
7
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
ние за едно ненужно белене се готвим да дадем 12 милиарда евро,тия от нато за някакъв си 1 милиард се оплакват
11
2
 
5
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 10 години
1млрд и РЕВАТ !!! Ми то ОРЕШАРО вече глътна 5-6 че и още дълг\заем ще прави
10
0
 
15
 
! Отговори
бг преди 10 години
ще дадем бе 1млрд не е кой знае какво, за сметка на това пък имаме честта американците да имат бази у нас без пари :)
9
0
 
10
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
Корупция... какво да се прави ... и то от класа :)
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен6Бръс от дъно и 2 контри на припек.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До аз съм българчеама ти така или иначе си им дарител , ЧЕСТИТО :)
6
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По брой нa сухопътните, военно въздушните, военноморските и специaлни военни сили НAТО е недостижим! Товa е ФAКТ!
5
0
 
22
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Тц тц тц, срамота! Дайте да им организираме една дарителска кампания, на хората трябва да им е комфортно докато наблюдават бомбардировките с обеднен уран.
4
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НAЙ- ВЕЛИКИЯ ВОЕНЕН СЪЮЗ В ИСТОРИЯТA НA ЧОВЕЧЕСТВОТО! Нaй- многобройнaтa военнa силa, с нaй- модерното и ефикaсно воъръжение, НAТО!
3
0
 
24
 
! Отговори
rm преди 10 години
Позната схема, даваш много добра оферта, ниска цена, земаш поръчката и после пляс по челото "еййй, че те тези пари няма да ни стигнат".
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ХАХАХАХААААААААААААААААААААААААА
1
2
 
16
 
! Отговори
ОСТАВКА и СЪД преди 10 години
ОСТАВКА и СЪД